Μεταξύ σφύρας και άκμονος
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Μεταξύ σφύρας και άκμονος, μεταξύ Σκοπιανού και πολυνομοσχεδίου, βρίσκεται στα μάτια των πολιτών η κυβέρνηση. Τα θέματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα, με κυρίαρχο αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκαλούν αντιδράσεις και συνθέτουν ακόμη μία προβληματική συγκυρία για την κυβέρνηση, με ισχυρότερες αυτή τη φορά επιδράσεις στους εκλογικούς συσχετισμούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (73%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία των Σκοπίων. Η αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταγράφεται εντονότερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ χαρακτηρίζεται ως καλή ή μάλλον καλή συμφωνία μόλις από το 23% των Ελλήνων πολιτών, ενώ για το 68% είναι μία κακή ή μάλλον κακή συμφωνία για την Ελλάδα. Στην καταγεγραμμένη επιδείνωση των εκλογικών συσχετισμών για την κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και η επίδραση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες (84%) αναμένουν επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις από τις νέες ρυθμίσεις.

Η ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους Ελληνες, που δεν πιστεύουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα σηματοδοτήσει το τέλος των μνημονίων και της αυστηρής επιτροπείας για τη χώρα μας. Στους εκλογικούς συσχετισμούς παρατηρούνται στατιστικά σημαντικές μεταβολές που αντιστρέφουν την έως τώρα διαφαινόμενη τάση μείωση της διαφοράς μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Τα σημάδια σχετικής ανάκαμψης που εμφάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ από το περασμένο φθινόπωρο εξανεμίστηκαν ολοσχερώς. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του υποχώρησε και πάλι σε ποσοστά κάτω του 40%, με συνεπακόλουθο την πτώση κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Μαρτίου. Η μεγαλύτερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται ευλόγως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος καταγράφονται μονοψήφια.

Ταυτόχρονα η Ν.Δ., διατηρώντας την υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της και εξασφαλίζοντας κάποιες νέες εισροές, εμφανίζει αύξηση στην πρόθεση ψήφου κατά 1,2%. Στον δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζουν άλμα 8 ποσοστιαίων μονάδων και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται πλέον του Αλέξη Τσίπρα κατά 18 μονάδες. Οσον αφορά στον δείκτη της παράστασης νίκης, οι 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι αν είχαμε σήμερα εκλογές θα τις κέρδιζε η Ν.Δ., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 12%.

Επιπλέον, για πρώτη φορά καταγράφεται πλειοψηφικό στην κοινωνία το αίτημα των πολιτών για πρόωρες εκλογές. Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι το θέμα το οποίο κόστισε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την πτώση της κυβέρνησής του φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα βήμα πιο κοντά στη δική του πρωθυπουργία. Βεβαίως ο ακριβής χρόνος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι άγνωστος, η κάθε προεκλογική περίοδος έχει τη δική της πυκνότητα, τη δική της δυναμική, τα δικά της δεδομένα και η πορεία προς τις κάλπες δεν είναι πάντα προδιαγεγραμμένη. Η αυτοδυναμία για το κόμμα της Ν.Δ. είναι πιο πιθανή, δεν φαίνεται όμως ακόμη εξασφαλισμένη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα