tasos_karamitsos

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια

Τάσος Καραμήτσος


Λοιπόν, πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε μερικά νούμερα: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει μέχρι τώρα για την Ελλάδα 350 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση για τους μετανάστες, όπως λέει επισήμως ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Τα χρήματα αυτά τα διαχειρίζονται η κυβέρνηση και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Αυτά όμως δεν είναι και τα μόνα που έχουν εισρεύσει από ξένες πηγές για να βοηθήσουν την Ελλάδα στο Προσφυγικό, αφού υπολογίζεται ότι περίπου άλλα 100-150 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από διεθνείς ΜΚΟ. Αρα χοντρικά έχει ξοδευτεί περίπου μισό δισ., ενώ από την Κομισιόν δηλώνεται ότι έχουν δεσμευτεί άλλα 700 εκατ. ευρώ έως το 2020 για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

Με τα λίγα μαθηματικά και την απλή λογική μου λέω ότι, αφού υπάρχουν 50.000-60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα και έχουν ξοδευτεί είτε τα βεβαιωμένα από τον Μουζάλα 350 εκατ. είτε τα σχεδόν επιβεβαιωμένα άλλα 150 εκατ. ευρώ από τις ΜΚΟ, σε κάθε πρόσφυγα αντιστοιχούν περίπου 7.000-10.000 ευρώ για έναν χρόνο. Τα κονδύλια δεν έχουν πάνω από 12-16 μήνες που εστάλησαν σταδιακά στην Ελλάδα.

Ας αναρωτηθούν, λοιπόν, ο Τσίπρας, ο Μουζάλας και όποιοι άλλοι ασχολούνται στον κυβερνητικό μηχανισμό τι συμβαίνει και δεν μπορούν να συντηρήσουν έναν πρόσφυγα με όσα χρήματα ζει μια φτωχή ελληνική οικογένεια αξιοπρεπώς στην Ελλάδα. Γιατί, αν είναι έτσι τα νούμερα, σε κάθε μα κάθε πρόσφυγα αντιστοιχεί ένας κατώτατος (και βάλε) μισθός. 

Με άλλα λόγια, αν έδιναν στον καθένα από ένα 500ρικο τον μήνα και τους πήγαιναν να ζήσουν σε μια φτωχογειτονιά της Ελλάδας, τουλάχιστον στέγη και θέρμανση θα είχαν.
Φυσικά απάντηση δεν περιμένω, όπως απάντηση σοβαρή δεν πήραν και οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ρώτησαν τον κ. Μουζάλα πού βρίσκονται και γιατί δεν είναι στις θέσεις τους -δίπλα στους πρόσφυγες δηλαδή- οι 2.500 που προσελήφθησαν -από τα συγκεκριμένα κονδύλια- για τη δουλειά αυτή.

ΥΓ.: Πόση ώρα να έχουν ξοδέψει στο Μέγαρο Μαξίμου για να λύσουν αυτό το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του; Να υποθέσω, πολύ λιγότερο από όση διαβουλεύονται σχετικά με το πώς θα υβρίσουν όσους τους ασκούν κριτική;

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Πάντα

Έτσι γίνεται στην Ψωροκώσταινα, στέλνουν χρήμα οι ...κουτόφραγκοι και το τρώνε εδώ μερικά λαμόγια, σε αλλότριους σκοπούς (σπίτια, αυτοκίνητα, ..γάμους κ.ο.κ)

Πέτρος ο Μυτιληναίος

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αυτός όμως που λέει τους αριθμούς? Η απόφαση της κομισιόν αφορούσε ποσά όχι ΓΙΑ την Ελλάδα, αλλά για το πρόβλημα ΣΤΗΝ Ελλάδα. Μεγάλη διαφορά. Δεν προβλεπόταν χρήματα για το κράτος, δεν προέβλεπε διαχείριση απο τα αρμόδια υπουργεία, αλλά για χρηματοδότηση συγκεκριμένων υπηρεσιών. Όσα μπορούσαν να πάνε στο κράτος, πήγαν, πχ χρήματα στον τομέα υγείας. Το κυριότερο όμως που προέβλεπε η απόφαση, και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια είναι η χρηματοδότηση της πυραμίδας των ΜΚΟ. Καμιά 10αριά "εργολάβους" ΜΚΟ, που με τη σειρά τους θα "συνεργαζόταν" με "υπεργολάβους" ΜΚΟ που με τη σειρά τους... Απο τα λεφτά αυτά λοιπών, πρώτα απ'όλα πληρώθηκε η "μπίζνα" των ΜΚΟ. Από τα νοίκια των γραφείων τους στις Βρυξέλες, ως τα (αγορασμένα στο εξωτερικό) βανάκια που εγκατέλειψαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Επίσης πληρώθηκαν οι μισθοί, τόσο των "μεγάλων" στελεχών όσο και του 3μηνίτη εργάτη. Μη ξεχνάμε και τους Έλληνες "αλληλέγγυους" και τις δικές τους "ανθρωπιστικές" ΜΚΟ... Είναι και τα έξοδα ταξιδιού, διαμονής, διατροφής, και εξοπλισμού των "εθελοντών"... Τα λεφτά αυτά, όσα δόθηκαν (εκταμιεύτηκαν) ΔΕΝ πήγαν - ούτε ήταν - για τους πρόσφυγες. Στήθηκε μια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ την οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ο υπουργός για να καλύψει την ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Θλιβερό. Εντύπωσή μου, μπορεί και να κάνω μεγάλο λάθος, απο τα 10 ευρώ που εκταμιεύτηκαν απο την ΕΕ, τα 8 φαγώθηκαν στην πυραμίδα των ΜΚΟ. Το πιό ενδιαφέρον, αυτό που γνωρίζουν ελάχιστοι, είναι το πού βρίσκει η κομισιόν τα λεφτά, ποια είναι τα έσοδά της, και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτό...

Χρήστος

Κε Καραμήτσο, λύσεις υπάρχουν και λεφτά υπάρχουν. Βούληση δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει! Γιατί απλά υπάρχουν συμφέροντα. Άλλο να δίνεις 500 ευρώ κάθε μήνα στον πρόσφυγα και να τα κάνει ο,τι θέλει (να πάει για ψώνια στον Σκλαβενίτη, να πάει να νοικίασει μια τρύπα στα Πατήσια, κλπ.) και άλλο να τα δίνεις αυτά τα λεφτά σε ΜΚΟ ημετέρων, σε catering ημετέρων και σε κατασκευαστικές εταιρίες ημετέρων (αυτές που προμηθέυουν δηλαδή με κοντέινερ το Κράτος). Σε τελική ανάλυση, καλύτερο θα ήταν αυτό και για τους πρόσφυγες αλλά και για την οικονομία στο σύνολό της. Όμως, να που το ατομικό συμφέρον είναι πιο δυνατό από το συλλογικό, για άλλη μια φορά από αυτούς που έχουν τάχα δήθεν "ηθικό πλεονέκτημα". Ακόμη καλύτερο βέβαια, θα ήταν να ναυλώσει το Κράτος ένα αεροπλάνο charter Αθήνα-Ισλαμαμπάντ και άλλο ένα για Αθήνα-Ραμπάτ για να γίνει ξεσκαρτάρισμα των προσφύγων από τους λάθρομετανάστες. Έχουν πόλεμο στο Μαρόκο; Ή μήπως στο Πακιστάν; Ας μην το κουράζουμε... Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη Siemens και τη Novartis, αυτό θα είναι τοσ σκάνδαλο που θα σκάσει μετά από πέντε χρόνια!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία