lygeros_stavros

Η «μακεδονική ταυτότητα» καθιστά τοξικό το Βόρεια Μακεδονία

Σταύρος Λυγερός

Το ζήτημα της ταυτότητας των γειτόνων μας ήταν πάντα στον πυρήνα της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων. Οι Σλαβομακεδόνες κατηγορούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την Ελλάδα ότι αμφισβητεί την ύπαρξη της εθνότητας και της γλώσσας τους. Η αλήθεια είναι διαφορετική: η Ελλάδα δεν είχε κανένα συμφέρον να αρνηθεί ότι οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν ξεχωριστή εθνότητα από το βουλγαρικό έθνος, αφού αυτό ήθελαν. Ούτε είχε συμφέρον να αρνηθεί ότι η γλώσσα τους (παρότι βουλγαρική διάλεκτος εμπλουτισμένη με στοιχεία της σερβικής) είναι ξεχωριστή γλώσσα. Η Ελλάδα αρνιόταν τη «μακεδονική ταυτότητα», δηλαδή τόσο η εθνότητα όσο και η γλώσσα να ονομάζεται μακεδονική.

Το ζήτημα της ταυτότητας έχει τεθεί το τραπέζι από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το παρακάτω σχόλιο της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων, που αναμεταδόθηκε (16 Φεβρουαρίου 1986) και από την ομοσπονδιακή τηλεόραση του Βελιγραδίου: «Η αμφισβήτηση της ύπαρξης του μακεδονικού έθνους, η μη αναγνώριση των δικαιωμάτων των Μακεδόνων που ζουν στην Ελλάδα και η αμφισβήτηση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως κράτους του μακεδονικού λαού και αναπόσπαστου τμήματος της Γιουγκοσλαβίας, συνεχίζουν να αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη των σχέσεων Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας».

Οι κατηγορίες αυτές διαστρέφουν την πραγματικότητα. Όπως προαναφέραμε, η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να ανακατευθεί σε εθνολογικές και γλωσσολογικές διενέξεις μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας. Ούτε αμφισβητούσε το δικαίωμά των Σλαβομακεδόνων έχουν δικό τους κράτος μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Αρνιόταν, όμως, να το ονομάζουν “Μακεδονία”.

Είναι σωστό αυτό που αναφέρει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μιλόσοσκι (επί κυβέρνησης Γκρουέφσκι) στην επιστολή του προς τους ομολόγους του των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου (αρχές Απριλίου 2008): «Η διαφωνία σχετικά με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το οποίο έχει ως τώρα αναγνωριστεί από 120 και πλέον χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, φαίνεται να είναι μόνο ένα πρόσχημα για την επίτευξη του τελικού στόχου της Ελληνικής Κυβέρνησης, που είναι η άρνηση της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας και ολόκληρης της μακεδονικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Εθνογεωγραφικός προσδιορισμός
Έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει σ’ αυτές εδώ τις στήλες ότι ως κάτοικοι της ευρύτερης Μακεδονίας, οι Σλάβοι της περιοχής έχουν δικαίωμα στη χρήση του όρου. Δεν έχουν δικαίωμα, όμως, να τον μονοπωλούν. Στις περιπτώσεις που σε μία περιοχή ζουν περισσότερες της μίας εθνότητες χρησιμοποιείται εθνογεωγραφικός όρος για να τις περιγράψει. Το πρώτο συνθετικό δηλώνει την εθνότητα και το δεύτερο συνθετικό την τοπικότητα.

Γνωστό, αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα είναι η Κύπρος. Οι Έλληνες της Κύπρου ονομάζονται Ελληνοκύπριοι και οι Τούρκοι Τουρκοκύπριοι. Κατά τον ίδιον τρόπο στη Μακεδονία υπάρχουν Έλληνομακεδόνες, Βουλγαρομακεδόνες, Αλβανομακεδόνες κ.α. Υπάρχουν και οι Σλάβοι κάτοικοι της FYROM, οι παππούδες των οποίων ονόμαζαν τον εαυτό τους Σλαβομακεδόνες.

Ο εθνογεωγραφικός όρος Σλαβομακεδόνας περιγράφει με ακρίβεια την ταυτότητά τους (τη θεώρηση αυτή έχω διατυπώσει στο “Ο μειονοτικός επεκτατισμός των Σκοπίων” – Τετράδια πολιτικού διαλόγου έρευνας και κριτικής Νο 11, άνοιξη 1985). Είναι η σλαβική εθνότητα, που κατοικεί σ’ ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής, η οποία ονομάζεται Μακεδονία. Οι ίδιοι, άλλωστε, δεν έχουν ποτέ αποκηρύξει τη σλαβική καταγωγή τους. Αντιθέτως, την αποδέχονται.

Υπάρχουν αρκετές σχετικές δηλώσεις του ίδιου του Κίρο Γκλιγκόρωφ, προέδρου του ομόσπονδου και στη συνέχεια ιδρυτή του ανεξάρτητου κράτους. Στο παρελθόν το ίδιο το ελληνικό κράτος, αλλά και ιστορικοί και συγγραφείς, όπως η Πηνελόπη Δέλτα, χρησιμοποιούσαν τον όρο Σλαβομακεδόνες, όπως και Βουλγαρομακεδόνες, εννοώντας τους Σλάβους και τους Βουλγάρους που κατοικούσαν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.

Αχίλλειος πτέρνα η ταυτότητα
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η συμφωνία που υπέγραψαν οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στις Πρέσπες παρουσία των δύο πρωθυπουργών δεν πάσχει όσον αφορά το όνομα του κράτους. Παρά το γεγονός ότι το Βόρεια Μακεδονία έχει αρνητική σημειολογία, λόγω του ότι παραπέμπει σε διαμελισμένη έθνη (Βιετνάμ παλαιότερα, ακόμα Κορέα), θα μπορούσε ως συμβιβασμός να γίνει αποδεκτό, δεδομένου ότι θα ίσχυε erga omnes. Υπό την αυστηρή προϋπόθεση, όμως, πως θα προσαρμοζόταν αντιστοίχως το όνομα που αφορά την ταυτότητα.

Εκτός των άλλων προβλημάτων της συμφωνίας (μεγάλες μεταβατικές περιόδους κλπ) αυτό που την καθιστά εθνικά βλαβερή είναι ότι αναγνωρίζει τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας σαν Μακεδόνες (είναι προφανές ότι το «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» θα εξαφανισθεί από την καθημερινή χρήση) κι όχι σαν Βορειομακεδόνες, όπως επιβάλει ο κανόνας που ισχύει σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Ταυτοχρόνως, η αναγνώριση της γλώσσας με το όνομα «μακεδονική» επικυρώνει τον Μακεδονισμό, δηλαδή τον φαντασιακό αλυτρωτισμό, τον οποίο υποτίθεται ότι οι Τσίπρας και Κοτζιάς ήθελαν να κυρώσουν. Αφού τα Σκόπια συμφώνησαν ότι η γλώσσα τους ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, γιατί αρνήθηκαν επιμόνως (και η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε) να την ονομάσουν σλαβομακεδονική;

Προφανώς, η επιμονής τους οι ίδιοι να αναγνωρισθούν με το όνομα «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους με το όνομα «μακεδονική» δεν είναι τυχαία. Μέσω αυτών των ονομάτων όχι μόνο επιβιώνει, αλλά και νομιμοποιείται το εθνικό τους ιδεολόγημα για τη «διαμελισμένη μακεδονική πατρίδα». Ακριβώς, γι’ αυτό και οι ίδιοι επέλεξαν το Βόρεια Μακεδονία από το Άνω Μακεδονία. Λόγω ιθαγένειας, εθνότητα και γλώσσας, το Βόρεια Μακεδονία καθίσταται εκ των πραγμάτων τοξικό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Slpress

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν Αλβανομακεδόνες. Η άθλια προπαγάνδα των γειτόνων μας βρήκε ευήκοα αφτιά στην εγχώρια ελίτ κι όλοι πιπιλίζουν μονότονα τα αποτελέσματα της συνθήκης του Βουκουρεστίου 100 χρόνια μετά. Μέσα στην ποσοστιαία κατανομή της,λέει,υπάρχει κι 1% της Μακεδονίας που δόθηκε τότε στην Αλβανία. Ευτυχώς που έψαξα στις πηγές και διαπίστωσα ότι αυτό το ποσοστό ανήκει στα ελληνόφωνα χωριά της Κορυτσάς της Βορείου Ηπείρου που ποτέ δε διεκδικήσαμε και που το κομμουνιστικό καθεστώς και οι διάδοχοι δεν αναγνωρίζουν την ελληνικότητά τους. Θα επανέλθω με στοιχεία γιά το κεντρικό σας θέμα.

Άσε λυγερέ

Ήξερες πολύ καλά που το πάνε καθ ολη την «διαπραγμάτευση» . ΤΩΡΑ που τα γραφεις ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ , ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝΕ .

νηρέας

Ησουν και θα είσαι ελληνική ελλήνων το καμάρι ...Τον κακό μας τον καιρό ....που πικράνατε τον κόσμο ΄πολιτικαντιδες ..

Γιατί λέμε "η Μακεδονία είναι ελληνική";

Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική, αυτό δεν το αμφισβητεί κάνεις. Κανείς. Αν μάλιστα το επαναλαμβάνουμε, χωρίς κανείς να μας ρωτάει, είναι σαν να αμφιβάλουμε εμείς για το ό,τι η περιφέρεια αυτή ανήκει στην Ελλάδα.

Εννοείς

Η νότια Μακεδονία είναι υπό ελληνικη κατοχή , ακόμα , σύντροφε

Απ. σε: Εννοείς 23/06/2018, 09:45

Και μια ολόκληρη χώρα απαντάει σε πέντε-δέκα παρανοϊκούς εθνικιστές που μπορεί να λένε ότι θέλουν; Τότε όμως δεν δίνουμε εικόνα σοβαρής χώρας, αλλά χώρας που πάσχει κι αυτή από παράνοια, μαζική ψύχωση, φοβίες και πανικό!

Sakis

Υπάρχει ένα πρόβλημα σε όσα λέτε. Το "Σλάβος" δεν είναι εθνικότητα αλλά μία μεγάλη ομάδα εθνών. Και οι Βούλγαροι π.χ. είναι Σλάβοι. Γιατί λοιπόν και τους Βούλγαρους Μακεδόνες να μην τους λέμε "Σλαβομακεδόνες"; Η πιο σωστή λύση θα ήταν λοιπόν η εθνικότητα και η γλώσσα των Σκοπιανών να αποκαλείται "Βόρεια Μακεδονική", όπως θα είναι πλέον και το όνομα του κράτους τους.

Συγχρονος κόσμος

Η εθνότητα και οι εθνότητες ως έννοιες οδηγούν πράγματι σε αδιέξοδα και πολλαπλές ερμηνείες διότι, πράγματι, είναι ξεπερασμένη κι αντιεπιστημονική ορολογία του παρελθόντος που δεν έχει πια ιδιαίτερη αναλυτική χρησιμότητα, πάρα μόνο ίσως για τους εθνικιστές επειδή τους δίνει λόγο ύπαρξης και τους βοηθάει να δικαιολογούν βίαιες προθέσεις και διαιώνιση του φόβου και μίσους, ακόμα και εθνοκαθάρσεις. Για αυτό και επιστημονικά αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα. Σε μερικές μόνο περιπτώσεις μπορεί η διάκριση να έχει απλώς κάποιο κοινωνιολογικό ή ανθρωπολογικό ενδιαφέρον και μόνο όπου λειτουργούν ακόμα ως κλειστές κοινωνίες πχ ρομά (αν και όχι όλοι, υπάρχει κι η αφομοίωσή τους με το σύνολο), Αμίς, κλπ. Στα σύγχρονα κράτη όλα είναι όμως μόνο γύρω από το επίσημο κράτος και την υπηκοότητα (ιθαγένεια), και μόνο! Πχ. είμαι Έλληνας επειδή γεννήθηκα στην Ελλάδα και απέκτησα την ιθαγένεια εκ γενετής. Ή είμαι Ελληνας, αλλά δεν ήμουν πάντα, απέκτησα εκ των υστέρων (μετά τη γέννηση) την ιθαγένεια με ειδική διαδικασία. Δεν υπάρχει άλλη έννοια Έλληνα και μη-Έλληνα, παρά μόνο στη βάση υποκειμενικών κρίσεων στο μυαλό φανατικών που θέτουν υποκειμενικά κριτήρια (πχ αν δεν πηγαίνεις στα ματς της Εθνικής, τότε δεν είσαι Έλληνας. Ή αν υποστηρίζεις διαπραγματεύσεις με σχέδια που προτεινονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τότε δεν είσαι Ελληνας. Ή αν δέχεσαι τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης όταν μας καταδικάζει, τότε δεν είσαι Έλληνας).

Πραγματικος κόσμος

Παρα αυτό το ξεκαρδιστικό πασόκομυριζεικο εθνομηδενιστικο παραλήρημα που παραθετεις , πίσω Στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, ΔΩΣΑΤΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΑ» ( ακόμα και ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ!) ΚΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ και όχι «βορειομακεδονα» η «βόρειομακεδονική» . Άρα διάλεξε τι από τα δυο συνέβη ΠΑΠΑΤΖΟΔΙΕΘΝΗΣΤΗ. ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΤΖΕΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ προς ίδιον όφελος ; Ή ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΞΕΒΡΑΚΩΣΑΝ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ αντί για ταχα μου «γεωγραφικούς» η «πολιτειακούς» ;

Συγχρονος κόσμος

Οι ιδεοληπτικοί και των δύο άκρων (και της αριστεράς και της ακροδεξιάς) ανήκουν στο ίδιο κλειστό κύκλο των παρωπίδων, της υπεραπλούστευσης, της παρωχημένης γνώσης, της δημαγωγίας και της υποκίνησης του συναισθήματος (αντί της λογικής που τη δίδαξαν οι κλασικοί μας), της συνωμοσιολογίας, της άρνησης της πραγματικότητας και της πολυπλοκότητας. Δεν είναι καλύτεροι οι μεν από τους δε, είναι πολύ ίδιοι μεταξύ τους.

Ενημέρωση

Η γλώσσα έχει ήδη αναγνωριστεί επίσημα από τους πάντες (πρόδρομος του πρότυπου ISO 639 με τη λίστα των γλωσσών) από το 1967. Και ο ΟΗΕ και οι διεθνείς οργανισμοί και όλο το Ιντερνετ, από τη γέννηση του, χρησιμοποιούν αυτό το πρότυπο και μόνο για τις ονομασίες των γλωσσών.

Στα @@ μας

Για erga omnes δεν πήγαινες ; Δεν ισχυρίζεσαι ότι η αλλαγή ονόματος σε «βόρεια Μακεδονία» θα ανατρέψει τις διμερείς αναγνωρίσεις ως «Μακεδονία» ; Άρα ; Γιατί δεν προσαρμόζεται και το όνομα της γλώσσας ;. ΓΙΑΤΙ ΕΔΩΣΕΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ , προδότη , για αυτό

Λαζαρος

Τα δύο αυτά ζητήματα εξέθεσα σε βουλευτή του Σύριζα στο Ν. Πέλλας και μου απάντησε χωρίς σαφείς εξηγήσεις. Οτι δήθεν υπάρχει αναγνώριση από το 1967 κλπ. Ομως αυτό ποτ έπρεπε πάσει θυσία να αρνηθούμε σε αυτή τησυμφωνία είναι οι σκοπιανοί να ονομάζονται "μακεδόνες". Έπρεπε να ακολουθεί επακριβώς το όνομα της χώρας τους "βορειομακεδόνες". Το ίδιο ισχύει και με τη γλώσσα "βορειομακεδονική ή σλαβομακεδονική". Αυτό συνιστά μέγιστη υποχώρηση και μπροστά στον Τσίπρα όταν το έιπε ο ζαεφ (πριν καν υπογραφεί η συμφωνία) ο δικός μας δεν είπε κουβέντα.... Κρίμα γιατί το ζόρι να λυθεί το ζήτημα και να μπούν νάτο και εε το είχαν αυτοί και όχι εμείς...

καμμενη ζωη

κ. Λυγερέ οι άνθρωποι που υποστηρήξατε σθεναρά προκάλεσαν ανήκεστο βλάβη στην πατρίδα και δυστυχώς είναι πλέον πολύ αργά.

ΑΚΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΛΟΣΩΣΤΑ ΟΛΑ ΚΥΡΙΕ ΛΥΓΕΡΕ.....οτιδήποτε έχετε αναλύσει εδώ και χρόνια πάνω στο θέμα......ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΟ ΓΕΡΑ! ΛΟΙΠΟΝ.... ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΉΣΕΙ ΘΕΩΡΩ....ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΣΕΝΆΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕ Ο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ.... ΔΕΚΆΔΕΣ ΦΟΡΕΣ!! ΤΑ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ....ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΟ......ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ.....ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΉΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΊΜΟΝΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ!! ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙ...... ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΆΒΕΙ ΑΡΧΗΓΌΣ ΤΗΣ ΕΥΠ!

Bio

Γιατι δεν βγηκες να τα πεις νωριτερα αυτα Λυγερε; Τωρα ειναι πλεον πολυ αργα.

Εθνότητες και ταυτότητες

Στα σύγχρονα κρατη δεν υπάρχει έννοια εθνότητα, δεν ειναι κάτι προσδιορίσιμο αντικειμενικά και δεν έχει ουδεμία διεθνή αναγνώριση. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι ανήκει σε όποια εθνότητα ή πληθυσμιακό group του αρέσει. Αντικειμενικός προσδιορισμός υπάρχει μόνο για την ιθαγένεια (nationality) ή υπηκοότητα (citizenship) που προσδιορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το επίσημο όνομα της χώρας (πχ υπήκοος Βόρειας Μακεδονίας). Η γλώσσα ονομάζεται επίσημα μακεδονική, και από τον ΟΗΕ, εδώ και πολλές δεκαετίες, αφού η ονομασία αυτή είναι μέρος της διεθνούς οδηγίας για όλες τις χρήσεις και από όλες τις χώρες και οργανισμούς (βλ. international standard for language names and codes).

Είσαι άσχετος

Έχεις μπλέξει τα μπούτια σου . 1) έτσι και αλλιώς εκεί δεν είναι Μακεδονία ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ - αλλά αυτά είναι δύσκολα για εσένα γιατί δεν ξέρεις γρι ιστορία όποτε πάμε παρακάτω 2) Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΤΕ ΕΙΝΑΙ “MACEDONIAN” ( ακόμα και στους αλβανους) ΟΧΙ “NORTH MACEDONIAN” . Άρα ΟΥΤΕ «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ» ΟΥΤΕ «ΤΑΥΤΙΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ». Όποτε ΚΑΘΑΡΑ ΟΧΗΜΑ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΤΕ . Το citizen of north Macedonian που πουλάτε στους ηλιθιουσ Για να μην σας λιντσάρουν είναι το citizenship υπηκοότητα.θα έπρεπε 3) τώρα που απέδειξα ότι είσαι ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΤΖΗΣ η στη καλύτερη ΑΣΧΕΤΟΣ γιατί να πιστέψω εσένα για τα περί «μακεδονικής» γλώσσας και όχι το Μπαμπινιώτη; Και ακόμα και αν πίστευα εσένα γιατί αυτό δνε θα αποτελούσε μέρος της διαπραγμάτευσης ; ERGA OMNES δεν υποτιθεται ότι διαπραγματευόσασταν; Δηλαδή άμα οι Σκοπιανοί αποδέχονταν στα πλαίσια της συμφωνίας να πάνε στον ΟΗΕ και να δηλώσουν ότι η γλώσσα τους πρέπει να λέγεται σλαβομακεδονική η μακεδονική διάλεκτος της βουλγαρικής ( που έτσι είναι και στον ΟΗΕ στην πραγματικότητα - ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΤΕ ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ) , θα έλεγε ο ΟΗΕ «όχι δεν το αλλάζουμε» ; Και σε κάθε περίπτωση τι σχέση έχει το τι λέει ο ΟΗΕ με το τι αναγνωριζει η Ελλάδα και ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΕΕ Ως ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΑΣ ; Και ποτέ ακριβώς το ανακαλύψατε ότι και καλά αυτό είναι «εκτός διαπραγμάτευσης» όπως παπατζιδικα προσπαθείς να το εμφανίσεις ; Μέχρι πριν ένα μήνα λέγατε ότι είναι ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ! Άσε , ΚΑΡΑΝΙΚΑ του 0.6 , ...ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ

Εθνότητες και ταυτότητες

Η αναφορά σε δεύτερο πληθυντικό δεν έχει νόημα, διότι φυσικά η αφετηρία του σχολίου φυσικά και δεν είναι αριστερές ή ακροδεξιές παρωπίδες, αλλά απλώς η περιγραφή της πραγματικότητας. Η άρνηση όμως της πραγματικότητας είναι πράγματι κοινός τόπος μεταξύ αριστερών και ακροδεξιών που έχουν μεταξύ τους υπερβολικά πολλές ομοιότητες στον τρόπο σκέψης, συνομωσιολόγιας, υπερπλούστευσης, all or nothing thinking, άγνοιας και παρωχημένης γνώσης. Δεν είναι περίεργο που οι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό για να ξεφύγουν και από τις πολιτιστικές συνέπειες της ανόδου αριστεράς κι ακροδεξιάς.

πραματευτης

θα διαπραγματευτει και ο Τσιπρας;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία