Το Brexit ωφέλησε τα χρυσά σκυλόψαρα
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Το Brexit ωφέλησε τα χρυσά σκυλόψαρα

Το Brexit έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους στη Βρετανία. Οι 15 δισεκατομμυριούχοι Βρετανοί που απαρτίζουν το BloombergBillionaires μετά το δημοψήφισμα για το Brexit πρόσθεσαν στις περιουσίες τους άλλα 28 δισ. δολάρια. 

Ειδικά δύο απ΄ αυτούς, ο Τζείμς Ράτκλιφ και ο Τζέιμς Ντάισον πρόσθεσαν στις περιουσίες τους τα 20 από τα 28 δισ. δολάρια. Συνολικά αυτά τα 15 σκυλόψαρα έχουν περιουσία 109 δισ. δολάρια. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς έχουν μεταφέρει τις έδρες των επιχειρήσεών τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου για να γλιτώσουν τη φορολόγηση. Ο Ράτκλιφ πήγε την έδρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στο Μονακό) και ο Ντάισον στη Σιγκαπούρη που έχει σταθερή πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την παραπαίουσα Αγγλία. Και οι δυο ενίσχυσαν την εκστρατεία του Brexit. Και με το ….δίκιο τους.

Από την άλλη, η απόφαση για το Brexit έχει κοστίσει στην Οικονομία του Ηνωμένου Βασίλειου, από το 2016 έως σήμερα, πάνω από 90 δισ. ευρώ. Όσο για τα βρετανικά νοικοκυριά χάνουν κάθε χρόνο αρκετές εκατοντάδες στερλίνες το καθένα. Γενικότερα οι Times της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι οι ξένες τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες που είχαν γραφεία στο City του Λονδίνου έχουν μεταφέρει θέσεις εργασίας και περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας πάνω από ένα (1) τρισεκατομμύριο δολάρια. Ο Βρετανός νομπελίστας στην Oικονομία Ανγκους Ντίτον γράφει ότι η Βρετανία εμφανίζει τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα σε σύγκριση με κάθε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία, εκτός των ΗΠΑ που έχουν ακόμη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα. Η έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών στο Λονδίνο που διεύθυνε, κατέληξε ότι οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι (χωρίς αυξήσεις) εδώ και μια δεκαετία.

Ακόμη χειρότερα οι μισθοί των εργαζομένων χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν μείνει στάσιμοι εδώ και πέντε (5) δεκαετίες! Να γιατί η Τερέζα Μέι, ο Ιβάν Τζόνσον και οι άλλοι συντηρητικοί υποστηρίζουν το Brexit του Ν. Φάρατζ. Για χάρη των πολύ πλουσίων. Κι ας πάει στον διάβολο η βρετανική οικονομία και τα νοικοκυριά των Άγγλων, Ουαλλών, Σκωτσέζων, Βορειο-ιρλανδών και Λονδρέζων.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι ακόμη χειρότερη. Η ανισότητα εισοδημάτων εκεί σπάει κόκαλα. Η διοίκηση Τραμπ προσπαθεί να υπονομεύσει και να καταργήσει κάθε φιλεργατική μεταρρύθμιση του Μπαράκ Ομπάμα, όπως τα Obamacare που εξασφάλισαν ασφάλιση υγείας σε σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν είχαν ασφάλιση. Επίσης, η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ ευνόησε τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους, καθώς και τον εαυτό του, και άφησε στην απέξω τους φτωχούς, τους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των κερδών των επιχειρήσεων. Πλησιάζουν σχεδόν το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Αντίθετα, η κερδοφορία των επιχειρήσεων της Ευρώπης είναι πολύ κάτω από τη μέση παγκόσμια κερδοφορία των επιχειρήσεων. Επειδή οι χώρες της Ευρώπης και ειδικά οι ανεπτυγμένες έχουν εκτεταμένα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, υγείας, ανεργίας, προγράμματα κατά της φτώχειας κλπ. Εξάλλου, το κόστος των προϊόντων επιβαρύνεται από τον κοινωνικό μισθό που προστίθεται στον κανονικό μισθό και περιορίζει τα κέρδη. Ο κοινωνικός μισθός στις ανεπτυγμένες χώρες (και όχι μόνο) στην Ευρώπη συχνά φθάνει στο 40-50% του κανονικού μισθού. Η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες είχαν και έχουν ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής πολιτικής ακόμη και στην περίοδο της κρίσης που αναγκάστηκαν να τα περιορίσουν σε κάποιο βαθμό.

Η περιπέτεια της βρετανικής οικονομίας και κοινωνίας με το Brexit δείχνει πόσο ανόητη, αντιλαϊκή και καταστροφική ιδέα ήταν το Brexit. Για τον λόγο αυτόν η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, ο Βίκτωρ Όρμπαν στην Ουγγαρία, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στην Πολωνία και οι άλλοι εσωτερικοί εχθροί της Ενωμένης Ευρώπης έχουν εγκαταλείψει τα συνθήματα "έξω από την Ευρώπη". Τώρα όλοι αυτοί οι αντιευρωπαϊστές έχουν καταπιεί το πικρό χάπι, αν και βλέπουν τις δυνάμεις τους ενισχυμένες, μιλάνε πια για την “Ευρώπη των λαών και των εθνών”, ενώ ο Όρμπαν θέλει επιπλέον να κάνει την Ευρώπη… χριστιανική! Φαίνεται ότι ο Όρμπαν ούτε στην κομμουνιστική νεολαία, ούτε στα γήπεδα πληροφορήθηκε ότι πριν 2,5 αιώνες είχε συμβεί η Γαλλική Επανάσταση που είχε διακηρύξει στο Σύνταγμά της την Ανεξιθρησκεία. Δηλαδή ότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ο,τι θέλει…

Φαίνεται, όμως, ότι ο Όρμπαν δεν έχει ενημερωθεί ούτε και για σύγχρονα γεγονότα, όπως ότι η Ουγγαρία έκανε αίτηση για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όταν εγκρίθηκε η αίτησή της υπέγραψε συνθήκη που λέει ότι εντάσσεται στην Ένωση ως κοσμικό κράτος και όχι ως θρησκευτικό κράτος όπως το Ιράν. Αυτή τη συνθήκη μάλιστα την επικύρωσε ο ουγγρικός λαός με δημοψήφισμα, στο οποίο το "ναι" πήρε σχεδόν 75% των ψήφων. Εξάλλου, πότε είδε ο Όρμπαν ή ο Κατσίνσκι Πακιστανό, Αφγανό ή Νιγηριανό μετανάστη στη Βουδαπέστη. Η Ευρώπη, Βίκτορα, έχει έξι (6) αιώνες που ξέφυγε από τον Μεσαίωνα και δεν γίνεται να επιστρέψει με τίποτα στο αλάθητο του Πάπα ή του Πατριάρχη και στην Ιερά εξέταση, που έκαψε 30.000 ανθρώπους στην πυρά μεταξύ των οποίων τον Γιόχαν Χους και τον Τζορντάνο Μπρούνο, τον μάρτυρα και άγιο της επιστήμης.

Όσο για την "Ευρώπη των λαών και των Εθνών" της Λεπέν, δεν είναι παρά ένα κούφιο σύνθημα που ούτε η ίδια ξέρει τις σημαίνει ακριβώς. Δηλαδή πώς θα εκφραστούν οι λαοί για την Ευρώπη; Δεν θα ψηφίζουν για τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο όπου ψηφίζονται οι ευρωπαϊκοί νόμοι; Ή μήπως θα εκφραστούν με κινήματα όπως το εθνικοσοσιαλιστικό του Χίτλερ, το φασιστικό του Μουσολίνι και η φάλαγγα του Φράνκο. Ας μας το εξηγήσει η Λεπέν και ο Σαλβίνι να το καταλάβουμε. Επειδή εμείς τώρα ξέρουμε ότι "οι λαοί μετά τη Γαλλική Επανάσταση εκφράζονται με την ψήφο τους στις εκλογές, όπως αυτές που έχουμε μεθαύριο. Η όχι;

Όσον αφορά την Ευρώπη των εθνών, πώς θα εκφραστεί κι αυτή; Με ποιο τρόπο και θεσμό; Μήπως θα ξαναϊδρύσει τα παλιά βασίλεια της Ναβάρας και της Αραγωνίας ή μήπως θα δώσει ανεξαρτησία στην Κορσική και στη Σαβοΐα; Kαι η Ιταλία θα ξαναδιασπαστεί στα βασίλεια του Πεδεμοντίου, της Νάπολης, της Σικελίας και στα παλιά παπικά κράτη, νεαρέ Σαλβίνι; Ας αφήσουμε τα αστεία. "Σας καταλάβαμε". Τις ψήφους κυνηγάτε για να αρπάξετε και να κρατήσετε την εξουσία και γι΄ αυτό λέτε όποια ανοησία τρυπώσει στο ακατοίκητο κρανίο σας.

Ιδού τώρα και μια είδηση που θα σας χαλάσει το κέφι. Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann κάθε Ευρωπαίος κερδίζει από την κοινή αγορά κατά μέσο όρο 840 ευρώ το χρόνο. Άλλοι βέβαια κερδίζουν περισσότερα κι άλλοι λιγότερα, ανάλογα με το πόσο ανεπτυγμένη είναι η οικονομία κάθε χώρας. Κάθε Ελβετός κερδίζει 2.900 ευρώ το χρόνο. Μη σας φαίνεται παράξενο επειδή η Ελβετία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η Ελβετία, η Νορβηγία, κλπ. είναι συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρώνουν συνδρομή κάθε χρόνο για να συμμετέχουν στην Κοινή Αγορά. Κάθε Λουξεμβούργιος 2.000 ευρώ και κάθε Ιρλανδός 1.900 ευρώ. Κάθε Γερμανός 1.046 ευρώ και ανάλογα κερδίζουν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί κλπ. Ακόμη και κάθε Ισπανός κερδίζει 590 ευρώ και κάθε Έλληνας 400 ευρώ, ενώ κάθε Βούλγαρος και Ρουμάνος γύρω στα 120 ευρώ το χρόνο. Όσο πιο αναπτυγμένη η χώρα με εξαγωγές κλπ τόσο πιο πολλά κερδίζουν οι πολίτες.

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ