Η ανάπτυξη ζητά επιτακτικά πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Η ανάπτυξη ζητά επιτακτικά πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη και στην ευημερία των Ελλήνων στάθηκε από τη γένεσή του το ελληνικό κράτος.

Πολιτικοί και δημόσια διοίκηση συνήθως από κοινού ματαιώνουν κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης κι αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών. Πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι εμφορούμενοι από τη νοοτροπία Φραγκολεβαντίνου εμπόρου και Μεσανατολίτη εμίρη βλάπτουν εξίσου την οικονομία, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση , τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και τη δημόσια τάξη. 

Στη Μεταπολίτευση οι περισσότεροι ηγέτες διεκδίκησαν την ψήφο του ελληνικού λαού με υποσχέσεις, που σε μεγάλο βαθμό τήρησαν, για διορισμούς, αυξήσεις, επιδόματα κι επιχορηγήσεις. Ελάχιστοι ηγέτες ζήτησαν την ψήφο των Ελλήνων με πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. 

Ωστόσο οι Έλληνες επιβράβευαν συνήθως αυτούς που υπόσχονταν εξουσία, θέσεις στο Δημόσιο και πλούσιες επιδοτήσεις. Ιδού οι αποδείξεις: 
Κλείσιμο
Α. Παπανδρέου: Τσοβόλα δώσ' τα όλα!
Σ. Χατζηγάκης επί Κωστάκη Καραμανλή: Όλα τα κιλά,  όλα τα λεφτά! 
Γ. Α. Παπανδρέου: Λεφτά υπάρχουν!
Αλ. Τσίπρας: Οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι!....
Αντ. Σαμαράς: Ζάππειο Ι και Ζάππειο ΙΙ!

Οι Έλληνες κάθε Σεπτέμβριο περιμένουν τι θα υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει τον Δεκέμβριο τι έλλειμμα έχει ο Προϋπολογισμός και πού έχει φτάσει το Δημόσιο χρέος!

Επί Α. Παπανδρέου κι επί ΠΑΣΟΚ η δημόσια διοίκηση μετατράπηκε από αργόσυρτος φορέας ανάπτυξης σε γραφειοκρατικό και διεφθαρμένο μηχανισμό. Οι μισθωτοί της Γενικής Κυβέρνησης (όσοι πληρώνονται από το κράτος) υπερδιπλασιάστηκαν: Από σχεδόν 400.000 το 1980 έφτασαν και ξεπέρασαν το 1989 τις 800.000. Επί Κωστάκη Καραμανλή έφτασαν τους 1.135.000. Η δημιουργία επί ΠΑΣΟΚ του κρατικού συντεχνιακού συνδικαλισμού κατέληξε στην παράνοια, η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ κλπ. να μη δέχονται σήμερα την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς τον κίνδυνο απόλυσης. Λες και μπορεί να υπάρξει κράτος ή εργασιακή σχέση χωρίς αξιολόγηση….

Τα δανεικά για διορισμούς, αυξήσεις, επιδόματα κι επιχορηγήσεις έφεραν την κρίση. Την κρίση χρέους που θα βαραίνει τη χώρα για δεκαετίες. 

Υπεύθυνοι για την αύξηση του δημόσιου χρέους πριν την κρίση ήταν οι: 
Α. Παπανδρέου. Το έφτασε στα 64,8% του ΑΕΠ από 21% που το παρέλαβε. Το υπερτριπλασίασε! 
Κων. Μητσοτάκης. Το έφτασε στο 98,2%.
Κωστάκης Καραμανλής. Το έφτασε στο 129,6% από 95% που το παρέλαβε τον Μάρτιο του 2004. 
Η οικονομία της χώρας ύστερα από 7 χρόνια άγριας ύφεσης έφτασε στα παρακάτω επίπεδα: Έχασε το 27% του ΑΕΠ, έφτασε να μετρά 1.350.000 άνεργους, ενώ οι καταθέσεις έπεσαν στα 120 δισ. ευρώ. Η χώρα, επιτέλους, πρέπει να περάσει στην ανάπτυξη. Οι παρακάτω μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασική προϋπόθεση για ταχύρρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη:

1) Ολική ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διεθνή διαγωνισμό και χρηματοδότηση από το Ε’ ΚΠΣ. Τα τωρινά κονδύλια είναι ανεπαρκή έως απαράδεκτα. 

2) Μείωση των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο σε κάτω από 500.000. Σήμερα είναι πάνω από 706.000. Απόλυση όλων των απατεώνων, κλεφτών, μιζαδόρων, ρουσφετιών μετά το 2004 και όσων δεν δέχονται αξιολόγηση. 

Η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη ομολόγησε το 2016: «Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί υπάλληλοι που κανείς δεν μπορεί να δει πού βρίσκονται και πού υπηρετούν»!
3) Ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί τόσο στο κράτος όσο και στους φορείς του: Δήμοι, Περιφέρειες, κρατικοί οργανισμοί κι επιχειρήσεις κλπ. Σχετική πρόβλεψη να υπάρξει και στο Σύνταγμα. Όσοι την παραβιάζουν θ' απολύονται και τα ελλείμματα θα χρεώνονται στην προσωπική τους περιουσία.

4) Πλήρης απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων. Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, καθώς κι εκείνων που εμποδίζουν την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

5) Κωδικοποίηση της νομοθεσίας που θ' απομείνει μετά την κατάργηση των ρουσφετολογικών συντεχνιακών ρυθμίσεων.

6) Προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κι ελάφρυνση των οικονομικών κι ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

7) Φορολόγηση των πολιτών σύμφωνα με το Σύνταγμα. Φόρους δεν θα πληρώνουν μόνον οι Μισθωτοί και οι Συνταξιούχοι, αλλά και οι «Λοιποί φορολογούμενοι», δηλαδή έμποροι, εισοδηματίες, αγρότες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εργολάβοι κλπ. Η φοροδιαφυγή στην κρίση κυμαίνεται μεταξύ 16 και 25 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ η φοροκλοπή φτάνει τα 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Σ΄ αυτά πρέπει να προστεθούν και τα δισεκατομμύρια της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής των εργοδοτών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφθορά, αφού οι μισθωτοί πληρώνουν τους φόρους των εργοδοτών.

8) Μείωση των συντελεστών φορολογίας, τόσο στο εισόδημα όσο και στον ΦΠΑ, με στόχο να φτάσουν στα επίπεδα του 10%, 20% και 30%. Τα κέρδη των επιχειρήσεων έως τα επίπεδα του 30% δεν φορολογούνται, εφόσον επανεπενδύονται στην επιχείρηση. Τα υπόλοιπα φορολογούνται με συντελεστή 15%. Στην περίπτωση που διανέμονται ως μερίσματα, φορολογούνται στην πηγή μ' επιπλέον συντελεστή 20% ή 30%.

9)Στην Κοινωνική Ασφάλιση καθιέρωση του ανταποδοτικού συστήματος και στη μεταβατική περίοδο. Δημιουργία δύο ταμείων: α) Το Ταμείο για τους Μισθωτούς του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα που δικαιούνται τριμερή χρηματοδότηση και β) Το Ταμείο των Λοιπών Ασφαλισμένων (έμποροι, αγρότες, βιοτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ) που έχουν διμερή χρηματοδότηση. Είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος να βάζει τους μισθωτούς να πληρώνουν τις συντάξεις των εργοδοτών τους. Είναι η πιο μεγάλη διαφθορά! Τι κάνει η ΓΣΕΕ τόσα χρόνια;

10) Στην Εκπαίδευση η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι βαθιά κι εκτεταμένη. Για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ βάση αποτελεί ο νόμος Διαμαντοπούλου. Επιπλέον, τα Πανεπιστήμια και οι Σχολές θα ορίζουν μόνοι τον αριθμό των πρωτοεισερχόμενων. Το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύεται δια ροπάλου από μπαχαλάκηδες, πρεζέμπορους, μικρέμπορους και συμμορίες.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έγκαιρη και έγκυρη απόδοση της δικαιοσύνης, την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στον λαό και άλλες μεταρρυθμίσεις, είναι προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τεχνολογίας που θα δώσουν δύναμη και ταχύ ρυθμό στην ανάπτυξη…

… Αποτελούν επίσης ένα πρόγραμμα δράσης για προοδευτικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις που απορρίπτουν τον καταστροφικό λαϊκισμό και τη χαώδη δημαγωγία.

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network