pleurhs

Κλείνουν το μάτι στο έγκλημα

Θάνος Πλεύρης

Το Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο χαρακτηρίζεται, ιδίως τα τελευταία έτη, από μία υπέρμετρη αύξηση των ποινών κυρίως σε αδικήματα που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα.

Ο Νομοθέτης λοιπόν, γνωρίζοντας ότι πολλές φορές οι ποινές είναι υπέρογκες, ενίσχυσε το μέτρο της υφ’ όρων απόλυσης που πρακτικά σημαίνει ότι ο καταδικασθείς θα εκτίει περίπου το 1/3 της ποινής που του επιβάλλεται. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν μεγάλες ποινές που τελικώς όμως εκτίονται σε πολύ χαμηλότερο πλαίσιο.

Το να συζητούσαμε λοιπόν, τον εξορθολογισμό των ποινών στο δίκαιό μας είναι δικαιοπολιτικά σωστό, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι οι ποινές αυτές στο μεγαλύτερο τους μέρος θα εκτίονται. Επιπλέον δικαιοπολιτικά σωστό είναι η προσπάθεια μείωσης των ποινών να ξεκινάει από τα χαμηλής απαξίας εγκλήματα που δεν σχετίζονται με την προσβολή της ανθρώπινης ζωής.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σε όλα τα θέματα, ανοίγει βίαια την πλήρη αναθεώρηση του ποινικού κώδικα και θέλει να την κλείσει σε τάχιστες διαδικασίες λες και πρόκειται για ένα απλό νομοθέτημα. Η φιλοσοφία της πρότασης στηρίζεται, στη μείωση των ποινών αλλά και στη διατήρηση του μέτρου της μικρότερης έκτισης ακόμα και αυτών των ποινών που επιβάλλονται. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μείωση αυτή του πλαισίου σε αδικήματα που έχουν να κάνουν με το οικονομικό έγκλημα, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο πολύ προβληματισμό δημιουργεί η ιδεολογικά χρωματισμένη κατεύθυνση να μειωθούν οι ποινές που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το κορυφαίο αγαθό προστασίας στο ποινικό μας δίκαιο, δηλαδή η ανθρώπινη ζωή, προστατευόταν τιμωρώντας τον «δολοφόνο» με την ποινή της ισοβίου κάθειρξης. Με την πρόταση αυτή για πρώτη φορά στον νομικό μας πολιτισμό η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως μπορεί να έχει ως βασική ποινή όχι την ισόβια αλλά την πρόσκαιρη κάθειρξη των δέκα (10) ετών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα σκοτώσει με πρόθεση μπορεί να αποφυλακισθεί στα τέσσερα (4) έτη.

Διατάξεις λοιπόν που μειώνουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μειώνουν τις ποινές στο αδίκημα της ληστείας όταν υπάρχει θάνατος, μειώνει τις ποινές σε αδικήματα που σχετίζονται με εγκληματικές οργανώσεις, αλλά και την τρομοκρατία φθάνοντας στο σημείο να γίνεται πλημμέλημα η κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και μολότοφ, αλλά και η στρατολόγηση ατόμων στους κόλπους της τρομοκρατίας σίγουρα δεν συνεπάγεται μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση, αλλά μία προσέγγιση που δυστυχώς θέλει να κλείσει το μάτι στο έγκλημα και κυρίως στους χώρους που συναγελάζονται με την τρομοκρατία.

Εάν δούμε τις διατάξεις επί μέρους θα υπάρξουν και θετικές αλλά και αρνητικές προσεγγίσεις. Ωστόσο η βασική φιλοσοφία μειώσεως ποινών ακόμη και εκεί που δικαιοπολιτικά δεν έχουν τεκμηρίωση, ή και κατάργησης αδικημάτων, όπως αυτά, σχετίζονται με την προστασία των θρησκευτικών συμβόλων και της θρησκείας μας απηχούν το τελευταίο ξέσπασμα ιδεολογικής κυριαρχίας μίας αριστερής κυβέρνησης που βρίσκεται σε απόδραση.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ....

ΠΡΟΧΘΕΣ Ο ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ...ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΠΩΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙ ΣΕ ΓΙΑΦΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΑΣΑΝ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ... ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΜΟΛΟΤΩΦ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗΝ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΑΤΣΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΦΕΝΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ ΕΥΘΕΙΑΣ ΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΙΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ ΑΠΟ...ΤΣΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΝΩ ΣΥΝΕΛΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟ ...ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ...ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ .ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΛΕΣ ΚΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ....ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΩΘΕΝ .ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ....ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΕΣΑΝ....ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΤΑΞΙ .

κοινος νους

για τον νομο περι ευθυνης υπουργων ομως μολις χθες σφυριζατε αδιαφορα υποκριτες....ναι θα μας σωσουν αυτοι που χρεωκοπησαν την χωρα και το κομμα τους

Elena

Αντε να σε ακούμε σύντομα και μέσα στη βουλή άνθρωποι σαν και εσένα αξίζουν που κολλάνε ένσημα και εργαζοντε!!!!!

Αϊ στο διάολο.

Ανατριχιαστικά και εμετικά ολα αυτά και μπραβο σου πού τα επισημαινεις.Η παρούσα κυβέρνηση είναι ένα συνοθύλευμα φασιστων τυχοδιώκτες με έντονη γεύση κομμουνιστικής ιδεολογίας. Άσχετα αν δεν μπορούν να εκδηλωθούν, να την εφαρμόσουν την σχιζοειδη παράνοια πού τούς διακρίνει. Να διαταράξουν π.χ. την εξάλειψη των καπιταλιστών. Να νιώσουν το αίμα να ρέει, να σκοτώσουν, να εφαρμόσουν το σλόγκαν "στο χώμα, στο χώμα".Ήταν στην αρχή μία συμμορία τού 4,5% και συνπλευσανε με μία άλλη αντίθετου ιδεολογίας, τής ακροδεξιάς. Αλλά τα κουκιά δεν φτάνανε, έπρεπε να αντλήσουν και από την αστείρευτη πηγή τού δημοσιουπαλληλικόυ κατεστημένου, από τούς πληρωμένους ψηφοφόρους των κομμάτων τής Βουλής. Δεκαετιών ρουσφέτια έχουν δημιουργήσει τον πελατειακό φασισμό, τον επονομαζόμενο και εσωτερικό στρατό κατοχής. Και ο επικεφαλής, το παλικάρι μας, ο πρωθυπουργός μας, κάνοντας μία επίδειξη δύναμης, ότι έχει μαζί του την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλαδα, απόρροια ρουσφετιών από δεκαετίες, έκανε το δημοψήφισμα. Με το εκπληκτικό, δεν το περίμενε κανείς, 62% τού "όχι". Δηλαδή όχι στην ΕΕ και ΝΑΤΟ υποθέτω. Αλλά και ένα όχι, μην αγγίζετε τα κεκτημένα μας πού είναι τριπλάσια και πάνω από τού ιδιωτικού τομέα. Αϊ στο διάολο, περιμένουν να τούς ψηφίσω, να βάλω να χέρια μου να βγάλω τα μάτια μου.

ιον

Ασχετο με του Πλευρη,αλλα γραφω για τον Στεφαναδη, που εντέχνως διαστρεβλωνει την αληθεια.Κυριε, ξενους αποκαλουσαν τους ελληνες από άλλες πολεις,τους αλλοεθνεις τους αποκαλουσαν βαρβαρους,καλη η προπαγανδα αλλα δεν εχει ΔΡΑΚΟ.

Σαμπρινα

Θανο σε στηριζουμε δυνατά!!!

Πετρος

Τέτοιους πολιτικούς θέλουμε μέσα στην Βουλή

Δεν αντεχω αλλο

Πρεπει να πάμε σε εκλογές! Θα διαλύσουν την χώρα μέχρι να φύγουν;

Κωνσταντίνα

Πως είναι δυνατόν να επιτρέψει η ΝΔ να περάσει ένας τέτοιος ποινικός κώδικας; Συγχαρητήρια για τις απόψεις σας

Παντελής

Θάνο γερά έρχεται η απαλλαγή και σε περιμένουμε στη ΒΟΥΛΗ!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία