tasos_karamitsos

Για τον Μητσοτάκη

Τάσος Καραμήτσος

Ηταν αρχές της δεκαετίας του ’90 και η χώρα είχε βγει από μια μεγάλη εκλογική περιπέτεια με τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις για να μπορέσει εντέλει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός, έστω με 150 βουλευτές συν έναν της ΔΗΑΝΑ και ποσοστό σχεδόν 48%. Εμπνευση Κουτσόγιωργα τότε, λίγο προτού πέσει το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, ήταν να φτιάξει έναν εκλογικό νόμο απλής αναλογικής για να εμποδίσει το πρώτο κόμμα -δηλαδή τη Ν.Δ.- να κυβερνήσει. Κάτι παρόμοιο με τον Μένιο και την παρέα του σκέφτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγους μήνες για να μην κυβερνήσει στο εγγύς μέλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα, λοιπόν, βρισκόταν στα πρόθυρα μιας ακόμα χρεοκοπίας, με μεγάλα ελλείμματα, διψήφιο πληθωρισμό, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που για να τα πάρουν οι αγορές και ο κόσμος έπρεπε να δίνουν τόκο πάνω από 20%. Και ένα Δημόσιο τεράστιο, μόλις φορτωμένο με εκατοντάδες χιλιάδες πασόκους πελάτες εντός, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες «γαλάζιους» να περιμένουν στην... είσοδο για να τρυπώσουν κι αυτοί με τη Ν.Δ. μετά από δέκα χρόνια ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, έχοντας απόσταση περίπου 30 ετών, πολλοί από εμάς αντιλαμβάνονται το προφανές: ότι από αυτήν τη διαχείριση του κράτους των δημοσίων υπαλλήλων που διορίζονται κατά χιλιάδες με μοναδικό κριτήριο την ψήφο αυτών και των οικογενειών τους, με τους συνδικαλιστές να συγκυβερνούν και τους... «Τσοβόλες» να τα δίνουν όλα λίγο πριν τις κάλπες, τα νούμερα δεν έβγαιναν.

Με το Δημόσιο να παίζει τον ρόλο του τραπεζίτη (πέντε κρατικές τράπεζες υπήρχαν), του στοιχηματζή (ΟΠΑΠ), του τηλεφωνά (ΟΤΕ), με μία αεροπορική εταιρεία να χάνει άπειρα εκατομμύρια ευρώ ετησίως (ενώ σήμερα η αντίστοιχη κερδίζει μια χαρά λεφτά) και ούτω καθεξής, το πράγμα πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια στον τοίχο.

Τότε (επαναλαμβάνω, 30 χρόνια πριν), ο μόνος στην Ελλάδα που έβλεπε τον τοίχο να έρχεται και αντέδρασε ως πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στη Βρετανία βέβαια υπήρχε η Θάτσερ που είχε αρχίσει να γράφει ιστορία, μια ιστορία που σώζει τη χώρα της μέχρι σήμερα και την κατέστησε ικανή να επιβιώσει ακόμα και έξω από την Ενωμένη Ευρώπη.

Δεν το έβλεπαν ούτε στο κόμμα που ήταν αρχηγός ο Μητσοτάκης και ειδικά οι υποστηρικτές του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τους ξένιζε και τους έβγαζε από τη βολή τους να διορίζουν, να διοικούν και να εκλέγονται 50 χρόνια. Δεν το έβλεπαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι εκδότες της εποχής, που είτε διαπλέκονταν (όρος του ίδιου του Μητσοτάκη) με το Δημόσιο, είτε χάιδευαν τα αυτιά της κοινής γνώμης, η οποία φυσικά ζούσε σε νιρβάνα. Στην ίδια περίπου που ζούσαμε όλοι μας μέχρι την αναγγελία του πρώτου μνημονίου από το Καστελόριζο.
Δεν το έβλεπε η πνευματική ελίτ της χώρας, ακόμα και έγκριτοι δημοσιογράφοι της εποχής που εργάζονταν σε σοβαρές εφημερίδες και έγραφαν υπέρ των Σταμουλοκολάδων, οι οποίοι ξεβράκωναν στην κυριολεξία ανθρώπους που απλώς έκαναν τη δουλειά τους.Οι πολιτικοί τους απόγονοι βέβαια έσπασαν το κεφάλι του Κωστή Χατζηδάκη πριν από λίγα χρόνια.

 Ασχέτως με το αν διαφωνεί κανείς με λίγες ή πολλές ή ακόμα και με όλες τις πτυχές της ιστορίας Μητσοτάκη, τουλάχιστον, αν είναι αντικειμενικός, θα δεχτεί ότι στον μικρό χρόνο διακυβέρνησής του και είδε και είπε την αλήθεια και το σωστό για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Αναστασια

Ειπε ,αλλα δεν εκανε τιποτα .Γνωριζουμε καλα τον Μητσοτάκη και την φαμίλια του .Μια ζωή δημόσια δαπάνη .

Κατσίκης, ο δούρειος ίππος της ΔΗΑΝΑ

Είδε και είπε την αλήθεια: αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα. Φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, την απώλεια ακόμα και της θεσούλας του βουλευτή. Πρώτοι στα λόγια οι έλληνες πολιτικοί (και ο Γιαννίτσης είχε προειδοποιήσει για το ασφαλιστικό αλλά αυτός δεν ήταν πρωθυπουργός) αλλά από πράξεις μηδέν: έκαναν ότι χρειαζόταν για να κρατήσουν την εξουσία, δεν ενδιαφέρθηκαν καν να πείσουν τους δικούς τους για την ορθότητα των απόψεών τους και έτσι βάλλονταν πανταχόθεν. Κυρίως όμως ξεχνάτε την αποστασία, την ιστορική φράση που είπε επί πρωθυπουργίας του στα σώματα ασφαλείας το κράτος είστε εσείς, εκτίναξε στα ύψη το δημόσιο χρέος καθώς το παρέλαβε στο ύψος του 69,9% το 1993 το παρέδωσε στο 111,6% του ΑΕΠ, ήταν ιδιοκτήτης ιδιωτικού αρχαιολογικού μουσείου, με εκθέματα αγνώστου προέλευσεως, έκανε προσπάθεια να χειραγωγήσει την δίκη Τεμπονέρα, προσπάθησε με συνέντευξή του να σπιλώσει τον Ανδρέα (που είχε ήδη πεθάνει) για τα γεγονότα της αποστασίας, χάρισε την ΑΓΕΤ Ηρακλής στους μαφιόζους της Καστελτρούτσι (την οποία πήραν με χαριστικό δάνειο από την ΕΤΕ) και άλλα πολλά. Περαστικά σας.

Μαμ

Το κράτος δίνει τους καλλίτερους ΕΚΛΟΓΙΚΌΎΣ ΠΕΛΆΤΕΣ, στους ΊΔΙΟΥΣ εργατοπατέρες, τα σκουλήκια αυτά δρουν μέσα στα κόμματα. Που αλλάζουν ονόματα. Το ΠΑΣΟΚ έγινε Ξύριζα κτλ , για να μπερδεύουν τους τους σανοφάγους ψηφοφόρους.

Αγανακτισμένος Πολίτης

"αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες γαλάζιους να περιμένουν στην... είσοδο για να τρυπώσουν κι αυτοί με τη Ν.Δ. μετά από δέκα χρόνια ΠΑΣΟΚ." Aκριβώς αυτό κάνει σήμερα και η Νέα Δημοκρατία του Κούλη με το Μητρώο Πολιτικών στελεχών. Ο κόσμος δυστυχώς δεν έχει κατανοήσει ότι κατά την αναπαραγωγή, τα επίκτητα χαρακτηριστικά δεν κληροδοτούνται στους απογόνους.

αντι.

Εφοσον ανηκει στο λομπυ ΟΗΕ , δεν ξερω κατα ποσο, θα βοηθησει την Ελλάδα και τους ΕΛληνες.

κωστας

Και ειναι και συνεχιζουν να υπαρχουν, και ολοι οι δημοσιοι ανεξαρτητα απο ποιους εξαγοραστηκαν (προσληφθηκαν), σημερα καταληγουν αγεληδον στον Τσιριζα που θα τους συνεχισει. Δεν ξυπναει ο Ελληνας παρα μονο με ολικη χρεωκοπια.

Vagelis

Ο Μητσοτάκης μετά από 25 χρόνια είναι και θα είναι πάντα επικαιρος, αλλά δυστυχώς ο λαός πάντα ήθελε να τον κυβερνουν τσαρλατανοι, σαλτιμπαγκοι και αρκουδιαρηδες. Γιατί του εφερναν ευθυμια και ψευδαίσθηση. Μην απορειται λοιπόν πως έφτασε η χώρα εδώ, η αλήθεια καίει.

Nbg

Ακόμα ψάχνω να βρω την λέξη "Σαμαράς" στο κείμενο σας.

IB

Bravo k. Karamitso!

XANIA

ΕΥΓΕ ΣΟΥ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία