tasos_karamitsos

Ο μουτζούρης

Τάσος Καραμήτσος

Οποια έρευνα κι αν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έχει καταδείξει και με το παραπάνω ότι χωρίς αύξηση του εγχώριου παραγόμενου προϊόντος και των θέσεων εργασίας δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα

Δηλαδή να απονέμονται συντάξεις οι οποίες θα έχουν μια σχετικότητα με τους μισθούς του πρώην εργαζομένου και νυν συνταξιούχου, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές που έδωσε για μια ολόκληρη ζωή. Δεν μιλάμε μόνο για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και απλής ανταποδοτικότητας, με βάση πάντα τη συνεισφορά κάθε εργαζομένου στο σύστημα ασφάλισης.

Οι μειώσεις των συντάξεων που πρόκειται να ανακοινωθούν και να ψηφιστούν τώρα και να εφαρμοστούν το 2019 δεν πρόκειται να δώσουν καμία οριστική λύση στο Ασφαλιστικό. Πολύ απλά θα συντηρήσουν μια κατάσταση μίζερη και θα καθυστερήσουν το μοιραίο, που δεν είναι άλλο από το τελικό collapsus του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν δεν αυξηθεί η δουλειά στη χώρα.

Στην οποία τους τελευταίους έξι μήνες μιλάμε συνέχεια για περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, με τα παζάρια για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να πηγαίνουν και να ’ρχονται, λες και υπάρχει περίπτωση ποτέ με την κατάσταση που επικρατεί να διαπραγματευτούν αυξήσεις οι εργαζόμενοι. Οσο για δημιουργία θέσεων εργασίας, ούτε λέξη!
Εγκλωβισμένοι σε μια αδιέξοδη και ατέρμονη δήθεν διαπραγμάτευση, απλώς υπερασπιζόμαστε πράγματα που όλοι γνωρίζουν ότι καθυστερούν την τελική οικονομική ασφυξία μιας κοινωνίας και τελικά ολόκληρης της χώρας.

Ολοι μαζί κρύβουν τη σαβούρα κάτω από το χαλί και πετάνε το μπαλάκι στον επόμενο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά πρώτος και καλύτερος, ο οποίος ξέρει ότι ο επόμενος -ό,τι και να γίνει δεν θα είναι αυτός- που θα κυβερνήσει θα την πληρώσει ακριβά σε πολιτικό κόστος, γι’ αυτό μήνες τώρα δίνει μάχη για να πετάξει τον μουτζούρη. Και πάντως δεν φαίνεται να νοιάζεται καθόλου για πολιτικές που μπορεί να φέρουν δουλειές, άρα και ανάπτυξη.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους δανειστές: απογοητευμένοι, οργισμένοι και μάλλον μετά από επτά χρόνια ατέρμονης προσπάθειας μπαϊλντισμένοι από τους Ελληνες, δεν ενδιαφέρονται πια παρά μόνο για το πώς και πότε θα εισπράττουν τις δόσεις και όχι το πολιτικό κόστος στις χώρες τους - ιδίως εν όψει εκλογών. Δεν γίνονται πια συζητήσεις για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση σε επίπεδο πολιτικό, αφού ακόμα και η Μέρκελ βαρέθηκε την ατελείωτη παπαρολογία, που έχει σκοπό την αποφυγή επώδυνων λύσεων. Οσο για τον Σόιμπλε και τον Τόμσεν, το όλο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ το μετέτρεψε σε βεντέτα του καφενείου. Ετσι, λοιπόν, πηγαινοέρχονται κάτι τρίτης κατηγορίας χαρτογιακάδες υπάλληλοι της τρόικας και απλώς αλλάζουν τις παραδοχές στα νούμερα και στα Εxcel. Βάζουν φόρους και κόβουν συντάξεις για να προκύπτει το πλεόνασμα και να βγαίνουν τα νούμερα και κουβέντα για την εγκληματική τακτική της κυβέρνησης να κρατάει τα λεφτά του ιδιωτικού τομέα στραγγίζοντας την αγορά.

Ο μουτζούρης, λοιπόν, απ’ ό,τι φαίνεται, πρέπει να έχει αλλάξει χέρια μέχρι το 2019, άρα οι εκλογές να έχουν γίνει κάπου στο 2018, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές συνθήκες πριν ή μετά το καλοκαίρι. Αλλά μιλάμε για μουτζούρη. Ετσι το χειρίζονται οι κυβερνώντες. Μέχρι τότε όλα καλά, με το πιθανότερο να μεσολαβούν ίσως δύο καλοκαίρια, όπως επίσης πολλοί μισθοί και αρκετά τυχερά για όσους κρατάνε τις καρέκλες.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΟΡΤΗ, ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ.....Χριστός Ανέστη.!

ΝΕΜΕΣΙΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ-ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ-ΠΟΙΝΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΕΣ-ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ-ΕΦΟΡΙΕΣ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΝ.

Ερώτηση

Δούλεψε στο Δημόσιο ένας φίλος 36 χρόνια. Κρατούσαν από το μισθό του παραπάνω από 1000 ευρώ το μήνα. 14.000 το χρόνο μέσο όρο επί 36 χρόνια. Σύνολο 504.000 ευρώ. Που είναι αυτά τα λεφτά; Γιατί του λένε ότι δεν υπάρχουν; Τα φάγανε; Με ποιο δικαίωμα; Δεν τα επενδύσανε ασφαλώς, μάλιστα με τόκο, ως είχαν υποχρέωση; Δεν έχουν ευθύνη οι επικεφαλής των Ταμείων και οι πολιτικοί που τους τοποθετούσαν και τους διέταζαν;

Εξήγηση

To δημόσιο έχει άπειρους εργαζόμενους (σε φανερούς και κρυφούς φορείς), έχει συμβουλους να θρέψει, έχει πρόωρους συνταξιούχους, έχει άγαμες, έχει ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κάθε πόλη και χωριό, έχει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, είχε Βαρουφάκη και με τις άπειρες γκάφες του που το δημόσιο έπρεπε να αποκαταστήσει (κατάρρευση τραπεζών)... όλα είναι στον ίδιο κορβανά. Όλα μαζί με τις σπατάλες του δημοσίου. Έπρεπε οι πραγματικά εργαζόμενοι σε ζωτικούς τομείς του δημοσίου να διαμαρτύρονταν για τη σπατάλη και υπερχρέωση του δημόσιου τομέα που ξεκίνησε ασύστολα από το 1981 και συνεχίζεται ως τώρα. Το δημόσιο χρεοκόπησε κι ολόκληρη τη χώρα!

Γιώργος

Αποκλείεται να έχει δώσει δημόσιος υπάλληλος τις εισφορές που αναφέρεις. Μέχρι το 1992 οι δημόσιοι υπάλληλοι ΔΕΝ πλήρωναν ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές. Αυτά άλλαξαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, από Σουφλιά, Σιούφα, κλπ.

Γιαννης

Ποιος σου είπε ότι υπήρξε δημόσιος υπάλληλος που πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές 14.000 το χρόνο;Αυτά μόνο στα παραμύθια λέγονται.

Το αδιέξοδο έχει όνομα

Λέγεται ευρώ τελικά.

Ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων

To αντίθετο! το ευρώ απλώς κάνει διάφανα τα προβλήματα μας και πιο εύκολο να τα διαγνώσουμε! το πρόβλημα είναι ο κρατισμός, αναξιοκρατία, κομματοκρατία, σπατάλη, έλλειψη αξιολόγησης, γραφειοκρατία κι εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, ατελής εσωτερικός ανταγωνισμός, αργή απονομή δικαιοσύνης, κακή ποιότητα λειτουργίας θεσμών, κλπ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία