tasos_karamitsos

Οι αυταπάτες στους ελέγχους της Εφορίας

Τάσος Καραμήτσος

Σε μια χώρα που η κρίση αλλά και η νοοτροπία των κακομαθημένων πολιτών της οδήγησε περίπου 4,2 εκατομμύρια ΑΦΜ να είναι κόκκινα, δηλαδή να χρωστάνε στην Εφορία, η πενταετής παραγραφή φορολογικών αδικημάτων μάς μάρανε! Η οποία για την ώρα δεν είναι πενταετής, αλλά δεκαετής.

Κάθε χρόνο, εκεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, έβγαινε μια απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών που παρέτεινε την προθεσμία του ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων ή των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κ.λπ. Αυτή η εύκολη και άκοπη «λύση» ήταν που οδήγησε και τον αδαή Γιώργο Παπανδρέου να πιστέψει σε κάτι εξίσου άσχετους συμβούλους του οι οποίοι του είπαν ότι... «λεφτά υπάρχουν» και το όνομά του έμεινε στην Ιστορία για τη συγκεκριμένη ατάκα. Πρόκειται για ανείσπρακτες οφειλές δισεκατομμυρίων από χρεοκοπημένες εταιρείες ή πολίτες που απλώς υπάρχουν στα χαρτιά του υπουργείου Οικονομικών αλλά όχι στην πραγματικότητα, οι οποίες θα πρέπει να είναι πια πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Η τρόικα, λοιπόν, που πίεζε και πιέζει τις κυβερνήσεις να παραγράφουν στην πενταετία ή στη δεκαετία τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις δεν είναι υπέρ των ολιγαρχών, ούτε φυσικά και τα ανώτατα δικαστήρια που επικυρώνουν τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως θέλουν να νομίζουν κάποιοι αφελείς Συριζαίοι. Το αντίθετο ακριβώς. Ειδικά οι δανειστές το κάνουν για να πιέσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς να επικεντρωθούν στις σοβαρές και με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο υποθέσεις και μέσα σε μια πενταετία να εισπράξουν. Αλλιώς υπάρχουν και τα δικαστήρια για να προσφύγει κάποιος και αν δικαιωθεί να μην πληρώσει τίποτα.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε μια επιτροπή επίλυσης φορολογικών υποθέσεων, στην οποία σχεδόν όποιος πολίτης προσέφευγε έχανε, δηλαδή από τις δέκα περιπτώσεις οι οκτώμισι κατέληγαν εις βάρος τους και υπέρ του κράτους. Οι πολίτες φυσικά δεν πήγαιναν να πληρώσουν, αφού η έννοια της προσφυγής τους σε αυτήν ήταν να μειωθεί το πρόστιμο που τους είχε βάλει αρχικώς η Εφορία. Ετσι κατέληγαν στα δικαστήρια και φυσικά το Δημόσιο, αν τελικά δικαιωνόταν, εισέπραττε σε ρυθμούς ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή μετά από καμιά δεκαετία.

Τελευταία συγκροτήθηκε μια νέα επιτροπή που συστήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι μισοί φορολογούμενοι που έχουν διαφορές με το Δημόσιο θεωρούν δίκαιη την επίλυση, με αποτέλεσμα να... πηγαίνουν επιτόπου στο ταμείο και έτσι το κράτος να εισπράττει.

Επί της ουσίας έτσι πρέπει να δουλεύει όλο το σύστημα, όπως γίνεται παντού σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Ιδού ένα μικρό παράδειγμα: Στη λίστα Λαγκάρντ δεν υπήρχαν μόνο Ελληνες, αλλά, μεταξύ άλλων, και Γερμανοί. Οι γερμανικές φορολογικές αρχές, λοιπόν, αντί να κάνουν όλα αυτά τα κόλπα που κάναμε εμείς εδώ, φώναξαν ατύπως τους ύποπτους για φοροδιαφυγή Γερμανούς υπηκόους της λίστας και τους ζήτησαν να συμβιβαστούν πληρώνοντας. Το γερμανικό Δημόσιο έχει εισπράξει φόρους από τη λίστα Λαγκάρντ εδώ και χρόνια. Εμείς κάτι ψιλά.

Αρα σημασία δεν έχει η πενταετής, η δεκαετής ή η τριακονταετής ισχύς των ελέγχων, αλλά αν μπορείς να φτιάξεις ένα σύστημα στο οποίο όταν απευθύνεται κάποιος, να συμβιβάζεται, να πληρώνει και να κλείνει η υπόθεση με όφελος, κυρίως, του Δημοσίου. Ψιλά γράμματα, ε;

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟ ?

Δεν έχεις τι να κάνεις και γράφεις σαχλαμάρες. ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΧΓΟΙ. Ακου πενταετίες και δεκαετίες. Ποιός ζει και ποιός πεθαίνει σε δέκα χρόνια. ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ.Σου δώσανε στήλη και γράφεις ότι σου κατέβει.

Περιουσιολόγιο

Η λύση είναι το περιουσιολόγιο. Τι έχεις τώρα και τι έχεις δηλώσει σε όλη σου τη ζωή. Αν αυτά που έχεις τώρα δεν καλύπτονται από όσα έχεις δηλώσει στη ζωή σου, τότε πρόστιμο. Και φυσικά, αν δεν δηλώσεις στο περιουσιολόγιο κάτι και σε πιάσουν, κατάσχεση. Το να ψάχνεις τις καταθέσεις του κάθε φουκαρά που έβγαλε 10 ευρώ το 2005 και τα έφαγε στα μπουζούκια ή στα νοσοκομεία των γονιώ τους και να του βάζεις πρόστιμο γιατί δεν τα δήλωσε, μόνο κακή υπηρεσία προσφέρεις στην τραπεζική πίστη και στο ίδιο το σύστημα.

GEORGIA.

Το περιουσιολόγιο δεν καλύπτει το κενό των 140 Δις που έβγαλαν οι λαθρομετανάστες από την Ελλάδα και το ποσό αυτό αποτελεί από μόνο του το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο.Αυτό που λένε ότι το περιουσιολόγιο θα λύσει το πρόβλημα δεν καλύπτει ούτε την περιουσία που έβγαλαν οι λαθρομετανάστες εκτός Ελλάδας και δημιούργησαν περιουσία και εδώ και στην χώρα τους, ούτε τους Έλληνες πολιτικούς τύπου Παπαδημούλη και Παπαδημητρίου που έχουν τα χρήματα τους εκτός Ελλάδας.Ούτε φυσικά τους Έλληνες πλούσιους και εφοπλιστές. Το περιουσιολόγιο είναι για τα συνήθη ταλαιπωρημένα φορολογικά υποζύγια.Ή Ελλάδα είναι κια χώρα μπουρδέλο σε όλα.Ντρέπομαι που έχω τα χαρτιά αυτής της ξεφτυλισμένης χώρας.

@

Το περιουσιολόγιο περιλαμβάνει και περιουσία στο εξωτερικό (όπως και οι δηλώσεις πόθεν έσχες που γίνονται αυτή την περίοδο). Επίσης, με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ 100+ χωρών, δεν μπορείς να κρύψεις περιουσία, εκτός και αν πας σε καμιά παράξενη χώρα (η εκτίμησή μου είναι ότι αργά ή γρήγορα όλες οι χώρες θα μπουν στην ανταλλαγή). Τους μετανάστες δεν μπορείς να τους πιάσεις, γιατί μαζί με τα λεφτά έφυγαν και οι ίδιοι (πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν είχαν ποτέ ΑΦΜ). Οι εφοπλιστές από την άλλη μπορεί να έχουν φορολογική έδρα σε άλλη χώρα, οπότε ξέχνα τους. Το ανήθικο με τους υπάρχοντες ελέγχους είναι ότι στοχοποιούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και μάλιστα πριν το 2010, όταν υπήρχε απόρρητο. Τιμωρούν δηλαδή όσους εμπιστεύτηκαν τις τράπεζες και τους νόμους του κράτους. Αντίθετα, όσοι ήταν πιο ψαγμένοι και δεν τα έβαζαν ποτέ σε ελληνικές τράπεζες τα μαύρα τους (και πολλοί εξακολουθούν να το κάνουν και τώρα) μένουν στο απυρόβλητο. Το περιουσιολόγιο θα αφορά τους πάντες, θα είναι από εδώ και πέρα, και δεν είναι ακόμη περισσότερος έλεγχος αλλά απλή λογική.

Ντινα

Η απαντηση στα προβληματα δεν ειναι ακομα περισσοτερος ελεγχος της καθημερινοτητας μας.

SPARTA.

Κυριε Καραμητσο.Τα λετε ολα πολυ σωστα.Για την ουραγο και μαυρο προβατο της Ευρωπαικης Ενωσης Ελλαδα δεν ισχυει τιποτα που να ισχυει στις αλλες Ευρωπαικες χωρες.Μου ειχε μεταβιβασει ο πατερας μου μεριδια Ε.Π.Ε. πριν το θανατο του και με καλεσε η εφορια να πληρωσω συμπληρωματικο φορο κληρονομιας γιατι οπως μου ειπαν οι χαρτογιακαδες του Δημοσιου, τα χρηματα που υποτιθεται του εδωσα για την αγορα των μεριδιων δεν προλαβε να τα καταναλωσει.Απιθανοι και γελοιοι οικονομικοι νομοι για να ξεζουμισουν τους Ελληνες, οχι για να μειωνουν το χρεος αλλα για να εξασφαλιζουν την θεσουλα του καθε κοπριτη και του καθε ταγματασφαλιτη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.Για τους αλλοδαπους λαθρομεταναστες που εχουν βγαλει την τελευταια 20ετια απο την Ελλαδα γυρω στα 140 τα περισσοτερα απο μαυρη εργασια και καθε λογης παρανομη δραστηριοτητα δεν ισχυει απολυτως τιποτα.Η πενταετια ισχυει για φορολογικες υποθεσεις σε ολοκληρη την Ευρωπαικη Ενωση αλλα φαινεται οτι η Ελλαδα ονομαστικα και μονο ανηκει σα αυτην.Γεια σας κυριε καραμητσο.

efor

Μη μιλάς βρε άσχετε! Δεν έχεις μυρωδιά και γράφεις τις ανοησίες σου. Το ίδιο το άρθρο σου λέει για δεκαετία αλλά εσύ θέλεις να γράψεις τη π...ριά σου... Διάβασε λίγο, μετά μίλα!!!

SPARTA.

Efor μας στιβουν για να ταιζουν κατι κοπροσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ σαν εσενα.Για τα 140 Δις που εβγαλαν οι παρανομοι μεταναστες με εμβασματα απο την χωρα, χρηματα που προερχονται απο μαυρη εργασια και παρανομες καθε ειδους δραστηριοτητες, δεν λες κουβεντα χαρτογιακα.Καλειτε στην εφορια ανθρωπους Ελληνες ηλικιωμενους και τους περνατε απο Ιερα Εξεταση, για υποθεσεις που εχουν ηδη παραγραφει.Προσεχτε μονο γιατι ο Ελληνας εχει σαλταρει.Η ζωη δεν ειναι μονο φοροι, ανεργια και λαθρομεταναστες οπως εχετε καταντησει τη χωρα.Κοπροσκυλα, ρουφιανοι του καθεστωτος, φασιστες.

MARINA.

Ρέ SPARTA ότι θέλεις λές.Εδώ αυτός ο κολαούζος ο Efor βαριέται να κουβαλήσει το κουφάρι του από την μιά καρέκλα της εφορίας στην άλλη.Εδώ θέλει βοηθό για να πάει στην τουαλέτα. Θα κυνηγήσει έσοδα από τον Ιλίρ από την Αλβανία, τον Μουσταφά από το Πακιστάν η τον Αλί από το Αφγανιστάν; Το μόνο εύκολο για αυτά τα λαμόγια είναι να καλέσουν την κυρά Μαρία που της υποσχέθηκε ο Τσίπρας 13η σύνταξη και να της πάρουν ακόμα και την 10η.

Τασος

Ο γιωργακης απλα μας δουλευε (κι αυτος) Οχι οτι εφταξαν οι συμβουλοι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία