papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Μακεδονία απ΄όλο τον Kόσμο ή Άνω και Νέα Μακεδονία;

Αυτό είναι το δίλημμα….

"Η Μακεδονία είναι Ελληνική"! Να ένα ψέμα που το φώναξαν μερικές εκατοντάδες (δύο ή τρεις) κι ένας "τρελός στρατηγός". Επειδή η Μακεδονία δεν είναι μόνο ελληνική. Τη μοιράζονται άλλα τρία κράτη και λαοί - τουλάχιστον. Να πως μοιράζεται ο γεωγραφικός χώρος Μακεδονία, που καταλαμβάνει 67.000 τ.χ. εδάφους και κατοικείται από 5 εκατομμύρια κατοίκους: Έλληνες, Σλαβομακεδόνες, Αλβανούς, Βουλγάρους και μερικές ασήμαντες πληθυσμιακά μειονότητες. 
1) Η Ελλάς κατέχει τα 34.177 τ.χ. του μακεδονικού εδάφους (51%) που κατοικείται από 2,4 εκατομμύρια  Έλληνες. 
2) Η FYROM κατέχει 25.333 τ.χ. του μακεδονικού εδάφους (38,3%) που κατοικείται από έναν πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων. Από αυτούς 1,5 εκατομμύριο περίπου είναι Σλαβομακεδόνες και 600.000 είναι Αλβανοί και διάφορες άλλες ασήμαντες πληθυσμιακά μειονότητες. Οι Αλβανοί κατοικούν στο δυτικό τμήμα της FYROM που το ονομάζουν Ιλλυρίδα. 
3) Η Βουλγαρία κατέχει 6.450 τ.χ. του εδάφους (9,7%) που κατοικείται από 350.000 Βουλγάρους που βρίσκονται στη Μακεδονία του Πιρίν, νοτιοδυτική περιοχή της χώρας. 
4) Η Αλβανία κατέχει 1.040 τ.χ. μακεδονικού εδάφους (1%) με ασήμαντο παρόχθιο πληθυσμό…
Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) κι επιβεβαιώθηκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939 -1945). Οι διαμορφώσεις των πληθυσμών δεν έγιναν ομαλά. Η ιστορία έχει γράψει πολλές σελίδες βίαιων και κρατικών εξισλαμισμών, εξελληνισμών, εκβουλγαρισμών και εκσλαβισμών. 
Η ελληνική Μακεδονία τη σημερινή της πληθυσμιακή μορφή την πήρε μετά την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, όπου πάνω από ένα (1) εκατομμύριο Ελληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία. 
Το θέμα του ονόματος του FYROM άνοιξε τώρα όχι επειδή το ήθελε ο Ντ. Τραμπ (ΗΠΑ) και η Ευρώπη. 
Αυτά είναι παραμύθια για ανόητους προπαγανδιστές της τηλεόρασης και πολιτικάντηδες που ψάχνουν ψήφους στα σκουπίδια. Το θέμα άνοιξε πάλι για έναν μονάχα λόγο: άλλαξε η κυβέρνηση στα Σκόπια. Τον εθνικιστή και ρατσιστή Γκρουέφσκι διαδέχθηκε ένας σοβαρός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο  κ. Ζόραν Ζάεφ. 
Ο Γκρουέφσκι προώθησε τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό των συνόρων. Λίγο πολύ ήθελε να ενσωματώσει στο FYROM  την ελληνική, τη βουλγαρική, την αλβανική κλπ Μακεδονία! Ο Ζάεφ, αντίθετα, θέλει να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονες και να σταθεροποιήσει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας του. 
Ο ηλίθιος αλυτρωτισμός κι αναθεωρητισμός του Γκρουέφσκι εκ των πραγμάτων εξυπηρετούσε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Συνδυαζόταν με τον αναθεωρητισμό κι αλυτρωτισμό του "σοσιαλιστή" Εντι Ράμα της Αλβανίας, του Κοσυφοπεδίου κλπ. και δημιουργούσε αναταραχές στα Βαλκάνια, καθώς εκ των πραγμάτων ξύπνησε τον αλυτρωτισμό κι αναθεωρητισμό στη Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα κλπ. 
Για παράδειγμα, στο θέμα Τσαμουριά οι Ελληνες μπορούν να θέσουν θέμα Βορείου Ηπείρου  στην Αλβανία. Στο θέμα Νότιας Μακεδονίας του Γκρουέφσκι μπορούν ν' αντιτάξουν το θέμα Μοναστηρίου κλπ. Αντίστοιχα θέματα μπορούν ν' ανακινήσουν και η Σερβία και η Βουλγαρία και άλλες χώρες, και τότε τα Βαλκάνια θα ξαναγίνουν…σαλάτα, όπως στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η νέα κυβέρνηση του κ. Ζόραν Ζάεφ, στην οποία συμμετέχουν κι αλβανικά κόμματα έδωσε την αφορμή να κινηθεί πάλι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Ζάεφ καταλαβαίνει ότι η ασφάλεια , η σταθερότητα και η ανεξαρτησία της χώρας του εξαρτάται από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι αυτό σχετίζεται με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το όνομα. Οι προτάσεις λοιπόν του κ. Νίμιτς είναι γνωστές και περιέχουν όλες, όπως δήλωσε, ως πρώτο ή δεύτερο συνθετικό το όνομα Μακεδονία. 
Οι προτάσεις είναι: 
- Άνω Μακεδονία
- Βόρεια Μακεδονία
- Νέα Μακεδονία
- Μακεδονία του Βαρδάρη
- Μακεδονία (Σκόπια) 

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει ν’ απορρίψει δια ροπάλου τις δυο τελευταίες εκδοχές που έχουν ως πρώτο συνθετικό τη λέξη Μακεδονία. Επειδή όσοι θ’ αναφέρονται σ’ αυτό το κράτος, από τεμπελιά ή σκοπιμότητα, θα ξεχνάνε το δεύτερο συνθετικό και στο τέλος θα καθιερωθεί να λέγεται μόνο Μακεδονία και μάλιστα με σύμφωνη γνώμη δική μας! Από τις πρώτες εκδοχές ας διαλέξει ο κ. Ζάεφ και η κυβέρνησή του οποιαδήποτε θέλει. Επειδή οι δύο πρώτες έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό (Άνω, Βόρεια) και η τρίτη ιστορικό προσδιορισμό (νέα). Έτσι τα δυτικά Βαλκάνια θα κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία και θα βγάλουν ένα μεγάλο δόντι από τα σαγόνια της αποσταθεροποίησης, που ευνοεί η Τουρκία. 
Όσον αφορά τα ελληνικά κόμματα, είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση είτε είναι στην αντιπολίτευση, είναι ευκαιρία να φερθούν σωστά σ’ ένα εθνικό θέμα. Ο τρόπος που αντέδρασαν στα προγράμματα σωτηρίας από τη χρεοκοπία αλλά και στο κυπριακό ήταν καταστροφικός. Εξάλλου και στο Μακεδονικό όλες οι παρατάξεις έχουν κάνει λάθη έως εγκλήματα:
Α) Η κυβέρνηση και ιδίως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας που είναι ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενημερώσει αμέσως και χωρίς υπεκφυγές τα κόμματα με συμβόλαιο εχεμύθειας και συμφωνημένες ανακοινώσεις μετά την ενημέρωση. Ακόμη και οι “διαρροές” πρέπει να είναι συμφωνημένες!
Β) Η Ν.Δ. έχει σε βάρος της την περίπτωση του Αντ. Σαμαρά που σαμποτάρισε το “Πακέτο Πινέιρο” κι έριξε την κυβέρνηση του Κωνστ. Μητσοτάκη, που προσπάθησε να λύσει το θέμα με συμβιβασμό και συμφωνία.
Γ) Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξεχνά την ανοησία του εμπάργκο που κήρυξε ο Α. Παπανδρέου στα Σκόπια και τους μόνους που ωφέλησε ήταν τους Έλληνες, Σκοπιανούς και Βούλγαρους… λαθρέμπορους. Αλλά έβλαψε το εθνικό θέμα. Ας ακούσει για λίγο τον Γ. Καμίνη, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ κι ας ξεχάσει τον εθνικολαϊκισμό του.
Δ) Το ΚΚΕ έχει εκτεθεί στο απώτερο παρελθόν με το «Μακεδονικό κράτος». Τώρα φαίνεται ότι έχει βάλει μυαλό και έχει την καλύτερη θέση σ’ αυτό το θέμα. 
Τα κόμματα και οι Μητροπολίτες ας αφήσουν τα σάπια και τα δήθεν κι ας ηρεμήσουν. Ας δηλώσουν από τώρα ξεκάθαρα ότι αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή συμφωνία με σύνθετη ονομασία που θ’ αφορά μια από τις τρεις πρώτες εκδοχές (Νέα, Άνω, Βόρεια) που θα περιλαμβάνει και τα θέματα τα αλυτρωτικά κλπ, τότε θα την υπερψηφίσουν. Διαφορετικά πάμε για διπλωματική ήττα και καταστροφή, όπως στο Κυπριακό…
Επειδή πρέπει να ξέρουν όλοι ότι 140 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναγνωρίζουν το FYROM ως σκέτη και μόνη Μακεδονία. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι αν θα λέγεται Μακεδονία ή όχι Μακεδονία, αλλά αν:
Οι 140 χώρες που την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία θα γίνουν 200 χώρες στον ΟΗΕ.
Ή αν οι 140 χώρες που σήμερα την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία θα την αναγνωρίσουν ύστερα από τη Συμφωνία ως Άνω,  Βόρεια ή Νέα Μακεδονία.
Όσο για τον τρελό στρατηγό και τους πολεμιστές των ποδοσφαιρικών ομάδων, δώστε τους σάρισα, περικεφαλαία και στρογγυλή ασπίδα και στείλτε τους να πολεμήσουν στα Γαυγάμηλα, στην Υρκανία και στη Σογδιανή. Μαζί τους μπορούν να πάρουν τους ψεκασμένους βουλευτές κι αυτούς που βασάνιζαν και δολοφονούσαν Πακιστανούς και Αφγανούς ή άλλους Ασιάτες κι Αφρικανούς.
*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας 


ΣΧΟΛΙΑ (102)

σωκρατης μπαρδατσος

Κριμα να δινεται λογος σε ανθρωπους σαν και σενα,κυριε Τιποτα! Ντροπη σου!

Το Τερμάτισες!

Αυτή τη φορά πραγματικά το τερμάτισες! Μια απλή υπενθύμιση: όσοι και όπως αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα, αν δεν την αναγνωρίσει η Ελλάδα, πάπαλα! Για αυτό έχετε λυσσάξει απο το 92 εσύ και τα αφεντικά σου. Δεν θα σσς περάσει όμως! Όπως δεν σας πέρασε επι 26(!) χρόνια. Αγύρτες.

Τράβα Μαλλί Ρένα

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Δανίκας. Κάθε πικραμένος με 10 σχόλια μάξιμουμ ανά άρθρο, βρήκε το κόλπο να χτυπάει "κόκκινα" γράφοντας μια παρόλα για τη Μακεδονία. Θεατρολόγοι, Κριτικοί, Συνταξιούχοι, Σκατατζήδες, όλοι γνώστες του αντικειμένου της Εξωτερικής Πολιτικής, της Διπλωματίας, της Γεωπολιτικής. Έχουμε γεμίσει Φάρους Γνώσης σε αυτή τη χώρα.

a

Προς Ελληνες Ελληναραδες και Ελληνοπλικτους...οταν την επομενη φορα βγειτε απο τα συνορα σας, να δηλωσετε εκει που θα πατε με το καλο, ως Helle(i)nes απο το Hellas. Αφου πρωτα βεβαια αλλαξετε στα διαβατηρια σας το Greek.

ΚΩΣΤΑΣ

Να και ενα σοβαρο και λογικο αρθρο μεσα στον παροξυσμο της Εθνικης υστεριας και της πατριδοκαπηλειας που καποιοι ποτιζουν τον Ελληνικο λαο στοχευοντας το συναισθημα και την αγαπη για την πατριδα.Οσο για το ποιος ξερει ιστορια η οχι αναφερω κατι που ειπε ενας λαικιστης παρουσιαστης εκπομπης τηλεορασης με μεγαλη θεαματικοτητα-ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ-αυτο ξερει ο μεσος Ελληνας οτι επι 2500 στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ κατοικουν συνεχεια μονο Ελληνες.Το ιδιο λενε και οι αντιστοιχοι Σκοπιανοι τον Αλβανοσλαυικο λαο τους οτι μονο αυτοι κατοικουν επι αιωνες στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και οτι ειναι και απογονοι του Μ Αλεξανδρου!!!!!!!Αντε να βρεθει ακρη λοιπον.

Γιώργος

Κύριε Παπαδόπουλε η ιδιότητα του δημοσιογράφου και του συγγραφέα δεν σου δίνει το δικαίωμα να προπαγανδίζεις σε βάρος της πατρίδας μας με μονόπλευρες τοποθετήσεις στηρίζοντας τις κομματικές σου πεποιθήσεις. Υπάρχουν πιο ειδικοί από σένα να στηρίξουν την αξιοπρέπεια μας και την πατρίδα μας. Σε ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι αλλά όχι τι κάνουμε εμείς για μας. Αυτό από μόνο του δείχνει τις κατευθυνόμενες θέσεις σας!!! Αλλοίμονο μας αν οι πρόγονοί μας σκέπτονταν σαν εσένα. Δεν θα είχαμε ούτε σπιθαμή Ελληνικής γης. Κι ο πολιτισμούς μας.. Κάποιος συνάδελφό σας έγραψε πρόσφατα να συμφωνήσουμε με στους γείτονές μας και μελλοντικούς συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρησιμοποίηση της σύνθετης ονομασίας: Fake Macedonia και σε όποια γλώσσα επιθυμούν. Ίσως αυτό αποδίδει ευκρινέστερα την πραγματικότητα από τις προτάσεις που αναφέρονται στο κείμενο σας. .

ΧΨ

Το μόνο δίλημμα που πρέπει να σε απασχολεί είναι το εξής : χαμόμηλο ή φασκόμηλο πριν τον ύπνο...αν και για μένα η μέντα κάνει θαύματα...καλέμου παππού καληνύχτα και όνειρα γλυκά!

γιωργος

ρε γερο αφου εισαι ασχετος γιατι μιλας, και στην οδησσο οπως και στην μασσαλια ζουσαν αρχαιοι ελληνες ,αυτο δεν σημαινει οτι εκει ειναι Ελλαδα ,δεν μιλαμε για τον χωρο που σε αυτη την περιπτωση ελαχιστος ειναι της αρχαιας Μακεδονιας που βρησκετε στα σκοπια ,Οι σλαβοι δεν ειναι Μακεδονες .Οι στρατηγοι και βασιλεις της Μακεδονιας ειχαν Ελληνικα ονοματα ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΜΥΝΤΑΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΡΑΤΕΡΟΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ και ακομα αυτο το 51%που λες οτι ανηκε στην Ελλαδα σε ποια εποχη αναφερεσαι που καθορισες και τα συνορα της Μακεδονιας ...κατσε καλυτερα στο καφενειο σου .

Γεωπολίτης

Υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και ασάφειες στο άρθρο, πράγμα λογικό, αφού ο αρθρογράφος δεν είναι ειδικός επί του θέματος, αλλά σχολιαστής επί παντώς επιστητού. Πιάνω μόνο δύο: 1. Ποιός όρισε τη Μακεδονία έτσι ώστε "Η Ελλάς κατέχει τα 34.177 τ.χ. του μακεδονικού εδάφους (51%)...Η FYROM κατέχει 25.333 τ.χ. του μακεδονικού εδάφους (38,3%)" κλπ; Διότι καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία Μακεδονία η οποία βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό της στην Ελλάδα. Μόνο ένα μικρό τμήμα της Άνω Μακεδονίας φαίνεται να συμπίπτει με το νοτιότερο τμήμα της πΓΔΜ... Πέραν τούτον η ακρίβεια των στοιχείων είναι παραπάνω από γελοία αν λάβουμε υπόψιν το πόσο ισχνές είναι οι αρχαίες πηγές σε αυτό το θέμα. (δες σχετικό χάρτη εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_naming_dispute#/media/File:Macedonia_overview.svg) 2. Ο νέος Πρωθυπουργός στα Σκόπια μπορεί να χαρακτηριστεί πολλά πράγματα, όχι όμως και "σοβαρός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός". Ιδεολογικά είναι όπου φυσάει ο άνεμος, ενώ κυβερνάει έχοντας χάσει (!) τις εκλογές, τις οποίες παρά την αβάντα των Αμερικάνων, είχε κερδίσει και πάλι ο Γκρούεφσκι, του οποίου το κόμμα διαθέτει 51 από τις 120 έδρες, έναντι 49 του Ζάεφ. Παρεπιπτώντως ο Γκρούεφσκι κυβερνούσε πάντα σε συνεργασία με Αλβανικό κόμμα. Α! Και όσο για τις 140 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη πΓΔΜ με το συνταγατικός της όνομα, ούτε ο πιο άγριος προπαγανδιστής των γειτόνων δεν έχει προβάλλει τέτοιο νούμερο! Αυτοί ισχυρίζονται ότι τους αναγνώρισαν 133 και όχι 140!

Ακου γερο

Απο την φωτο καταλαβαινω οτι ανηκεις σε αυτη τη γενια του πολυτεχνειου. Στην γενια αυτη που παρελαβε μια χωρα ηγετιδα της περιοχης και παρεδωσε ενα κουφαρι γυρω απο το οποιο σαν ορνεα περιστρεφονται ολοι, Τουρκοι Αλβανοι Σκοπιανοι. Αν κατι προσφερες σε αυτο το εθνος εσυ και η γενια σου ειναι οτι μας εδειξες τι ΔΕΝ πρεπει να κανουμε. Δεν πρεπει να δανειζομαστε χωρις αυριο, δεν πρεπει να απαιτουμε τον μοχθο των αλλων και δεν πρεπει να υποχωρουμε σε εθνικα θεματα. Αν τα κανουμε αυτα και καποια λιγα ακομα, τομελλον μας θα ειναι σιγουρα πολυ λαμπροτερο απο το παρελθον μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία