Η κυβέρνηση στη δυσκολότερη στιγμή της
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Η κυβέρνηση στη δυσκολότερη στιγμή της

Σε λίγες μέρες όλοι θα ευχηθούμε και θα μας ευχηθούν «καλή χρονιά». Ελάχιστοι  όμως θα το πιστεύουν.

Η ισχυρή πεποίθηση που κυριαρχεί είναι ότι το 2017 θα είναι χειρότερη χρονιά για τους Ελληνες. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, η κοινή γνώμη δεν πείθεται με το αφήγημα ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους δεν φαίνεται να καθησυχάζουν την ελληνική κοινωνία η οποία είναι αντίθετη στην προοπτική μιας συμφωνίας με νέα σκληρά μέτρα, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

Επιπρόσθετα, το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία αλλά και η ισχυρή πιθανότητα ξεσπάσματος μιας σοβαρής προσφυγικής κρίσης αυξάνουν τους φόβους και στο εθνικό υποσυνείδητο κυριαρχούν γενικευμένη ανησυχία και ανασφάλεια. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση βρίσκεται  στη δυσκολότερη στιγμή της. Η εκλογική της απήχηση μειώνεται με πρωτοφανώς ταχείς ρυθμούς υπό το βάρος της οργής, της απογοήτευσης και του φόβου των πολιτών. Φόβος για την οικονομική επιβίωση κάθε νοικοκυριού, φόβος για εθνικές περιπέτειες, φόβος ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει.  

Κλείσιμο
Μόλις το 15% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης. Ακόμη και όσοι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους  δεκαπέντε μήνες πριν, σήμερα αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση σε ποσοστό 67%.

Για πρώτη φορά όσοι θεωρούν ότι αν ήταν στην κυβέρνηση η Ν.Δ. τα πράγματα θα ήταν καλύτερα  είναι περισσότεροι από αυτούς που πιστεύουν ότι θα ήταν χειρότερα.
Οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη πείθουν σήμερα περισσότερους από όσους πείθουν αυτές του κ. Τσίπρα, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν μια κυβέρνηση Ν.Δ. είναι υπερδιπλάσιο από εκείνους που προτιμούν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Αν είχαμε σήμερα εκλογές, το ερώτημα που θα κυριαρχούσε μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες δεν θα ήταν το ποιο κόμμα θα τις κερδίσει, αλλά το εάν θα εξασφαλίσει ή όχι αυτοδυναμία η Ν.Δ.
Η αυτοδυναμία ως εκλογικός στόχος για τη Ν.Δ. αποκτά ισχυρές πιθανότητες. Η Ν.Δ. εμφανίζει υψηλή συσπείρωση και αυξανόμενες εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα. Σημειώνεται ότι μόνο η μετακίνηση του 10,8% του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. αρκεί για να εξανεμιστεί πλήρως η διαφορά των 8 μονάδων των προηγούμενων εκλογών.

Ενας ρεαλιστικός εκλογικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η εξασφάλιση ενός ποσοστού της τάξης του 20%. Αυτό προϋποθέτει να μη χάσει περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Σήμερα, με βάση τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που αφορούν τις εκλογικές προτιμήσεις, διατηρεί το 1/3 των ψηφοφόρων του (περίπου 13%) και διεκδικεί  με αξιώσεις το 40% όσων τον ψήφισαν και τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι, περίπου το 2,5% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Σε ένα σχετικά μικρότερο εκλογικό σώμα και υπολογίζοντας μόνο τις έγκυρες ψήφους, το 20% μοιάζει ρεαλιστικό αλλά όχι εύκολο, αν σημειωθεί ότι το 1/3 επίσης των ψηφοφόρων του επιλέγει σήμερα άλλο κόμμα, ενώ η πλειοψηφία όσων θα επιλέξουν το άκυρο/λευκό ή την αποχή προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή όμως ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι ακόμη άγνωστος, όπως άγνωστα είναι και τα γεγονότα που θα προηγηθούν, αλλά και ο αριθμός των κομμάτων που θα συμμετάσχουν, είναι νωρίς  για απόλυτες βεβαιότητες και οριστικές εκτιμήσεις. 

* Ο κ. Θωμάς Γεράκης είναι πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Marc
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ