Ανασχηματισμός: “Αρραβώνας” με ΓΑΠ, άσχετοι στο ΥΠΕΞ
lygeros_stavros

Σταύρος Λυγερός

Ανασχηματισμός: “Αρραβώνας” με ΓΑΠ, άσχετοι στο ΥΠΕΞ

Όπως αναμενόταν, έλαβε χώρα μίνι ανασχηματισμός, για την ακρίβεια συμπληρώσεις του κυβερνητικού σχήματος.

Αφορμή ήταν η αντικατάσταση του υφυπουργού Εργασίας Ηλιόπουλος, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νοτοπούλου, η οποία είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Όπως συνέβη και στον προηγούμενο ανασχηματισμό, ο Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να υφυπουργοποιήσει δύο νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αναφορά σ’ αυτόν, τον Μπάρκα και την Χατζηγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός, όμως, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να προβεί σε δύο πρόσθετες κινήσεις. Η πρώτη αφορά το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναμενόταν, εγκατέλειψε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, αφού έτσι κι αλλιώς μόνο τυπικώς ασκούσε τα σχετικά καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κοτζιάς είχε κινήσει γη και ουρανό για να επιστρέψει, αλλά στην πραγματικότητα στο Μαξίμου ποτέ δεν σκέφθηκαν σοβαρά την επάνοδό του.

Ελλείψει προφανούς εναλλακτικής λύσης, επελέγη, λοιπόν, η αναβάθμιση του Κατρούγκαλου από αναπληρωτή σε υπουργό Εξωτερικών. Το πρόβλημα είναι ότι ο Κατρούγκαλος δεν έχει εξοικείωση με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Τσίπρας τον είχε τοποθετήσει αναπληρωτή στο υπουργείο Εξωτερικών μετά από τη θυελλώδη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας. Ουσιαστικά τον είχε στείλει για πολιτική ανάρρωση σε ένα υπουργικό πόστο, το οποίο είναι κατά βάση προστατευμένο από τη δημόσια κριτική.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο Κοτζιάς ήταν υπερσυγκεντρωτικός, δεν του άφησε χώρο ενασχόλησης ούτε και με τα (σοβαρά) ευρωπαϊκά θέματα, τα οποία ήταν η αρμοδιότητά του. Έτσι, μέχρι την παραίτηση του υπουργού και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο Κατρούγκαλος καθ’ υπερβολήν ήταν ένα είδος πολυτελούς παρατηρητή.

Μετά την παραίτηση Κοτζιά

Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά όταν ο Κοτζιάς έφυγε από τη σκηνή. Ο μέχρι τότε ουσιαστικά περιθωριοποιημένος αναπληρωτής υπουργός αναγκάσθηκε να αναλάβει ευθύνες, δεδομένου ότι ο Τσίπρας ήταν τύποις υπουργός. Θεσμικά το κενό καλύφθηκε από τον Κατρούγκαλο, αν και ενίσχυσαν τον ρόλο τους και δύο ακόμα πρόσωπα: ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Παρασκευόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού (χαμηλόβαθμος διπλωμάτης) Καλπαδάκης.

Με τον τωρινό μίνι ανασχηματισμό στο υπουργείο Εξωτερικών εστάλη ως αναπληρωτής υπουργός η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία είχε περάσει για λίγο διάστημα από εκεί το 2015. Η Αναγνωστοπούλου έχει ασχοληθεί με την Τουρκία, αλλά η προσέγγισή της για τα ελληνοτουρκικά και εν γένει για τα εθνικά θέματα είναι τυπικά εθνομηδενιστική. Η αρμοδιότητά της, πάντως, είναι οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένη.

Η συνέχεια στην πηγή: SLpress.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ