Κλείστε τα όλα τώρα, όσο υπάρχει (ελάχιστος) χρόνος
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Κλείστε τα όλα τώρα, όσο υπάρχει (ελάχιστος) χρόνος

Αν πιστέψουμε όλα όσα διαβάζουμε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης που μεταφέρουν επίσημες δηλώσεις επιστημόνων, κολοσσιαίων φαρμακευτικών εταιρειών, πρωθυπουργών χωρών κ.λπ., είμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από τη λύτρωση, την κυκλοφορία τουλάχιστον τριών εμβολίων με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της καταστροφικής πανδημίας.

Μένουν λίγες εβδομάδες από την έγκρισή τους από τους υγειονομικούς οργανισμούς της Αμερικής και της Ευρώπης και περίπου δύο με δυόμισι μήνες από την ημέρα που θα έχουν παραληφθεί από τις χώρες και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Οι ίδιες πηγές υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες για να αρχίσει η παγκόσμια κοινότητα να βλέπει αποτέλεσμα με εκατομμύρια εμβολιασμούς, δηλαδή έτσι θα φτάσουμε θεωρητικά πλέον στην άνοιξη του 2021.
Αν τα παραπάνω «νέα» είναι σωστά και οι υπολογισμοί ορθοί, τότε μιλάμε για την αρχή του τέλους ενός τόσο δραματικού γεγονότος που μπορεί να συγκριθεί με κάτι σαν τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί οι αριθμοί των θυμάτων αλλά και της παγκόσμιας ύφεσης παραπέμπουν σε πόλεμο.

Οταν λοιπόν «βρίσκεσαι κοντά» στη λύτρωση είτε ως άτομο, είτε ως χώρα, είτε ως παγκόσμια κοινότητα, απλά «καλύπτεσαι και περιμένεις». Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει και η Ελλάδα, τίποτα παραπάνω αλλά και τίποτα πιο λίγο.

Οταν πέφτουν βόμβες γύρω του... δεν πάει σχολείο κανείς, ούτε καν στη δουλειά του, ούτε για περπάτημα αν ακόμα κι αυτό δεν είναι ασφαλές. Προμηθεύεται τα απαραίτητα, τροφή και φάρμακα, το κράτος ορίζει μερικές απαραίτητες μετακινήσεις για εργασίες που δεν μπορεί να σταματήσουν και τέλος.

Το παράδειγμα του lockdown της άνοιξης -και μάλιστα «ενισχυμένο» γιατί ο κόσμος δεν υπακούει όπως τότε- είναι πρόσφατο και αυτό πρέπει να αποφασίσουν στην κυβέρνηση τώρα. Οποια προσπάθεια κι αν έγινε να πάει σταδιακά, πιο ήπια σε ένα lockdown, εκ των υστέρων αποδείχτηκε αναποτελεσματική γιατί απλά ο κόσμος δεν έχει την ίδια συμπεριφορά με την πρώτη φορά. Δεν αντέχει, δεν «ακούει», δεν φοβάται, ειδικά οι πιο νέοι.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης δεν είναι το κριτήριο για το πώς πρέπει να ενεργεί μια κυβέρνηση, ειδικά όταν στην αξιωματική αντιπολίτευση τον τόνο δίνει ο Πολάκης. Σήμερα κρίνεται ενώπιον ενός μοναδικού και κρισιμότατου στην ιστορία γεγονότος μια κυβέρνηση και ένα πρόσωπο, ο πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε σε άλλη χρονική περίοδο με τα γνωστά αποτελέσματα. Και να χαίρονται κάποιοι με την καταστροφή όσο... ο κ. Μπούκουρας (του φερώνυμου γραφείου τελετών) που λέει ο λόγος δεν σημαίνει πολλά αυτή την ώρα. Σημασία έχει τι κάνεις εσύ που έχεις την ευθύνη.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα έπρεπε ήδη να είχε επιβληθεί το απόλυτο lockdown και αυτό θα ήταν και η μοναδική γενναία πρόταση που θα μπορούσαν να διατυπώσουν ο Τσίπρας και η Γεννηματά στον Μητσοτάκη απλά και ξεκάθαρα εδώ και δέκα ημέρες ώστε να κερδίσουν και σε αξιοπιστία. Ας γίνει έστω και τώρα, όσο υπάρχει χρόνος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ