Τι μάθαμε από τον Γιάνη
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Τι μάθαμε από τον Γιάνη

Αυτό κι αν είναι το συναρπαστικότερο θρίλερ διά χειρός του μετρ της χιτσκοκικής γραφής (και συμπεριφοράς όμως) Γιάνη Βαρουφάκη. Από τις 550 περίπου σελίδες του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού μαθαίνουμε τώρα, κατά τρόπο ανατριχιαστικό, ποιοι μας κυβερνούν.

Και μάλιστα με λεπτομέρειες... ηχογραφημένες, που τύφλα να ’χουν (θα ’χουν) οι «κασέτες» Γιαννουσάκη έτσι και ο Γιάνης αρχίσει τις απομαγνητοφωνήσεις από το κινητό του.

Μάθαμε, καταρχάς, την αντίληψη που έχουν για τους θεσμούς μιας χώρας, όπως ο κεντρικός τραπεζίτης που τα τελευταία χρόνια τον προτείνει μια κυβέρνηση και τον τοποθετεί ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Θα τον πετάξω με τις κλωτσιές όταν γίνω πρωθυπουργός», έλεγε ο ένας. «Μην του κάνουμε και τίποτ’ άλλο πιο χοντρό», πρόσθετε ο άλλος. Κάπως έτσι φαίνεται ότι εκτιμάται από τους ίδιους και η Δικαιοσύνη, ακόμη ένας θεσμός που όταν «μας κάθεται» είναι ακέραιος και όταν δεν μας βολεύει είναι διαβλητός.

Μάθαμε πως οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι τα αποθέματα των δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανήκουν... στον λαό, δηλαδή στην εκλεγμένη κυβέρνησή του (όπως στη Βενεζουέλα ας πούμε), αλλά ότι είναι μέρος ενός κεντρικού νομισματικού σχεδιασμού της Ευρωζώνης. Μάθαμε επίσης ότι το περίφημο plan X παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό της χώρας από τον τότε υπουργό Οικονομικών μία μόλις εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα του «Ναι» ή «Οχι», δηλαδή αφού είχαν αποφασιστεί οι κάλπες.

Ο Βαρουφάκης είπε στον Τσίπρα «διάβασε το Plan X και κλάψε, η μετάβαση στη νέα δραχμή θα είναι επώδυνη μέχρι του σημείου εξόντωσης». Στο σημείο αυτό, όπως λέει ο Βαρουφάκης, ο Τσίπρας σχεδόν κατέρρευσε όταν διάβασε στο plan X τις επιπτώσεις του Grexit, αλλά παρά ταύτα λίγες ώρες μετά συνέχισαν όλοι μαζί να βγάζουν πύρινους λόγους υπέρ του «Οχι», βάζοντας τον λαό να χορεύει τσάμικα στην πλατεία Συντάγματος. Τόσο καλά και υπεύθυνα.

Το ερώτημα που προκύπτει, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι γιατί ο Βαρουφάκης εξέδωσε τώρα το βιβλίο αυτό (προ τεσσάρων μηνών κυκλοφόρησε στο Λονδίνο και τον Σεπτέμβριο θα βγει στην Αθήνα) και μάλιστα με τόσες λεπτομέρειες για ουκ ολίγα κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα και με τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για ντοκουμενταρισμένα στοιχεία διά ηχογραφήσεων στο κινητό του, αλλά και προσωπικών σημειώσεών του;

Οταν υποστηρίζει ότι αυτός απέτρεψε την αρπαγή των 16 δισ. ευρώ από την ΤτΕ καθώς και -διά της παρουσίασης των δραματικών επιπτώσεων του plan X- το Grexit, εμπλέκοντας παντού τον Τσίπρα, το κάνει άραγε έτσι αθώα και περιγραφικά; Το κάνει για να πουλήσει αντίγραφα και να εντυπωσιάσει όταν λέει ότι ο Τσίπρας είχε εμμονή με το Grexit από το 2011; 

Ή το κάνει προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του σε περίπτωση νομικών εμπλοκών όταν πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία;

Φυσικά ο Βαρουφάκης δεν έχει αποδειχθεί και ο πιο αξιόπιστος, αφού και σ’ αυτό καθαυτό το βιβλίο ακροβατεί μεταξύ του plan A (ευρώ) και του plan X (δραχμή) και γενικώς ήταν το κεντρικό πρόσωπο που το 2015 οδήγησε τη διαπραγμάτευση σε ένα ατελείωτο μαρτύριο για τη χώρα, με κατάληξη ένα νέο μνημόνιο και ζημία ύψους 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ.

Επί της ουσίας, όλοι όσοι πρωταγωνίστησαν το 2015 και αναφέρονται στο βιβλίο αυτό, το μόνο βέβαιο είναι πως αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για κάνα... Αρλεκιν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK