trakousellis

Τάκης Τρακουσέλλης

Δανία: Γιατί μειώνουν δραστικά τους φόρους στα αυτοκίνητα;

Η Κοπεγχάγη είναι ο παράδεισος των αναβατών ποδηλάτου, όχι μόνο λόγω ελλείψεως λόφων, αλλά και λόγω των υψηλότατων τιμών των νέων αυτοκινήτων, ελέω υψηλότατης φορολογίας.

 Η Δανία, παρά το οτι είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, έχει έναν από τους γηραιότερους στόλους, με τα νέα αυτοκίνητα να πωλούνται σε υπερβολικά υψηλές τιμές λόγω φόρων.

Η Κυβέρνηση μάλιστα προτείνει να μειωθεί το αντίστοιχο – με την Ελλάδα- τέλος ταξινόμησης έως και 50%. “Δεν είναι δίκαιο ότι εμείς, που ζούμε σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, να οδηγούμε χειρότερα αυτοκίνητα από ό,τι οι γείτονές μας στη Σουηδία και τη Γερμανία ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Σάιμον Εμίλ Αμιτζμπόλ.

Για του λόγου το αληθές το Best seller στην Δανία Volkswagen Golf 1.0 TSI 85 PS, πωλείται από 28.390 ευρώ, όταν στην Γερμανία κοστίζει 17.500€, 15.500€ στην Πολωνία, ενώ στην Ελλάδα κοστίζει από 16.450€. Στις πιο υψηλές τιμές η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με τους φόρους, με μία Porsche 911 Carrera να κοστίζει 257.000€ έναντι των 98.500€ της Γερμανίας.


Μάλιστα η κυβέρνηση της Δανίας δημοσίευσε έναν κατάλογο τιμών μετά τις μειώσεις που προτείνει. Ετσι η προαναφερθείσα έκδοση του Golf κατά 2.700€, ενώ το μεγαλύτερο Passat θα πέσει κατά 7.500€. Σημειώστε πως η Δανία δεν έχει αυτοκινητοβιομηχανία…

Με την δραστική μείωση των φόρων στα καινούργια αυτοκίνητα, εκτός της ανανέωσης του στόλου ώστε να μπούνε πιο “καθαρά” και ασφαλή αυτοκίνητα στους δρόμους της Δανίας, με την ανάλογη αύξηση των πωλήσεων, αναμένεται να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα κατά τουλάχιστον 30%…ΣΧΟΛΙΑ (4)

mike

Άποψη μου είναι να μήν τους ζηλεύουμε και τόσο. Οι πραγματικοί λόγοι είναι ότι δεν έχουν την ελευθερία που επικρατεί στησ χορες της νότιας Ευρώπης.Τα καθημερινά πρόστιμα τους ανάγκασαν να αλλάξουν συνήθειες.

ΓΓ

Ετσι πρεπει να γινει και εδω μπας και βαλουν μυαλα οι ΕΛληναραδες και μαθουν να οδηγανε που μολις γινει πρασινο το φαναρι μεσα σε 1 κλασμα του δευτ/πτου πατανε κορνα και σου εχουν κατεβασει 25 χριστοπαναγιες

Τάσος Σταθόπουλος

Καμία σχέση ο συνδιασμός Αυτοκίνητο-ποδήλατο. Έτσι και αλλιώς στην βόρεια Ευρώπη και περισσότερο στις σκανδιναβικές χώρες ΟΛΕΣ οι οικογένειες (είτε έχουν είτε δεν έχουν αυτοκίνητο) διαθέτουν ΟΛΟΙ τα δικα τους ποδήλατα στην καθημερινότητά τους με τους ποδηλατικούς δρόμους που διαθέτουν και τα δικά τους φανάρια!. Ακόμα και οι πρωθυπουργοί και βουλευτές με ποδήλατα πηγαίνουν στην Βουλή γιατί υπέρ αγαπούν και σέβονται το ποδήλατο (το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά) ότι τους προσφέρει ψυχική και σωματική υγεία Άν ο καιρός είναι πολύ κακός τις μετακινήσεις τους τις κάνουν με τα καταπληκτικά μέσα μαζικής μεταφοράς που πάντα έρχονται στην ώρα τους! Όσοι έχουν ταξιδέψει στις χώρες αυτές -και όχι μόνο- θα έχουν δεί σε κάθε τετράγωνο και πάρκιν του Δήμου με ποδήλατα που ατελώς παίρνει ο καθένας για τις δουλιές του και το παρκάρει και πάλι σε άλλο ποδηλατικό πάρκιν! Με λίγα λόγια τι να το κάνουν το Ι.Χ στις Ανθρώπινες αυτές χώρες; Φανταστείτε Έλληνα πολιτικό να πηγαίνει ποδηλατώντας στη βουλή!!! Σε μια τριτοκοσμική χώρα δηλαδή όπου -όχι μόνο δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι - αλλά οι.. πολιτισμένοι νεοέλληνες με τα ΙΧ τους χλευάζουν τους ελάχιστους άτυχους ποδηλάτες που θα βρεθούν λίγο δεξιά του δρόμου και του κόβουν την ταχύτητα! Μόνο στην Αττική τον Δεκέβρη 16 νεκροί εκατοντάδες τραυματισμοί απο τροχαία!

john

Ακριβώς αυτό. Συμφωνώ μαζί σου 100% Επίσης να προσθέσω ότι ακόμα και ξεκλείδωτο να το αφήσεις εκεί το ποδήλατο, δεν κινδυνεύει από κλοπή. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία