Καθένας μας, ένας κρίκος που δεν πρέπει να σπάσει
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Καθένας μας, ένας κρίκος που δεν πρέπει να σπάσει

Ενας τρόπος, λοιπόν, υπάρχει για να περιορίσουμε τα θύματα και αυτός, πέραν της κυβέρνησης, είναι η ατομική ευθύνη του καθενός, να προσέχει ο ένας τον άλλον. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα αποφύγουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας και το πλήρες κλείσιμο των συνόρων, έτσι θα γίνει παντού σε όλο τον κόσμο.

Αν μπορούσε κανείς να ρωτήσει έναν Ευρωπαίο πού θα ήθελε -για την ώρα- να βρίσκεται αυτές τις μαύρες μέρες που ζούμε, πού θα είχε την αίσθηση περισσότερης ασφάλειας με βάση τα νούμερα της πανδημίας, ο Ευρωπαίος μπορεί και να απαντούσε «στην Ελλάδα».

Για να είμαι ακριβής, πιθανότατα θα απαντούσε ότι «η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα».

Αυτό, λοιπόν, ακριβώς που συμβαίνει εδώ σήμερα, που ναι μεν έχουμε θύματα, αλλά υπάρχει η εντύπωση μιας ελεγχόμενης κατάστασης σε σχέση με την εφιαλτική εικόνα της υπόλοιπης Ευρώπης, θα πρέπει πάση θυσία να το διαφυλάξουμε όλοι εμείς και ο καθένας ξεχωριστά. Εμείς που είμαστε εδώ, που «μένουμε Ελλάδα», έχουμε την υποχρέωση για τους εαυτούς μας και τους δικούς μας να την κρατήσουμε όρθια, γιατί από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί κυριολεκτικά να τουμπάρει όλη η εικόνα και η αίσθηση (όπως και η πραγματικότητα) ότι σιγά-σιγά... τη βγάζουμε καθαρή, και μέρα με τη μέρα να μετατραπεί σε έναν απόλυτο εφιάλτη.

Προσοχή, μην ξεγελιόμαστε, το σύστημα υγείας της Ελλάδας δεν είναι καλύτερο από αυτό της Γερμανίας, ούτε από εκείνο της Γαλλίας σε αριθμούς, σε ΜΕΘ, σε δυνατότητες περίθαλψης. Για παράδειγμα, η κορυφαία γερμανική εταιρεία παγκοσμίως που κατασκευάζει αναπνευστήρες για ΜΕΘ δεν θα στείλει σε εμάς πρώτα ιατρικό υλικό και μετά στη χώρα της.

Πολύ απλά, εμείς εδώ πήραμε μέτρα νωρίς, το διαχειριζόμαστε σωστά και αυτό το πιστώνονται ο Μητσοτάκης, ο Κικίλιας, ο Τσιόδρας, ο Αδωνις και πολλοί άλλοι, χιλιάδες ανώνυμοι άνθρωποι που δίνουν έναν τρομακτικό αγώνα στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στον χώρο της υγείας. Ολοι μαζί προετοιμάζονται για τη θύελλα που ακόμα δεν έχει κορυφωθεί και έρχεται, είναι αναπόφευκτη. Θα φτάσει κι εδώ το τσουνάμι και δυστυχώς και οι ΜΕΘ θα γεμίσουν και πολλοί δεν θα τα καταφέρουν. Δεν το κρύβει κανείς και καλά κάνει.

Ενας τρόπος, λοιπόν, υπάρχει για να περιορίσουμε τα θύματα και αυτός, πέραν της κυβέρνησης, είναι η ατομική ευθύνη του καθενός, να προσέχει ο ένας τον άλλον.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα αποφύγουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας και το πλήρες κλείσιμο των συνόρων, έτσι θα γίνει παντού σε όλο τον κόσμο.

Τα οικονομικά όπλα για να επιβιώσει ο καθένας από την κρίση (έστω και... με αναπνευστήρα) έχουν αρχίσει να δίνονται σωστά και οργανωμένα, αρκεί να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο της εποχής τού «δεν πληρώνω» γενικώς γιατί... δεν θέλω να πληρώνω, ούτε ποτέ ήθελα, είτε τώρα είτε όταν όλα είναι ομαλά. Μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι υπάρχει τέτοιος κόσμος και μάλιστα κόμμα έτοιμο να τους υποδαυλίσει.

Η χώρα έχει την τύχη σήμερα να κυβερνάται από οργανωμένους ανθρώπους (με κάποιες εξαιρέσεις) και πρωτίστως από έναν πρωθυπουργό που, ευτυχώς, του παίρνει λίγα λεπτά για να αντιληφθεί το σωστό και το λογικό παρότι ζυγίζει τις αποφάσεις του και λειτουργεί και ως Ελληνας αλλά και ως Ευρωπαίος πολιτικός. Και στα μέτρα που χρειάζονται για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.
Πολλές χώρες γύρω μας, με μεγαλύτερη ισχύ, μέσα και παράδοση διοικητικής επάρκειας στη διακυβέρνηση, βρίσκονται σε δραματική κατάσταση γιατί δεν αντελήφθησαν τον κίνδυνο και έφτασαν στο τραγικό φαινόμενο της «διαλογής ασθενών», όπως συνέβαινε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτός ο κίνδυνος, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς -το ξαναγράφουμε-, είναι πιθανό να συμβεί κι εδώ. Αν δεν προσέξουμε θα γεμίσουν οι Εντατικές και μετά δεν θα υπάρχει άλλη λύση πέραν της «διαλογής». Για να μη γίνει, λοιπόν, αυτό για κανέναν από εμάς ή κάποιον δικό μας, θα πρέπει να μη σπάσει κανένας κρίκος. Καθένας από εμάς είναι ένας κρίκος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK