Ο ΕΝΦΙΑ διορθώνεται...
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ο ΕΝΦΙΑ διορθώνεται...

Διαβάζουμε στις εφημερίδες -και επιβεβαιώνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών- ότι με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μοιραία θα προκύψουν αυξημένα έσοδα και από 3,2 δισ. ευρώ που πληρώνουμε τον χρόνο, θα πάει το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στα 3,5 δισ. ευρώ.

Δεν θα ασχοληθώ με το πολιτικό στόρι της πονεμένης αυτής υπόθεσης, όπου ο σημερινός πρωθυπουργός... έκανε καριέρα προεκλογικά και ίσως με την εξαγγελία του ότι «ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται, απλά καταργείται» μπορεί και να πήρε τον αέρα της διαφοράς από τη Ν.Δ., αφού ακόμα και οι... θείτσες του Ψυχικού ψήφισαν αυτό το καλό παιδί, τον Αλέξη, για να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ των Σαμαροβενιζέλων. Αυτή η εξαγγελία, όπως και όλες οι υπόλοιπες (μα όλες, αφού δεν τήρησε ούτε μία η κυβέρνηση απ’ όσες έκανε προεκλογικά) ανήκουν πλέον στη σφαίρα της Ιστορίας και του θυμικού του καθενός απ’ όσους τους ψήφισαν.

Απλώς δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει, αντί να μειώνεται, να αυξάνεται ο φόρος αυτός που επιβλήθηκε (και έστω διατηρήθηκε εύλογα και επί της σημερινής κυβέρνησης) λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης τώρα που έχουμε υπερπλεόνασμα.

Γιατί ένας τόσο άδικος αλλά, κυρίως, αντιαναπτυξιακός φόρος που νέκρωσε την οικοδομική δραστηριότητα και τις πωλήσεις ακινήτων πλην των τουριστικών περιοχών, αντί έστω σιγά-σιγά να πέφτει, αυξάνεται; Ασε που οι μεταβολές που πρόκειται να γίνουν θα επιβαρύνουν τους φτωχότερους έστω και κατά 20 ευρώ, ενώ θα ελαφρύνουν τους πλουσιότερους κατά 50 ευρώ. Αχρείαστα και τα δύο παρεπόμενα των αναπροσαρμογών των αξιών και άδικη η όποια επιβάρυνση στους φτωχότερους, αφού στην πραγματικότητα από το 2008 έως σήμερα τα ακίνητα περισσότερο έχασαν παρά πήραν αξία στην Ελλαδα της κρίσης, πλην κάποιων εξαιρέσεων.

Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν πρέπει να διορθωθεί και όχι να καταργηθεί, όπως ψευδώς ανέφερε, όπως απεδείχθη, ο νυν πρωθυπουργός ώστε να πληρώνουν όλοι κάτι για το δημόσιο ταμείο, αλλά όχι και 3,5 δισ. ευρώ χαράτσι τον χρόνο. Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι κυρίως αναπτυξιακά και από εδώ και στο εξής ό,τι γίνεται σε αυτή τη χώρα θα πρέπει μόνο εκεί να κατατείνει.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος Ελληνας εισάγει ένα σημαντικό ποσό από το εξωτερικό για να αγοράσει ένα ακίνητο, θα μπορούσε να πληρώνει μειωμένο ΕΝΦΙΑ για δέκα χρόνια, το ίδιο αν νοικιάζει το σπίτι του σε Ελληνες ή ξένους και αποδίδει στην Εφορία ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο. Φυσικά και η συνολική μείωση που έχει υποσχεθεί η Ν.Δ., της τάξεως του 30% σε δυο χρόνια, είναι ένα πολύ καλό μέτρο, αλλά δεν φτάνει από μόνο του.

Αυτά και άλλα πολλά μέτρα σε συνδυασμό μπορεί να βοηθήσουν να πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου γι’ αυτό παρά τις καθημερινές της διακηρύξεις. Τους νοιάζει ένα και μόνο πράγμα, πώς θα χάσουν την εξουσία με μικρότερη διαφορά και γι’ αυτό στοχεύουν σε ψηφοθηρικά επιδόματα και προσλήψεις σε ειδικά κοινά που (μπορεί και ορθώς) να πιστεύουν ότι επηρεάζουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα