Ενισχυμένη αναλογική για μια ενισχυμένη Ελλάδα
gaitanis-new

Τάσος Γαϊτάνης

Ενισχυμένη αναλογική για μια ενισχυμένη Ελλάδα

Πριν τις εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του θα έφερνε στη Βουλή ένα νέο εκλογικό νόμο που θα είχε δύο χαρακτηριστικά. Θα ήταν πιο δίκαιος και θα εξασφάλιζε κυβερνησιμότητα.

Αυτή η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού θα πάρει σήμερα σάρκα και οστά. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει την κατάργηση της απλής αναλογικής και την υιοθέτηση ενός εκλογικού νόμου που θα δίνει bonus 20 εδρών στο πρώτο κόμμα, μόνο εφόσον λάβει 25% των ψήφων. Το bonus μπορεί να φτάσει στις 50 έδρες αν το πρώτο κόμμα λάβει 40% των ψήφων.

Σε αυτό τον εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά. Ενώ χρησιμοποίησε δύο φορές την ενισχυμένη αναλογική, λίγο πριν τις εκλογές του 2019 και ενώ ήταν βέβαιο ότι δε θα κέρδιζε, ψήφισε την απλή αναλογική για να ναρκοθετήσει το μέλλον του τόπου.

Στις βουλευτικές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν για το κόμμα που επιθυμούν να τους κυβερνήσει δεν ψηφίζουν για κυβερνήσεις συνεργασίας. Στο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζουν αυτό, όπως επίσης γνωρίζουν ότι στις επόμενες εκλογές δε θα είναι πρώτο κόμμα και για αυτό δε θα ψηφίσουν τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο. Η χώρα όμως δεν μπορεί να προχωρήσει με βάση τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ισχυρές κυβερνήσεις.

Η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας ενισχύει τη χώρα. Αίρει την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας και δημιουργεί ένα δίκαιο σύστημα.

Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί, η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στις θεσμικές πρωτοβουλίες που λύνουν προβλήματα και βάζουν τις βάσεις για την καλύτερη λειτουργία των θεσμών.

Τάσος Γαϊτάνης,
Εκπροσώπος Τύπου της ΝΔ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ