Συμπτώματα προεκλογικής περιόδου για την οικονομία
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Συμπτώματα προεκλογικής περιόδου για την οικονομία

Δύο μήνες μετά το τέλος του μνημονίου και με νωπές ακόμη τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μόνο το 20% αναμένει βελτίωση στην οικονομία και την κατάσταση στην αγορά. Τα σημάδια αισιοδοξίας που εμφανίστηκαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου φαίνεται να εξανεμίζονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης τρεις στους τέσσερις πολίτες πιστεύουν ότι τελικά δεν θα αποφύγουμε τη μείωση των συντάξεων, η οποία αν δεν γίνει τώρα θα μετατεθεί αργότερα, μετά τις εκλογές.

Για το Σκοπιανό

Ως προς την εκκρεμότητα με το όνομα της ΠΓΔΜ, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Η αντίθεση αυτή εκδηλώνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εναντίωσης στην επικύρωση της συμφωνίας συνεχίζουν να είναι υψηλότερα σε σχέση με τις λοιπές περιοχές.

Για την ενδοκυβερνητική κρίση

Η αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση μετά τη σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο αιφνιδίασε την κοινή γνώμη, η οποία πιστεύει σε σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό ότι μεταξύ των δύο έπρεπε να φύγει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Σημειώνεται δε ότι περίπου ένας στους δύο ερωτώμενους θεωρεί ότι έπρεπε να φύγουν και οι δύο, προφανώς για διαφορετικούς λόγους.
Ακόμη, σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, επτά στους δέκα προκρίνουν ως επιθυμητή λύση την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Κλείσιμο
Για τους εκλογικούς συσχετισμούς

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση και η εκλογολογία των ημερών δημιουργούν συνθήκες άτυπου προεκλογικού κλίματος και επιδρούν στην εκλογική συμπεριφορά και τα ποσοστά απήχησης των κομμάτων. Ενώ η γενική εικόνα του εκλογικού ανταγωνισμού (σημαντικό προβάδισμα Ν.Δ., χαμηλή συσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτή διεκδίκηση της τρίτης θέσης από ΚΙΝ.ΑΛ., Χ.Α., ΚΚΕ) φαίνεται σχεδόν αναλλοίωτη, παρατηρούνται επιμέρους μεταβολές ιδιαίτερης σημασίας για την ανάλυση των πολιτικών τάσεων. Μία εξ αυτών είναι η στατιστικά σημαντική μείωση της λεγόμενης αδιευκρίνιστης ψήφου από 27% τον Σεπτέμβριο σε 22,6% σήμερα. Από την επιπλέον διευκρινισμένη πρόθεση ψήφου που αντιστοιχεί στο 4,4% του εκλογικού σώματος, το 2% κινήθηκε προς τη Ν.Δ., το 1,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 1,3% προς άλλα κόμματα, κυρίως σε ΚΙΝ.ΑΛ., Ποτάμι και ΚΚΕ.
Από την αρχική αλλά ενδεικτική αυτή μετατόπιση διαφαίνεται ότι η υπόθεση εργασίας της σχετικά αναλογικής κατανομής της αδιευκρίνιστης ψήφου στις ερχόμενες εκλογές είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Αποτελεί γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές οι αναποφάσιστοι κατανεμήθηκαν ευνοϊκότερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι αναλογικά. Ωστόσο στις επερχόμενες εκλογές ισχύουν διαφορετικά δεδομένα. Το ποσοστό των αναποφάσιστων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα σχετικά μικρότερο, η παράσταση νίκης αυτή τη φορά είναι υπέρ της Ν.Δ. και η παραχώρηση μιας τρίτης ευκαιρίας είναι πάντα δυσκολότερη από κάθε προηγούμενη.


Το ισχυρό ενδεχόμενο να τοποθετηθούν τελικά οι αναποφάσιστοι όπως τοποθετούνται οι ήδη αποφασισμένοι κρατάει ανοιχτό το στοίχημα της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ., προεξοφλεί στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά ασφάλειας άνω του 20%, εξασφαλίζει πεντακομματική Βουλή και επιτρέπει ελπίδες εισόδου σε άλλα τρία κόμματα, με ισχυρότερες αυτές της Ενωσης Κεντρώων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ