Ψύχραιμα και οργανωμένα, το κακό θα τελειώσει
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ψύχραιμα και οργανωμένα, το κακό θα τελειώσει

Να ξεκινήσουμε από το βασικό, ότι οι επόμενες 30-50 ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για το μείζον θέμα που όλοι τώρα αποκαλούν τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του αιώνα, γι’ αυτό τηρούμε με τρομακτική σχολαστικότητα μία και μοναδική βασική αρχή: «Μένουμε Σπίτι» όσο το δυνατόν περισσότερο και περιορίζουμε τις κοινωνικές μας επαφές. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που έως σήμερα έχει να προσφέρει ο επιστημονικός κόσμος στις δοκιμαζόμενες κοινωνίες για να μην εξαπλωθεί πιο γρήγορα ο ιός, να μην κολλήσει ο ένας τον άλλον.

Υπάρχουν καλά νέα σε μια τέτοια παγκόσμια δοκιμασία που μπήκε η ανθρωπότητα ή χρειάζεται να τα εφεύρουμε; Η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζεται γιατί όντως όσο διογκώνεται η πανδημία σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι επικίνδυνη για όλους τους ανθρώπους, αλλά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, και κυρίως για τους υπέργηρους που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας προτού νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Σύντομα όταν θα εξαπλωθεί σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα από αυτά που ακούμε σήμερα θα δούμε και τα ποσοστά θνησιμότητας να πέφτουν αρκετά κοντά στο 1% και όχι στο 3%-5% που διαβάζουμε σήμερα και τρομάζουμε.

Αν, λοιπόν, ο καθένας από εμάς κοιτάξει να μην κολλήσει τον διπλανό του και κυρίως τους μεγάλους σε ηλικία, δεν θα έχει κάνει απλά το χρέος του στην οικογένειά του ή στον περίγυρό του, αλλά κυρίως στην ανθρωπότητα.
Το δεύτερο καλό νέο (συνεχίζουμε με δόσεις ψυχραιμίας και αισιοδοξίας) είναι ότι είναι θέμα χρόνου να μπει η άνοιξη και το καλοκαίρι, άρα θα εξασθενήσει ο ιός ή θα αρχίσουμε να ζούμε περισσότερο έξω. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο και το εμβόλιο, πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τρομακτικά επιθετικό φαινόμενο που μπορεί μεν να παραλύει σχεδόν όλο τον πλανήτη, αλλά ευτυχώς έχει ημερομηνία λήξης. Κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο ή λίγο παραπάνω θα υπάρξει η απόλυτη τελική λύτρωση με ένα αντιβιοτικό και ένα εμβόλιο.

Με αυτό το δεδομένο, το πιο σοφό από όλα είναι να παίρνουν οι κοινωνίες παράταση μηνών, και αυτό έχουν επιλέξει οι περισσότερες με όλα αυτά τα μέτρα προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν όπως συνέβη στην Ιταλία.
Στην Ελλάδα έχει γίνει έως τώρα πολύ καλή και προσεκτική δουλειά από όλους στον τομέα της πρόληψης, από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του που έχουν πάρει ψύχραιμες αλλά γρήγορες αποφάσεις. Ναι, καλά κάνουν και ενεργούν πιο γρήγορα απ’ όλους τους άλλους Ευρωπαίους. Τώρα μένει να αποδειχτεί πώς θα τα πάνε και στην πρώτη γραμμή της μάχης, που είναι όχι πια η πρόληψη, αλλά η αντιμετώπιση όσων ασθενήσουν βαριά.
Πόσο επαρκές θα είναι το σύστημα υγείας, πόσες στελεχωμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα έχουμε σε ετοιμότητα. Οσο καθυστερεί η εξάπλωση του ιού τόσο κερδίζουμε χρόνο να φτιάξουμε την άμυνά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει και αυτό το ίδιο καλά.

Και δυο λόγια για την οικονομία. Στην παγκόσμια κρίση μιλάνε οι θεσμοί, δηλαδή τα κράτη, οι ενώσεις κρατών και οι μηχανισμοί στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ξέρουν όλοι τι πρέπει να κάνουν ακόμα και με πλανητάρχη τον Τραμπ, που παίζει χυδαία απέναντι στην Ευρώπη. Η κατάσταση που ζούμε μπορεί να αντιμετωπιστεί -ίσως- κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Εκείνου που τυπώνει χρήμα για να διανεμηθεί και να αποσοβηθεί η χρεοκοπία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ