Η ασφάλεια του πολίτη
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Η ασφάλεια του πολίτη

Πάσχα είναι και είθισται να γράφουμε κάπως πιο αισιόδοξα, δυστυχώς όμως το θέμα της ασφάλειάς μας, του κάθε πολίτη ξεχωριστά, δεν παίρνει από γιορτές. Η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα... άλλαξε πίστα: οι κακοποιοί που μπαίνουν στα σπίτια δεν κοιτάνε να κλέψουν ό,τι βρουν μπροστά τους και να φύγουν άρον άρον, αφού πλέον δεν τους χαλάει καθόλου να βασανίσουν ή ακόμη και να σκοτώσουν όποιον τους δυσκολέψει να πετύχουν τον στόχο τους.

Ολα αυτά τα μαρτύρια προέκυψαν γιατί οι κλέφτες γνωρίζουν ότι τα μετρητά δεν βρίσκονται πια μόνο στις τράπεζες -με τα καλά οργανωμένα συστήματα ασφαλείας-, αλλά χωμένα σε στρώματα και σεντούκια λόγω των capital controls. Κρυμμένα φυσικά σε διάφορα σημεία του σπιτιού, αλλά αν σε απειλήσουν με φόνο ή «σιδέρωμα» (όπως έγινε με την άτυχη γυναίκα στο Ψυχικό προ έτους) μπορεί και να τα φανερώσεις.

Εκτός από το κίνητρο των κλεφτών, όμως, που δεν είναι άλλο από τα κρυμμένα λεφτά στα σπίτια, αυξήθηκε και ο αριθμός τους, ειδικά των ποινικών -και μάλιστα των βαριά ποινικών- που αποφυλακίστηκαν και κυκλοφορούν ελεύθεροι με τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Αλλο ένα στοιχείο είναι ότι λείπουν και μερικές χιλιάδες αστυνομικοί από τους δρόμους, αφού οι στόχοι στην ταραγμένη εποχή που ζει σήμερα η Ελλάδα πολλαπλασιάζονται. Πώς να μη φυλάξει διπλά και τριπλά τις πρεσβείες που έχουν σχέση με την Τουρκία η ΕΛ.ΑΣ.; Και πώς να μη φυλάξει όλες τις πρεσβείες από τους «υγιεινούς περιπάτους» των διάφορων αναρχικών ομάδων που δρουν ελεύθερα σε όλη την επικράτεια; Πώς να μη φυλάξει τα συμβολαιογραφεία, έξω από τα οποία κάνουν πολιτική καριέρα οι πρώην Συριζαίοι και νυν αντιστασιακοί πολιτικοί;

Αρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μερικές αποφάσεις άμεσα γιατί αυτός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει η χώρα (μετά την Τουρκία) και μάλιστα η ασφάλεια είναι ένα από τα θέματα με τα οποία η κοινή γνώμη δεν παίζει.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βρει έναν... κομψό τρόπο να πάρει πίσω τον νόμο-τερατούργημα που βγάζει έξω φονιάδες και μεγαλοεγκληματίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και όταν τους βγάζει και είναι αλλοδαποί, να τους στέλνει από κει που ήρθαν.

Δεύτερον, να προσλάβει μερικές χιλιάδες νέους ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσει για κανονικούς αστυνομικούς αντί να προσλαμβάνει κομματόσκυλα. Ναι, ας πάρει 10 χιλιάδες αστυνομικούς με προσόντα, να γίνουν όμως κανονικοί υπερασπιστές του νόμου, όχι με αιτήσεις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, να επιτρέψει -κάτω από αυστηρούς έστω όρους και συνθήκες- την οπλοφορία στις εταιρείες σεκιούριτι ώστε να μπορούν να φυλάνε κτίρια, σπίτια, ολόκληρες γειτονιές κ.λπ., μια και δεν μπορεί να φτάσουν για την ασφάλεια της χώρας όσες προσλήψεις και να κάνει το Δημόσιο στην ΕΛ.Α.Σ.

Τέταρτον, σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων στόχων όπως οι πρεσβείες, τα προξενεία, τα κτίρια των μυστικών υπηρεσιών κ.ά., ας βάλουν τον στρατό να τα φυλάει. Δεν είναι κάτι περίεργο ή κακό, το έχουμε ξαναδεί άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στα μεγάλα κυβερνητικά κτίρια του Παρισιού.

Τα ημίμετρα και οι δηλώσεις απλώς δεν ωφελούν, αλλά, αντιθέτως, εκθέτουν τους αρμόδιους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ