Η νέα γεωπολιτική εικόνα, οι αγορές και οι μπίζνες του $1 τρισ. μετά τον πόλεμο
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Η νέα γεωπολιτική εικόνα, οι αγορές και οι μπίζνες του $1 τρισ. μετά τον πόλεμο

Αναμφίβολα ζούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο, με ιδιαίτερες διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες είναι δύσκολο να κατανοηθούν και εντέλει να αφομοιωθούν ακόμα και από ανθρώπους με υψηλό επαγγελματικό και πνευματικό επίπεδο, πολύ δε περισσότερο από την κοινή γνώμη.

Φαίνεται ότι αυτοί οι 26 μήνες από την πανδημία και μετά, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποτέλεσαν περισσότερο την αφορμή -όσο την αιτία- για να… αλλάξει ο κόσμος. Να αρχίσουν να μεταβάλλονται -προκειμένου να σχηματιστούν- νέες γεωπολιτικές ισορροπίες αλλά και διαφορετικά οικονομικά δεδομένα.

Οι παραπάνω σκέψεις προκύπτουν από διεθνείς αναλύσεις (reports) που μοιράζονται εμπιστευτικά (ή μη) μερικοί εκ των ισχυροτέρων χρηματοοικονομικών οίκων αλλά και εταιρειών παγκοσμίως, στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν και αυτοί (που διαχειρίζονται εκατοντάδες δισ. ευρώ ετησίως) προς τα πού πάει ο κόσμος.

Πρώτα απ’ όλα, είναι εντυπωσιακό τι εκτιμούν για την έκβαση του πολέμου. Θεωρούν ότι στην Ουκρανία θα γίνει κάτι σαν τη Συρία, οι συγκρούσεις εκεί θα κρατήσουν περί τα 5-7 χρόνια, με περιόδους εξάρσεων αλλά και ηρεμίας, και οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν αδιάλειπτα την τροφοδοσία εξοπλισμού στην Ουκρανία, σε αυτόν τον όντως ιδιότυπο πόλεμο που διεξάγουν «μέσω τρίτων χωρών» (proxy war).

Στον πόλεμο αυτό οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα άκρα τον Πούτιν (χρήση πυρηνικών), αλλά θα συνεχίσουν να τον πιέζουν όσο εκείνος δεν υποχωρεί. Αντιθέτως, με τη ζοφερή αυτή εικόνα που δημιουργεί μια μακρόσυρτη πολεμική σύγκρουση, δημιουργείται και ένα τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον, μια μεγάλη ευκαιρία κερδοφορίας και πλουτισμού, τα οποία ήδη κοιτούν και μελετούν πολυεθνικές επιχειρήσεις, αφού το κατασκευαστικό -και λοιπό- «αντικείμενο» ανασύστασης της χώρας από τα ερείπια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια. Μετά τον πόλεμο πάντα πέφτει άπειρο χρήμα, αυτό είναι γνωστό και ενίοτε συνομολογείται και ως κίνητρο.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη πλέον έρχεται να προσαρτηθεί πολιτικά πλήρως πλέον στις ΗΠΑ, η Κίνα θα συνεχίσει την ανάπτυξή της, με αποτέλεσμα τελικώς να καταστεί υπερδύναμη, και η Ινδία -ως η άλλη τεράστια πληθυσμιακά χώρα- θα τηρεί μια στάση ισορροπίας μεταξύ της Δύσης και της Κίνας, αφού λόγω γεωγραφικής θέσης δεν μπορεί να αποστεί από εκείνη.

Φυσικά, η Ρωσία από αυτή την περιπέτεια θα πάει αρκετά βήματα πίσω στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, αφού πόλεμος και οικονομικά μέτρα (sanctions) της κοστίζουν ήδη πάρα πολύ ακριβά.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που δημιουργείται παγκοσμίως, πολλά φαίνεται να αλλάζουν και στην οικονομία, αφού ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει -λένε οι ίδιοι αναλυτές-, με αποτέλεσμα μοιραία κάποια στιγμή να προσαρμοστούν τα επιτόκια των τραπεζών και φυσικά να ξαναγυρίσουμε στην αξία των μετρητών και ακόμα περισσότερο του real estate και λιγότερο στις μετοχές και τα ομόλογα.

Όλες αυτές οι θεωρίες για το -η αλήθεια είναι πολύ κοντινό- μέλλον ακούγονται λογικές και... απομένει να επιβεβαιωθούν ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση μαρτυρούν ότι έρχεται ένα νέο περιβάλλον που πρέπει να λάβει υπόψη της η κάθε χώρα, συνεπώς κι εμείς, και φυσικά οι πολίτες, για να καταλάβουμε όλοι τι μας ξημερώνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK