Μακεδονία απ΄όλο τον Kόσμο ή Άνω και Νέα Μακεδονία;
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Μακεδονία απ΄όλο τον Kόσμο ή Άνω και Νέα Μακεδονία;

Αυτό είναι το δίλημμα….

"Η Μακεδονία είναι Ελληνική"! Να ένα ψέμα που το φώναξαν μερικές εκατοντάδες (δύο ή τρεις) κι ένας "τρελός στρατηγός". Επειδή η Μακεδονία δεν είναι μόνο ελληνική. Τη μοιράζονται άλλα τρία κράτη και λαοί - τουλάχιστον. Να πως μοιράζεται ο γεωγραφικός χώρος Μακεδονία, που καταλαμβάνει 67.000 τ.χ. εδάφους και κατοικείται από 5 εκατομμύρια κατοίκους: Έλληνες, Σλαβομακεδόνες, Αλβανούς, Βουλγάρους και μερικές ασήμαντες πληθυσμιακά μειονότητες. 
1) Η Ελλάς κατέχει τα 34.177 τ.χ. του μακεδονικού εδάφους (51%) που κατοικείται από 2,4 εκατομμύρια  Έλληνες. 
2) Η FYROM κατέχει 25.333 τ.χ. του μακεδονικού εδάφους (38,3%) που κατοικείται από έναν πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων. Από αυτούς 1,5 εκατομμύριο περίπου είναι Σλαβομακεδόνες και 600.000 είναι Αλβανοί και διάφορες άλλες ασήμαντες πληθυσμιακά μειονότητες. Οι Αλβανοί κατοικούν στο δυτικό τμήμα της FYROM που το ονομάζουν Ιλλυρίδα. 
3) Η Βουλγαρία κατέχει 6.450 τ.χ. του εδάφους (9,7%) που κατοικείται από 350.000 Βουλγάρους που βρίσκονται στη Μακεδονία του Πιρίν, νοτιοδυτική περιοχή της χώρας. 
4) Η Αλβανία κατέχει 1.040 τ.χ. μακεδονικού εδάφους (1%) με ασήμαντο παρόχθιο πληθυσμό…
Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) κι επιβεβαιώθηκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939 -1945). Οι διαμορφώσεις των πληθυσμών δεν έγιναν ομαλά. Η ιστορία έχει γράψει πολλές σελίδες βίαιων και κρατικών εξισλαμισμών, εξελληνισμών, εκβουλγαρισμών και εκσλαβισμών. 
Η ελληνική Μακεδονία τη σημερινή της πληθυσμιακή μορφή την πήρε μετά την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, όπου πάνω από ένα (1) εκατομμύριο Ελληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία. 
Το θέμα του ονόματος του FYROM άνοιξε τώρα όχι επειδή το ήθελε ο Ντ. Τραμπ (ΗΠΑ) και η Ευρώπη. 
Αυτά είναι παραμύθια για ανόητους προπαγανδιστές της τηλεόρασης και πολιτικάντηδες που ψάχνουν ψήφους στα σκουπίδια. Το θέμα άνοιξε πάλι για έναν μονάχα λόγο: άλλαξε η κυβέρνηση στα Σκόπια. Τον εθνικιστή και ρατσιστή Γκρουέφσκι διαδέχθηκε ένας σοβαρός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο  κ. Ζόραν Ζάεφ. 
Κλείσιμο
Ο Γκρουέφσκι προώθησε τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό των συνόρων. Λίγο πολύ ήθελε να ενσωματώσει στο FYROM  την ελληνική, τη βουλγαρική, την αλβανική κλπ Μακεδονία! Ο Ζάεφ, αντίθετα, θέλει να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονες και να σταθεροποιήσει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας του. 
Ο ηλίθιος αλυτρωτισμός κι αναθεωρητισμός του Γκρουέφσκι εκ των πραγμάτων εξυπηρετούσε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Συνδυαζόταν με τον αναθεωρητισμό κι αλυτρωτισμό του "σοσιαλιστή" Εντι Ράμα της Αλβανίας, του Κοσυφοπεδίου κλπ. και δημιουργούσε αναταραχές στα Βαλκάνια, καθώς εκ των πραγμάτων ξύπνησε τον αλυτρωτισμό κι αναθεωρητισμό στη Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα κλπ. 
Για παράδειγμα, στο θέμα Τσαμουριά οι Ελληνες μπορούν να θέσουν θέμα Βορείου Ηπείρου  στην Αλβανία. Στο θέμα Νότιας Μακεδονίας του Γκρουέφσκι μπορούν ν' αντιτάξουν το θέμα Μοναστηρίου κλπ. Αντίστοιχα θέματα μπορούν ν' ανακινήσουν και η Σερβία και η Βουλγαρία και άλλες χώρες, και τότε τα Βαλκάνια θα ξαναγίνουν…σαλάτα, όπως στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η νέα κυβέρνηση του κ. Ζόραν Ζάεφ, στην οποία συμμετέχουν κι αλβανικά κόμματα έδωσε την αφορμή να κινηθεί πάλι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Ζάεφ καταλαβαίνει ότι η ασφάλεια , η σταθερότητα και η ανεξαρτησία της χώρας του εξαρτάται από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι αυτό σχετίζεται με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το όνομα. Οι προτάσεις λοιπόν του κ. Νίμιτς είναι γνωστές και περιέχουν όλες, όπως δήλωσε, ως πρώτο ή δεύτερο συνθετικό το όνομα Μακεδονία. 
Οι προτάσεις είναι: 
- Άνω Μακεδονία
- Βόρεια Μακεδονία
- Νέα Μακεδονία
- Μακεδονία του Βαρδάρη
- Μακεδονία (Σκόπια) 

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει ν’ απορρίψει δια ροπάλου τις δυο τελευταίες εκδοχές που έχουν ως πρώτο συνθετικό τη λέξη Μακεδονία. Επειδή όσοι θ’ αναφέρονται σ’ αυτό το κράτος, από τεμπελιά ή σκοπιμότητα, θα ξεχνάνε το δεύτερο συνθετικό και στο τέλος θα καθιερωθεί να λέγεται μόνο Μακεδονία και μάλιστα με σύμφωνη γνώμη δική μας! Από τις πρώτες εκδοχές ας διαλέξει ο κ. Ζάεφ και η κυβέρνησή του οποιαδήποτε θέλει. Επειδή οι δύο πρώτες έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό (Άνω, Βόρεια) και η τρίτη ιστορικό προσδιορισμό (νέα). Έτσι τα δυτικά Βαλκάνια θα κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία και θα βγάλουν ένα μεγάλο δόντι από τα σαγόνια της αποσταθεροποίησης, που ευνοεί η Τουρκία. 
Όσον αφορά τα ελληνικά κόμματα, είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση είτε είναι στην αντιπολίτευση, είναι ευκαιρία να φερθούν σωστά σ’ ένα εθνικό θέμα. Ο τρόπος που αντέδρασαν στα προγράμματα σωτηρίας από τη χρεοκοπία αλλά και στο κυπριακό ήταν καταστροφικός. Εξάλλου και στο Μακεδονικό όλες οι παρατάξεις έχουν κάνει λάθη έως εγκλήματα:
Α) Η κυβέρνηση και ιδίως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας που είναι ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενημερώσει αμέσως και χωρίς υπεκφυγές τα κόμματα με συμβόλαιο εχεμύθειας και συμφωνημένες ανακοινώσεις μετά την ενημέρωση. Ακόμη και οι “διαρροές” πρέπει να είναι συμφωνημένες!
Β) Η Ν.Δ. έχει σε βάρος της την περίπτωση του Αντ. Σαμαρά που σαμποτάρισε το “Πακέτο Πινέιρο” κι έριξε την κυβέρνηση του Κωνστ. Μητσοτάκη, που προσπάθησε να λύσει το θέμα με συμβιβασμό και συμφωνία.
Γ) Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξεχνά την ανοησία του εμπάργκο που κήρυξε ο Α. Παπανδρέου στα Σκόπια και τους μόνους που ωφέλησε ήταν τους Έλληνες, Σκοπιανούς και Βούλγαρους… λαθρέμπορους. Αλλά έβλαψε το εθνικό θέμα. Ας ακούσει για λίγο τον Γ. Καμίνη, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ κι ας ξεχάσει τον εθνικολαϊκισμό του.
Δ) Το ΚΚΕ έχει εκτεθεί στο απώτερο παρελθόν με το «Μακεδονικό κράτος». Τώρα φαίνεται ότι έχει βάλει μυαλό και έχει την καλύτερη θέση σ’ αυτό το θέμα. 
Τα κόμματα και οι Μητροπολίτες ας αφήσουν τα σάπια και τα δήθεν κι ας ηρεμήσουν. Ας δηλώσουν από τώρα ξεκάθαρα ότι αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή συμφωνία με σύνθετη ονομασία που θ’ αφορά μια από τις τρεις πρώτες εκδοχές (Νέα, Άνω, Βόρεια) που θα περιλαμβάνει και τα θέματα τα αλυτρωτικά κλπ, τότε θα την υπερψηφίσουν. Διαφορετικά πάμε για διπλωματική ήττα και καταστροφή, όπως στο Κυπριακό…
Επειδή πρέπει να ξέρουν όλοι ότι 140 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναγνωρίζουν το FYROM ως σκέτη και μόνη Μακεδονία. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι αν θα λέγεται Μακεδονία ή όχι Μακεδονία, αλλά αν:
Οι 140 χώρες που την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία θα γίνουν 200 χώρες στον ΟΗΕ.
Ή αν οι 140 χώρες που σήμερα την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία θα την αναγνωρίσουν ύστερα από τη Συμφωνία ως Άνω,  Βόρεια ή Νέα Μακεδονία.
Όσο για τον τρελό στρατηγό και τους πολεμιστές των ποδοσφαιρικών ομάδων, δώστε τους σάρισα, περικεφαλαία και στρογγυλή ασπίδα και στείλτε τους να πολεμήσουν στα Γαυγάμηλα, στην Υρκανία και στη Σογδιανή. Μαζί τους μπορούν να πάρουν τους ψεκασμένους βουλευτές κι αυτούς που βασάνιζαν και δολοφονούσαν Πακιστανούς και Αφγανούς ή άλλους Ασιάτες κι Αφρικανούς.
*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ