Ταγίπ Ερντογάν: Παίζοντας το καλό παιδί
blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

Ταγίπ Ερντογάν: Παίζοντας το καλό παιδί

Οποία τιμή: Ο πρόεδρος της Τουρκίας χώρεσε την Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά, μαζί με τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ενωμένη Ευρώπη, σε μία παράγραφο της – κατά τα άλλα, μακράς- ομιλίας του στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, την Πέμπτη.

Τα ελληνοτουρκικά χώρεσαν σε μία μιάμιση αράδα – με τον Ερντογάν να δηλώνει ικανοποίηση για το μομέντουμ που έχει επιτευχθεί με την χώρα μας. Πρόσθεσε δε άλλες δύο αράδες, για να πει ότι τα ενεργειακά δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά… συνεργασίας. 

Εδώ γελάνε. Ο Ερντογάν να μιλά για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα , είναι ισοδύναμο του αιώνιου ρητού του Καραγκιόζη «ένα μου χρωστάς, ένα σου χρωστάω, είμαστε πάτσι». 

Μιλώντας στο Φόρουμ της Αττάλειας, ο πρόεδρος της Τουρκίας άπλωσε τον τραχανά πιο μακριά από κάθε άλλη φορά: δεν ήταν μόνον το Αφγανιστάν και η – πολλοστή- δήλωση ετοιμότητας να αναλάβει ρόλο «αντ΄ αυτού» στο Αφγανιστάν μετά από την απομάκρυνση των ΗΠΑ , που είχε ξεκινήσει ο Τραμπ και ολοκληρώνει ο Μπάιντεν, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η Αφρική, για την οποία ο Ερντογάν εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον να αναλάβει ρόλο «υπεργολάβου» των ΗΠΑ. 

«Η Αμερική επέστρεψε», αλλά όχι παντού- και ο Ερντογάν το ξέρει. Είναι δε, έτοιμος να καλύψει το κενό – για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την έξοδο Τραμπ και την είσοδο Μπάιντεν, ο οποίος δεν το έχει τόσο εύκολο να γίνει Τζίμι Κάρτερ, διαψεύδοντας με το «καλημέρα» τις μεγάλες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει σε Έλληνες και Κυπρίους στις ΗΠΑ, στα μέσα της δεκαετίας του ’70. 

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ως η περιζήτητη νύφη της Συμμαχίας- και προχώρησε σε έναν μαραθώνιο επαφών, με αποκορύφωμα την προαναγγελθείσα από καιρό συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Έκανε την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – και έκανε το follow up στην Αττάλεια, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τα όσα συζητήθηκαν με την ελληνική αντιπροσωπεία, απλώς και μόνο για να δηλώσει «καλό παιδί» ενόψει της επικείμενης συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα κληθεί να συζητήσει και πάλι για την περίφημη «θετική ατζέντα» με την Τουρκία. 

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο Ερντογάν είδε τον Εμμανουέλ Μακρόν – για να καταλήξει εύκολα σε μία συμφωνία σχετικά με την τύχη των παραστρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «κατάλαβε» πως ο Ερντογάν είναι υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη- ξεχνώντας ότι ο υπουργός Άμυνας του Ερντογάν, ο Χολουσί Ακάρ, έχει πει κατάμουτρα τουλάχιστον τρεις φορές στους αξιωματούχους της Λιβύης ότι τα στρατεύματα που έχουν στείλει εκεί οι Τούρκοι «δεν είναι ξένοι»…

Προφανώς, ο πρόεδρος της Τουρκίας «κάνει παιχνίδι» με την Γαλλία – και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ερώτημα είναι κατά πόσον είναι διατεθειμένος να παίξει και το παιχνίδι της Γαλλίας στην περιοχή. 

Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ: Όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να εξοστρακίσουν την Τουρκία από την Δυτική Συμμαχία – το αντίθετο. Θέλουν μία Τουρκία που γνωρίζει και αποδέχεται τα όριά της – όπως είναι σε ετοιμότητα να αποδεχθούν την υπέρβαση κάποιων ορίων από την πλευρά της Άγκυρας, αρκεί να μην θίγονται τα δικά τους συμφέροντα. 

Αν δεχτούμε την «ικανοποίηση» του Ερντογάν για τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο – και μακάρι να αποδειχθεί και στην πράξη αυτό – τότε ο ορίζοντας δεν είναι μακρύτερος από το φθινόπωρο. Έχει αυτό σημασία για την Ελλάδα; Προφανώς – το τουριστικό καλοκαίρι μας απειλείται για δεύτερη χρονιά από τον κορωνοϊό, αλλά ουδείς θα έπαιρνε το ρίσκο να έλθει για διακοπές στην περιοχή, ακόμα κι αν είχε βρεθεί το φάρμακο για το οποίο μιλά ως μάγος της φυλής από καιρού  ο Παύλος Πολάκης, αν υπήρχε ο κίνδυνος για μία θερινή ένταση με την Τουρκία. 

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί οσονούπω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν , σε μία κίνηση που θα εμφανιζόταν ως «μαγική» την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το ερώτημα είναι αν είμαστε και πάλι σε μία ανάλογη εποχή – και κατά πόσον η κινητικότητα του Ερντογάν δεν θα του αγοράσει απλώς χρόνο…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK