lygeros_stavros

Το απόθεμα αξιοπιστίας του Τσίπρα και η συνέντευξη στη ΔΕΘ

Σταύρος Λυγερός

Παραδοσιακά, τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είχαν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, επειδή ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανακοίνωνε εκεί την οικονομική πολιτική για το επόμενο έτος. Και βεβαίως απαντούσε στις εφ’ όλης της ύλης ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σταδιακά, η ανακοίνωση της οικονομικής πολιτικής διολίσθηση σε ανακοίνωση παροχών, ιδιαιτέρως εάν η επόμενη χρονιά ήταν χρονιά εκλογών.

Ήταν η εποχή που οι ελληνικές κυβερνήσεις μπορούσαν και να λαμβάνουν αποφάσεις και να προσφέρουν “δώρα” στους ψηφοφόρους. Στα χρόνια των Μνημονίων δεν υπήρχε ούτε η μία. ούτε η άλλη δυνατότητα. Το ίδιο ισχύει και για φέτος, παρότι η Ελλάδα επισήμως είναι εκτός Μνημονίων. Δεν είναι μόνο οι βαρύτατες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Είναι και η άτυπη ομηρία.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις παραμονές της μετάβασης του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη κυβερνητικές πηγές διοχέτευαν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την κατάργηση της δέσμευσης για τη μείωση των συντάξεων, όπως, επίσης, ότι θα προχωρήσει σε τολμηρές κινήσεις ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κι όχι μόνο. Ήταν ακριβώς αυτές οι διαρροές που προκάλεσαν ανησυχία στο ευρωιερατείο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπό το βάρος του εκλογικού άγχους, προσανατολίζεται στο να κινηθεί έξω από τη μνημονιακή κοίτη.

Έτσι, στο προηγούμενο Eurogroup, παρότι η Ελλάδα απουσίαζε από την ημερήσια διάταξη, ο Τσακαλώτος δέχθηκε αυστηρές συστάσεις με φόβητρο τις αγορές. Αυτός ήταν ο λόγος που στο Μαξίμου ανέκρουσαν πρύμναν. Αν και έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη της Κομισιόν, ο Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, αλλά και να υπερβεί τα όρια που είχαν χαράξει οι δανειστές όσον αφορά τις παροχές και την κατάργηση μνημονιακών νόμων.

Το αποτέλεσμα ήταν η μακρόσυρτη ομιλία του να είναι περισσότερο ένας απολογισμός-άθροισμα του κυβερνητικού έργου και μία παράθεση των προθέσεων για το μέλλον. Απουσίαζε ένα επεξεργασμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με την έννοια των βασικών επιλογών για την κατεύθυνση που θα πάρει τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία. Όσον αφορά δε την οικονομική πολιτική για το επόμενο έτος, αυτή ήταν ήδη οριοθετημένη από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε και σ’ αυτό το μάλλον ασφυκτικό πλαίσιο να δώσει ένα στίγμα καινοτομίας. Εάν είχε προηγηθεί η αναγκαία προεργασία θα μπορούσε να εξαγγείλει αλλαγές, οι οποίες στο μέτρο του δυνατού θα απελευθέρωναν παραγωγικές δυνάμεις και θα διευκόλυναν την αξιοποίηση λιμναζουσών αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Αντ’ αυτού, όπως άλλωστε συμβαίνει με το σύνολο του πολιτικού συστήματος, κυριάρχησαν τα γνωστά στερεότυπα και οι γενικόλογες εξαγγελίες προθέσεων, οι οποίες παραδοσιακά έχουν αποδειχθεί χωρίς αντίκρισμα.

Τα όσα είπε ο Τσίπρας, άλλωστε, κρίνονται αναπόφευκτα και από το απόθεμα αξιοπιστίας που διαθέτει ο ίδιος και συνολικά η κυβέρνησή του. Εκ των πραγμάτων τα τρία προηγούμενα χρόνια ορίζουν το μέτρο, με το οποίο οι παραγωγικές τάξεις και συνολικά η κοινωνία εισπράττει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά αναπόφευκτα ενισχύει την επιφύλαξη αν όχι την καχυποψία. Συμπερασματικά, τα όσα είπε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη φωτίζονται από τα όσα η κυβέρνησή του έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

SPARTA.

Κύριε Λυγερέ ο Τσίπρας είναι ένας καραγκιόζης πολιτικός, ένας κωλοτούμπας, ένας λακές των ΗΠΑ. Όλα αυτά τα ευχολόγια που ακούσαμε από αυτόν στην ΔΕΘ μπροστά σε ένα καθαρά κομματικό ακροατήριο, ήταν το περιτύλιγμα του δικού του νέου μνημονίου.Με όλα αυτά που είπε νομίζει κανείς ότι ζεί στην Ελβετία, ενώ δυστυχώς ζεί σε μιά χρεοκοπημένη και ρημαγμένη χώρα, σε ένα άθλιο στρατόπεδο Ισλαμιστών κακοποιών λαθροματαναστών.Με τα μνημόνια ο Τσίπρας διέλυσε την Ελληνική οικονομία και με τους παράνομους μετανάστες την Ελληνική κοινωνία. Εσχάτως μας δείχνει έντονα και τα φιλοαμερικανικά του αισθήματα, αυτούς για τους οποίους δουλεύει.Ένα είναι σίγουρο.Ό Τσίπρας παρέλαβε κράτος και παραδίνει αποικία, κανονική μπανανία τύπου Μαδούρο και Τσάβες.

Chris

Για να καταλάβω. Βγήκαμε από τα μνημόνια, οπότε θα δανειζόμαστε από τις αγορές. Αλλά, η δυνατότητα να δανειστούμε θα εξαρτάται από την άποψη των θεσμών, της τρόικας δηλαδή. Αν η τρόικα πει, ότι δεν πάμε καλά, θα εκτοξεύεται το επιτόκιο. Μετά, θα λέει, ότι πάμε καλά, θα μειώνεται το επιτόκιο. Αυτό δεν είναι έξοδος από τα μνημόνια. Αυτό είναι βαθύτερη είσοδος στα μνημόνια. Και απόλυτη εξάρτηση από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Δηλαδή, ούτε να κατουρήσουμε δεν μπορούμε πια, αν δεν το εγκρίνουν αυτοί.

MARINA.

Και όχι μόνο αυτό Chris. Ακόμα και για να κλάσει ο Έλληνας θα συνέρχεται πρώτα η Κεντρική Επιτροπή στου ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν θα αποφασίζουν οι Θεσμοί.

αποθεμα

το αποθεμα αξιοπιστιας του Τσιπρα ειναι τεραστιο(2μιση χρονια ειπε ψεμματα)σε σχεση με το αποθεμα αξιοπιστιας της αντιπολιτευσης(40 χρονια ψεμματα και ανικατοτητα)

Μα

Τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας ανώτατος αξιωματούχος όταν εκχωρει για ιδεοληπτικους λόγους εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και μετά προσπαθεί ως μαθητής του δημοτικού να δικαιολογηθεί;

Θάνος

Ποιό ευρωιερατείο και ποιό απόθεμα αξιοπιστίας ;Ενας αντιαμερικανισμός είχε μείνει για να θυμίζει λίγη Αριστερά ,πάει κι' αυτός.

Οχι...

Ο Αντιαμερικανισμός υπάρχει ποσοτικά ανεπηρέαστος, με τη διαφορά όμως ότι έχει εξαφανιστεί απ' την Αριστερά (που αποκαλύφτηκε πλήρως) και έχει διασκορπιστεί βουβά εδώ κι' εκεί. Υποβόσκει αλλά υπάρχει, καθώς οι αιτίες του έχουν πολύ βαθιές ρίζες. Κάνε καμιά ηλεκτρονική βολτίτσα....

κωστας

Σωστος (εν μερει)... Ο αντιαμερικανισμος υπαρχει γιατι ο ελληναρας ηθελε την καλοζωια της δυσης, αλλα δεν ηθελε να κανει τη δουλεια, και οι κουμμουνιστες απετυχαν το 45-49 να τους ριξουν στο ανατολικο μπλοκ. Πολλοι μπορει να το ξαναβλεπουν, και η τραπουλα εχει ξαναανακατευτει απο ολους τους ρωσους που μας ηρθαν την τελευταια δεκαετια. Τοσα χρονια βαρεθηκα να ακουω ποσο ειμαστε με τη δυση, αλλα ποσο δεν τους κανουμε τα χατηρια, ποσο φιλοι των παλαιστινιων ειμαστε κλπ. Τους περιμενουμε να μας τα σκασουνε επειδη φτιαξαμε εναν Παρθενωνα, και μας χρωστανε. Λοιπον, news flash, τωρα υπαρχουν πολλα πεινασμενα παιδακια στη γειτονια και μονο ενα γλυφιτζουρι. Και οταν φυγουμε απο το αρμα της δυσης θα δουμε για τα καλα τι σημαινει μιζερια.

Οχι τόσο πίσω...

Πήγες πολύ πίσω. Η πραγματική αφετηρία του Αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα ξεκινά όχι με αβάσιμες αιτιάσεις το 1974 όταν οι Αμερικανοί έκαναν την πάπια για την εισβολή στην Κύπρο, πράγμα που δεν διόρθωσαν Π-Ο-Τ-Ε και δεν τους το συγχωρήσαμε Π-Ο-Τ-Ε (ούτε και...). Μια χώρα που πολέμησε σύμμαχος μαζί τους στον Β'.Π.Π, που τους ακολούθησε ακόμα και στον Πόλεμο της Κορέας, βρέθηκε να υποβαθμιστεί από μια Τουρκία που στον Β'.Π.Π αν και φαινομενικά ουδέτερη κατά βάθος συμπαθούσε τον Χίτλερ. Επειδή στρατηγικά σαν γεωπολιτικός χώρος εξυπηρετούσε τις ΗΠΑ πιο πολύ από εμάς. Αλλά το αίμα των άλλων δεν μετράει για τους Αμερικανούς εκτός και αν πρόκειται για το δικό τους !!! Ακόμα και ο δεξιός Καραμανλής σαν αντίδραση τότε (αναγκάστηκε όχι ότι το ήθελε ο ίδιος πραγματικά βέβαια) έβγαλε για ένα διάστημα από το ΝΑΤΟ την Ελλάδα. Η ΕΣΣΔ τότε έσπευσε να μας "αγκαλιάσει" λέγοντας ακριβώς....."ότι χρειαστείτε θα σας βοηθήσουμε"..... (το θυμάμαι πολύ καλά) αλλά εμείς δεν ανταποκριθήκαμε. Πριν από το 1974 όλα πήγαιναν σχετικά καλά, καλπάζαμε παρέα με τον....Τζών Γουαίην. Μετά όμως τα τσουγκρίσαμε και είχαμε κάθε δίκιο γι' αυτό. Αυτή ήταν η χοντρή αιτία. Αν πάρουμε και τα ψιλολόγια θα γράψουμε βιβλίο. Με τόσες ΧΙΛΙΑΔΕΣ παραβιάσεις των Τούρκων οι Αμερικανοί συνέχισαν και συνεχίζουν το αγαπημένο τους σπορ. Να κάνουν την πάπια, την στιγμή που Σουλτάνος μπαλαμουτιάζεται με τους Ρώσους!. Για πιο λόγο δηλαδή να σαλιαρίζει κανείς μαζί τους ;;; Για να μας γλιτώσουν απ' την "κακή Ρωσία";;; Απ' την κακή Τουρκία δεν μας γλίτωσαν όταν το χρειαζόμασταν. Να τους κάνουμε τι; Να μας σπρώχνει σε εκθαμβωτικές πράξεις τύπου Πρεσπών; Να μας γεμίζει με βάσεις τίγκα στα πυρηνικά; Υπάρχουν αιτίες και είναι ΠΟΛΥ βαθιές για τον Αντιαμερικανισμό. Που όπως είπα στον άλλον έφυγε απ' το πεδίο της Αριστεράς και σκορπίστηκε παντού. Μόνο μια ΡΙΖΙΚΗ αλλαγή πλεύσης θα άλλαζε τα πράγματα. Αλλά ίσως είναι πολύ αργά πια. Τώρα σε πλανητικό επίπεδο τα πάντα άλλαξαν.

Πλάτυνε το λίγο...

Κατ' αρχήν τα όσα είπε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΟΥΝ από τα όσα η κυβέρνησή του έκανε τα προηγούμενα χρόνια, ΔΕΝ φωτίζονται. Για να είμαστε ακριβείς δηλαδή. Αλλά οποιοσδήποτε και αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, εφ' όσον βρισκόμαστε σ' αυτήν την άτυπη ομηρία όπως πολύ σωστά λες, ότι και να λέει σε κάθε νέα Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης της θητείας του τα λόγια του όλο και θα σκοτεινιάζουν, ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΩ αυτής της άτυπης ομηρίας! "Άτυπη ομηρία" είναι οι δυο λέξεις κλειδί. Γιατί δεν ασχολείσαι και λίγο μ' αυτό; Θα είχε ενδιαφέρον ν' ακούγαμε τη γνώμη σου...Αυτή η άτυπη ομηρία θα γίνει ο τάφος μας η όχι ;;; Και στην περίπτωση αυτή, γιατί να μην γίνει ο τάφος εκείνου που μας έριξε μέσα η ακόμα και εκείνου που συνέβαλε στο να παραμένουμε μέσα; Για λέγε Σταύρο; Αυτή η χώρα έχει χιλιάδες χρόνια ιστορία....Το ξέρεις πάρα πολύ καλά. Αξίζουν λοιπόν αυτά τα χιλιάδες χρόνια να μπουν σ' έναν τάφο, και δεν αξίζουν να μπουν αυτοί που μας έριξαν μέσα και συμπερασματικά ακόμα και αυτοί που συντελούν στο να παραμένουμε μέσα; Για λέγε Σταύρο; Ναι η όχι;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία