Ένα γκάλοπ που τα λέει όλα
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ένα γκάλοπ που τα λέει όλα

Το «ΘEMA» δημοσιεύει μια δημοσκόπηση που εκ των πραγμάτων -ίσως έτσι, από συγκυρία- φαίνεται ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες.

Παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να ροκανίζει τη μεγάλη διαφορά που είχε πέρυσι από τη Ν.Δ. (δεν βρίσκεται πλέον στις 14-15 μονάδες, αλλά περίπου στις 10 επί των εγκύρων), δεν έχει καταφέρει να περάσει τίποτα καλό στην κοινή γνώμη.

Πρώτα απ’ όλα το Σκοπιανό. Νομίζω ότι κάπου εδώ τελειώνει η οποιαδήποτε λύση, και αυτό όχι μόνο επειδή το 70% δεν θέλει τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία, αλλά γιατί η άρνηση είναι σχεδόν το ίδιο εμφατική σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας και όχι μόνο στον Βορρά: όλοι λένε «όχι». 

Εντυπωσιακή είναι η άρνηση σε όλες τις ηλικίες, αφού ακόμα και οι νέοι (18-35 ετών) δεν θέλουν να ακούνε για σύνθετη ονομασία. Θα πάρει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος ο Τσίπρας να το ψηφίσει με το Ποτάμι μαζί, ας πούμε, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται ο Μητσοτάκης το κατάλαβε και κάνει πίσω, ενώ ο Καμμένος ήδη έχει ξεκινήσει το... μακεδονικό σόου (κατά τον μακεδονικό χαλβά).

Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι ιστορικά για μία ακόμη φορά θα αποδειχτεί ότι μια σύνθετη ονομασία, ειδικά με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα ήταν καλύτερη λύση από την ακινησία που οδηγεί... το Σκοπιανό με τη «Μακεδονία» μονίμως.

Κατά τα άλλα, μόνο 2 στους 10 πείθονται ότι η χώρα φεύγει από τα μνημόνια, κάτι που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, αφού αυτό είναι το κεντρικό της μήνυμα που επαναλαμβάνει σαν στερεότυπο κάθε μέρα, ενώ οι πολίτες δεν φαίνεται να πιστεύουν καν ότι ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία, παρά μόνο το 20% της κοινής γνώμης.

Σε όλες τις απαντήσεις του γκάλοπ γενικά, θα παρατηρήσει κανείς ότι υπάρχει ένα 20% επί των ερωτηθέντων που μοιάζει να «ακούει τον ΣΥΡΙΖΑ», με μικρές διαφοροποιήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αυτό ταιριάζει και με το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου για το κυβερνών κόμμα.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι αν αυτή η τάση θα κινηθεί για να ξεπεράσει το 20% ή αν θα ξανακατρακυλήσει προς τα κάτω, δηλαδή στην περιοχή του 15%. Αυτό θα κριθεί -κατά τη γνώμη μου- τους επόμενους έξι μήνες, όπου και θα φανεί αν η βελτίωση της οικονομίας θα φτάσει στις τσέπες του ευρύτερου κόσμου ή αν τα ειδικά φορομπηχτικά μέτρα που ελήφθησαν τον τελευταίο καιρό θα κάνουν τα πράγματα για τη μεσαία τάξη ακόμη χειρότερα.

Δεν... πετάει βέβαια και η αντιπολίτευση -και ειδικά η Ν.Δ.-, αφού οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πια στα θαύματα. Εξάλλου ο τελευταίος... θαυματοποιός εξαπάτησε τόσο πολύ βάναυσα τον λαό, με αποτέλεσμα φυσικά να «κάψει» και τους διαδόχους του. Από την άλλη, δεν είναι και στο στυλ του Κυριάκου να λέει παραπάνω απ’ όσα πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν, συν του ότι το κόμμα του δεν είναι και το πιο ελκυστικό πολιτικό προϊόν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ