Η ελπίδα δεν μένει πια εδώ
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Η ελπίδα δεν μένει πια εδώ

Μόλις δύο χρόνια πριν, το αίτημα της αλλαγής κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία και η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε μεγάλες προσδοκίες τόσο για την πορεία της χώρας όσο και για την ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών. Η ελπίδα για κάτι καλύτερο, έστω με ψαλιδισμένα φτερά, ήταν  παρούσα. 

Ο,τι επακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα τη βίαιη διάψευση των αρχικών προσδοκιών. Η απογοήτευση, ο θυμός και ο φόβος για το αύριο αντικατέστησαν την ελπίδα και η ελληνική κοινωνία, κουρασμένη μετά τις αυταπάτες της, βιώνει για μια ακόμη φορά το αίσθημα του αδιεξόδου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι σήμερα η θέση και γενικότερα η κατάσταση της οικογένειάς τους επιδεινώθηκε σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία ερευνών που αφορούν τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών καταγράφουν μία ζοφερή πραγματικότητα. Οι δηλώσεις για αναμενόμενη ανάκαμψη και επιστροφή στην κανονικότητα δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα. Οι προσδοκίες των Ελλήνων για το 2017 παραμένουν συντριπτικά αρνητικές και οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι έρχεται και τέταρτο μνημόνιο.

Επίσης, οι επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης και οι πρόσφατες παροχές δεν βελτίωσαν την αρνητική εικόνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.. 

Κλείσιμο
Η ικανοποίηση από την  κυβέρνηση συνεχίζει σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό και όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ήταν η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από εκείνους που πιστεύουν ότι θα ήταν χειρότερα.  Αξιολογώντας συνολικά τη διετή διακυβέρνηση Τσίπρα, οι 7 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στη χώρα. 

Το ζήτημα των πρόωρων εκλογών φαίνεται να διχάζει την κοινή γνώμη αναδεικνύοντας δύο αντιφάσεις. Αφενός, αν και η ελληνική κοινωνία είναι διαχρονικά αρνητική στο ενδεχόμενο προώρων εκλογών, το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες  καταγράφεται ισχυρότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αφετέρου αρκετοί είναι και όσοι δεν τις θέτουν ως προτεραιότητα  παρά το ότι η γνώμη τους για την κυβέρνηση είναι ισχυρά αρνητική. Η κόπωση από τις συνεχείς εκλογές που δεν οδήγησαν σε κάτι καλύτερο; Η έλλειψη μιας αρκούντος θελκτικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης; Το αίσθημα του αδιεξόδου; Ολα τα παραπάνω;

Γεγονός είναι ότι ανεξαρτήτως των όποιων κομματικών επιδιώξεων, έχουμε μπει ήδη σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία και θα έχουμε εκλογές μέσα στο 2017.

Στον χάρτη του πολιτικού ανταγωνισμού  κυριαρχεί η τάση παγίωσης των εκλογικών συσχετισμών όπως διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες, με μη σημαντικά στατιστικές διαφοροποιήσεις. Συνεχίζει να καταγράφεται υψηλή η συσπείρωση της Ν.Δ., με τη διαρροή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.  
 
Σταθερά χαμηλή καταγράφεται για μια ακόμη φορά και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός με επακόλουθο τη διατήρηση της διαφοράς μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος. Σταθερά υψηλό παραμένει και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, της οποίας μεγάλο ποσοστό (40%) προέρχεται από ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
 
Οι αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου  σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση αφορούν την εμφάνιση του ΚΚΕ στην τρίτη θέση, την αύξηση του ποσοστού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και την καταγραφή του Ποταμιού σε περιοχή πλησιέστερη του 3%.

Με πολλά θέματα ανοιχτά και το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο, με τους Ελληνες να δηλώνουν ότι βρίσκονται στην ιστορικά χειρότερη κατάσταση, αναζητώντας σαν χώρα το μονοπάτι για έναν νέο παράδεισο, συγχωρήστε μου μια προσωπική παράφραση: «Ο δρόμος προς την κόλαση είναι σπαρμένος με προθέσεις ψήφου». 

* Ο κ. Θωμάς Γεράκης είναι πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Marc
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK