Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής και οι αριστεροδεξιοί αρνητές
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής και οι αριστεροδεξιοί αρνητές

Το ερώτημα είναι σχεδόν υπαρξιακό: υπάρχει Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής και ποιος είναι αυτός; Τι σημαίνει ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής για τους λαούς και τους εργαζομένους της Ευρώπης; 

Είναι κάτι που μας αφορά και γι΄ αυτό αξίζει να το υπερασπίζουμε με λόγο και πράξη; Η μήπως είναι μια φενάκη, ένα αποκύημα φαντασίας των ιδεολόγων και των προπαγανδιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; ΄Η μήπως έχουν δίκιο οι αριστεροδεξιοί αρνητές της Ευρώπης και οι κρυφοί και φανεροί νοσταλγοί του Χίτλερ και του Στάλιν;

Όμως τι είναι ο τρόπος ζωής μιας χώρας ή μιας ηπείρου; Είναι ο πολιτισμός της χώρας ή της ηπείρου στην πιο λαϊκή εκδοχή του, γι΄ αυτό περιλαμβάνει και την εθνική-λαϊκή κουλτούρα τους. Μ΄ αυτή την έννοια υπάρχει Αμερικανικός, Κινεζικός, Ρωσικός, Ινδικός, Βαλκανικός , Σκανδιναβικός, Μογγολικός, Τουρκικός, Αραβικός, Περσικός και λοιποί τρόποι ζωής.

Οι Αμερικανοί των ΗΠΑ μάλιστα χρησιμοποίησαν τον αμερικανικό τρόπο ζωής ή "Αμερικανικό Όνειρο"* ως σημαία και ιδεολογία στους πολέμους της Κορέας, του Βιετνάμ, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και στις επεμβάσεις τους στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. «Αμερικανικό Όνειρο» θεωρείται η ιδέα να κυνηγήσεις σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας την ευημερία και την ευτυχία σου και να δοκιμάσεις τις ευκαιρίες που σου παρέχει η οικονομία και η κοινωνία των ΗΠΑ.

Βουνά και ποτάμια, θάλασσες και δάση χώριζαν στην αρχαιότητα τους λαούς της Ευρώπης. Αλλά περάσματα και διάσελα, καράβια και έμποροι τους ένωναν, όπως και γλώσσες, η γραφή, οι χοροί, τα τραγούδια, η θρησκεία, η ζωγραφική, τα ήθη και τα έθιμα που αντάλλασσαν σε κάθε επαφή μέσα σε δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Έτσι διαμορφώθηκαν οι εθνογλωσσικές ομάδες των Σλάβων, των Αγγλοσαξόνων, των Νεολατίνων. Στη θρησκεία οι ορθόδοξοι, οι καθολικοί, οι προτεστάντες. Στη γραφή τα λατινικά γράμματα και οι κυριλλικοί χαρακτήρες. Στα τραγούδια τα κλέφτικα, τα χαϊντούκικα. Στην τροφή, η μεσογειακή και η βόρεια διατροφή. Έτσι διαμορφώθηκαν πολλοί αλληλοτεμνόμενοι κύκλοι και ομάδες λαών και εθνών, που δημιουργούν ένα πολύχρωμο και πολύμορφο ψηφιδωτό και μια καταπληκτική τοιχογραφία που εξελίσσεται και αλλάζει μέσα στα χρόνια και τους αιώνες.

Τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής βρίσκονται ατόφια στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Στη Φιλοσοφία, στην Ιστορία, στην Ιατρική, στο Θέατρο, στην Ποίηση, στην Αρχιτεκτονική, στους ναούς, στα αγάλματα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη Δημοκρατία των Αρχαίων Ελλήνων. Αλλά και στο Δίκαιο, στο Κράτος, στους δρόμους, στις γέφυρες, στα υδραγωγεία, και στα κτήρια των Ρωμαίων, που συνέχισαν και συμπλήρωσαν τον πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων. Στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διασπάται και θρυμματίζεται σε χιλιάδες βασίλεια, δουκάτα, πριγκιπάτα, επισκοπάτα, κλπ. Μοναδικός ενοποιητικός δεσμός της Ευρώπης αναδεικνύεται ο Χριστιανισμός και τα Λατινικά της Εκκλησίας του, που συντονίζει των αντίσταση στις ορδές της Ασίας (Αττίλας, Τζένγκις Χαν, Ταμερλάνος) και του Ισλάμ (Άραβες και Οθωμανοί) με λάβαρο τον Σταυρό.

Ο Καρλομάγνος τα Χριστούγεννα του 800 προσπάθησε να επανιδρύσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μάλιστα με τις ευλογίες του Πάπα, γι΄ αυτό και την ονόμασε "Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία". Αλλά οι απόγονοί του τη διέλυσαν. Αργότερα, το 962, ο Όθων Α' ίδρυσε την "Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους", δίνοντας έμφαση τόσο στον χριστιανικό όσο και στον γερμανικό χαρακτήρα της.

Κλείσιμο
Αλλά ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής γεννήθηκε με την Αναγέννηση και τον Ουμανισμό, που θεμελιώθηκαν στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό της Αρχαιότητας και παραμέρισε την εκφυλισμένη Χριστιανική Εκκλησία. Η Αναγέννηση και ο Ουμανισμός αντικατέστησαν τον αγροίκο και μονοδιάστατο homo religiosus (θρησκευτικό άνθρωπο) με τον homo universalis (γενικό ή πλήρη άνθρωπο).

Η Αναγέννηση και ο Ουμανισμός γεννήθηκαν στην Τοσκάνη της Ιταλίας στις αρχές του 15ου αιώνα και σύντομα κατέκλυσε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατέκτησε τη Γαλλία και τα Βρετανικά Νησιά, τα γερμανικά βασίλεια και τις σκανδιναβικές χώρες και ύστερα από 300 χρόνια έφτασε και στη Ρωσία χάρη στον Μεγάλο Πέτρο, ενώ ταυτόχρονα έφτασε και στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα.

Η Αναγέννηση και ο Ουμανισμός, η θρησκευτική μεταρρύθμιση και οι επιστήμες διαδίδονται χάρη στην ανακάλυψη (επανάσταση) της τυπογραφίας, στα μορφωμένα στρώματα, με βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, συζητήσεις και ταξίδια των νέων σοφών της Ευρώπης. Οι νέες ιδέες ανέτρεψαν τη θεολογία και την κοσμολογία της Εκκλησίας και γι΄ αυτό οι νέοι διανοούμενοι γνωρίζουν νέες διώξεις από το Βατικανό και τον Πάπα. Ο μάρτυρας της επιστήμης Τζορντάνο Μπρούνο κάηκε στην πυρά της Ιεράς Εξέτασης και ο θρησκευτικός μεταρρυθμιστής Γιαν Χους κάηκε στην πυρά της Συνόδου των επισκόπων της Κωνσταντίας. Οι θρησκευτικοί πόλεμοι, η Χουστική Σταυροφορία, ο τριακονταετής πόλεμος, ο πόλεμος των χωρικών και η σφαγή των Ουγενότων τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου ήταν η αντίδραση της Εκκλησίας, των Αρχόντων και των Βασιλιάδων στις νέες ιδέες.

Στον 16ο και 17ο αιώνα ο Διαφωτισμός του Τζον Λοκ και των εγκυκλοπαιδιστών Βολταίρου, Ντ. Ντιντερό, Ζ.Ζ. Ρουσώ και άλλων προετοίμασαν την Ευρώπη για τη μεγάλη Δημοκρατική Επανάσταση στη Γαλλία που έβγαλε τους λαούς από τα υπόγεια της ιστορίας και τους εγκατέστησε στους θρόνους των βασιλιάδων και των αυτοκρατόρων. Ο πραξικοπηματίας Ναπολέων κατάργησε τη Δημοκρατία επειδή ήθελε να κατακτήσει και να ενώσει την Ευρώπη υπό την σπάθα του. Αλλά με τους πολέμους του έφερε τις ιδέες της Δημοκρατίας και του έθνους σ' ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και μαζί τους τον εμπορικό και τους άλλους αστικούς και ποινικούς κώδικες. Ταυτόχρονα κατάργησε τα υπολείμματα της φεουδαρχίας και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους.

Η βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε ταυτόχρονα σχεδόν με την Αμερικανική και τη Γαλλική Επανάσταση, εξαπλώθηκε το 19ο αιώνα σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Ενοποίησε την ήπειρο οικονομικά και τη διέσπασε σε εθνικά κράτη και σε τάξεις με τη δημιουργία του καπιταλισμού. Ο Μαρξ, ο Ένγκελς και οι άλλοι σοσιαλιστές, που δίχασαν τις κοινωνίες και τα εθνικά κράτη της ηπείρου, ενοποίησαν από την άλλη τις εργατικές τάξεις της. Ο ηλεκτρισμός και η χημική βιομηχανία της Β' Βιομηχανικής Επανάστασης έφεραν 50 χρόνια ειρήνης και την "Μπελ Επόκ" (Ωραία Εποχή) μαζί με τις Τράπεζες και τον Ιμπεριαλισμό. Οι καπιταλιστές και οι τραπεζίτες πλούτιζαν, τα νέα μεσαία στρώματα ευημερούσαν και οι εργατικές τάξεις που άρχισαν να γνωρίζουν τη διαστρωμάτωση είχαν βελτιώσει την επιβίωση τους, χάρη στα νέα μεροκάματα και την κοινωνική πολιτική (του Μπίσμαρκ) που επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Στα 1900 η Ευρώπη είχε 400 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κυβερνούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κυρίως με την αποικιοκρατία πάνω από τον μισό πλανήτη Γη. Εξαίρεση αποτελούσαν η Ευρασιατική Ρωσία, η Ιαπωνία που τότε εκσυγχρονιζόταν (δηλαδή εξευρωπαϊζόταν) και οι ΗΠΑ, που ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής αποικία, που με επανάσταση απέκτησαν την ανεξαρτησία τους έναν αιώνα νωρίτερα. Εξάλλου, ο Αμερικανικός Τρόπος Ζωής, δεν είναι παρά ο Ευρωπαϊκός, μεταλλαγμένος.

Μετέτρεψε την αποικιοκρατία σε ιμπεριαλισμό κι έβαλε στο κέντρο του το κέρδος. Με μια κουβέντα η Ευρώπη, ήταν η πιο ανεπτυγμένη ήπειρος που ακτινοβολούσε σε όλο τον κόσμο, καπιταλισμό, δημοκρατία και εθνικισμό.

Ακολούθησαν μέσα σε 31 χρόνια (1914-1945) δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που κατέστρεψαν την Ευρώπη και σκότωσαν πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Ευρωπαίοι στρατιώτες και πολίτες. Πολλαπλάσιοι ήταν οι τραυματίες, οι κουτσοί, οι τυφλοί, οι χήρες, τα ορφανά, οι άστεγοι και οι κατεστραμμένοι που ζητούσαν να επιβιώσουν στα ερείπια των βομβαρδισμένων πόλεων και των χωριών. Η Γερμανία θέλησε να υποτάξει δυο φορές την Ευρώπη υπό την πρωσική και τη χιτλερική μπότα και τη διέσπασε και την κατέστρεψε.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δυτική Ευρώπη βρέθηκε υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ χάρη στο Δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ, ενώ η Ανατολική Ευρώπη βρέθηκε υπό την κατοχή της σταλινικής Ρωσίας.

Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής δεν είναι παρά η τραυματική εμπειρία εκατοντάδων πολέμων που ρήμαξαν από την αρχαιότητα την ήπειρο, θερίζοντας μέσα στους αιώνες τους νέους ανθρώπους και η τελική απόφαση να μη συμβεί ποτέ ξανά.

Η αντικατάσταση της επιθετικότητας βασιλιάδων, αυτοκρατόρων, δικτατόρων και εθνικών κρατών με την ειρήνη και τη συνεργασία για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων.

Η απόφαση των λαών της Ευρώπης να ζουν και να εργάζονται μέσα σε ασφάλεια και ελευθερία με όλα τα δικαιώματά τους κατοχυρωμένα και προστατευμένα.

Η βοήθεια και η αλληλεγγύη των ανεπτυγμένων χωρών στις χώρες με μικρότερη ανάπτυξη, καθώς και στις χώρες που κινδύνεψαν με χρεοκοπία από την τελευταία κρίση, να σταθούν στα πόδια τους.

Είναι τέλος, ο Ουμανισμός και η Δημοκρατία που κληρονομήσαμε από την Αναγέννηση και τη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση.

*Όσο για τον κ. Αρβανίτη που δεν κατάλαβε και ο ίδιος τι ρωτούσε τον Μαργαρίτη Σχοινά και πιστεύει ακόμη στη Δικτατορία (επί) του προλεταριάτου ας ρωτήσει τον Αλ. Τσίπρα γιατί έκανε την κωλοτούμπα το καλοκαίρι του 2015 μετατρέποντας, σαν σαμάνος (μάγος) της Σιβηρίας, το 62% "Όχι" σε 100% "Ναι". Τότε ίσως καταλάβει, αν και αμφιβάλλω…



*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK