Ψεύτες
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ψεύτες

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές και μάλιστα δεν προσδιορίζεται το πότε ακριβώς θα γίνουν -θεωρητικά μπορεί και σε 12 ολόκληρους μήνες- τόσο τα κόμματα και ειδικά οι κυβερνώντες θα αυτοεξευτελίζονται με γελοία επικοινωνιακά κόλπα.

Τα οποία όμως θα κοστίζουν στην ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία και την αγορά. Κορυφαίο παράδειγμα, η περικοπή των συντάξεων. Το αν θα κοπούν ή όχι είναι πασίγνωστο σε όλους και πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση, η οποία επίσης γνωρίζει ότι όλα θα κριθούν σε περίπου δύο μήνες, όταν θα υπάρχει η μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος όχι από την τρόικα πλέον, αλλά από το σώμα των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας (Eurogroup). Ισως κριθεί και με πολιτικά κριτήρια. Αν δηλαδή ο Τσίπρας περάσει το Μακεδονικό από τη Βουλή, η Μέρκελ μπορεί να του χαρίσει την αναβολή -όχι τη ματαίωση- της μείωσης των συντάξεων για έξι μήνες ή ένα χρόνο. Ταυτόχρονα όμως θα του απαγορεύσει να δώσει άλλες παροχές με τα λεγόμενα αντίμετρα.

Αρα η δήθεν έγκυρη διαρροή της κυβέρνησης στο επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ότι συμφώνησαν οι δανειστές και το γνωρίζει και η αντιπολίτευση πως δεν κόβονται οι συντάξεις) ήταν βέβαιο ότι θα διαψευδόταν από τους ξένους, αλλά και τα πολιτικά κόμματα μέσα σε λίγες ώρες. Ετσι κι έγινε. Το μόνο που έμεινε ήταν η άνοδος των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων διεθνώς και ο εξευτελισμός του Τσακαλώτου στην τρόικα, που ήταν εδώ και συνομιλούσε μαζί του.

Ετσι έγινε και με την υπόθεση της Novartis. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για τρομακτικά στοιχεία που έρχονταν από τις ΗΠΑ σχετικά με το σκάνδαλο - για την ώρα όμως φαίνεται πως χάθηκαν στον δρόμο. Σύμφωνα με τα δεδομένα της κυβέρνησης, έπρεπε από την άνοιξη να είχε ανοίξει ειδική πτέρυγα για πολιτικούς στον Κορυδαλλό. Αναμένουμε ακόμα.

Ωστόσο έχουν κάνει και χειρότερα. Αποσιώπησαν τους νεκρούς στο Μάτι (αλήθεια, πώς κρύβονται οι νεκροί, όπως σωστά παρατήρησε, αλλά ένα μήνα μετά, ο πρωθυπουργός) για να γλιτώσουν μερικές ώρες οργής και κατακραυγής.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν έκαναν καριέρα με το χοντρό και το άγριο ψέμα. Ετσι ξεκίνησαν την ομολογουμένως εντυπωσιακή πορεία τους προς την κορυφή. Και τι δεν είπαν τη διετία 2013-2015 για να κερδίσουν τις εκλογές: σκισίματα μνημονίων, κατάργηση φόρων και ΕΝΦΙΑ... ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί! Αλλά και τι δεν έκαναν όταν εξελέγησαν! Εφτασαν μέχρι και... σε εικονικό πνιγμό της χώρας με το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, το οποίο μας κληροδότησε ένα μνημόνιο-ζημιά περί τα 80 δισ. ευρώ και τα capital controls.

Αλλά οι Ελληνες τους ξαναψήφισαν, γιατί απλά δεν είχε σκοπίμως έρθει ακόμη ούτε ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, όσο πειραματιζόταν ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη. Ετσι λοιπόν και θα τελειώσουν την καριέρα τους μέχρι τις εκλογές, γιατί ίσως αργότερα, σε λίγα χρόνια, κάνουν και έναν δεύτερο κύκλο, αφού οι περισσότεροι πολίτες ξεχνούν εύκολα και αρέσκονται στο όμορφο παραμύθι.

ΥΓ.: Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η σειρά του Κυριάκου να μιλήσει στη Θεσσαλονίκη και πολλοί είναι αυτοί στο κόμμα του που τον προτρέπουν να τάξει πολλά, μια και είναι η τελευταία παρουσία του εκεί προ των εκλογών. Δεν γνωρίζω τι θα κάνει, απλά θέλω να πιστεύω ότι θα έχει τη στοιχειώδη λογική να μην παραστήσει τον Τσίπρα με... χρονική υστέρηση τριετίας. Εχει να πει πολλά και κυρίως να δείξει αυτό που είναι. Για το μόνο πάντως που δεν τον επέλεξε ο κόσμος είναι για να κάνει τον Τσίπρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα