Ο δημόσιος τομέας νοσεί…
spyros-pappas01

Σπύρος Παππάς

Ο δημόσιος τομέας νοσεί…

Ο δημόσιος τομέας, που για δεκαετίες ολόκληρες αποτελούσε τον κομματικό στρατό και την εκλογική πελατεία όλων σχεδόν των πολιτικών κομμάτων είναι, σήμερα, μέρος του προβλήματος της χώρας μας. Ταυτόχρονα όμως είναι αναγκαίος, χρήσιμος και απαραίτητος για την λειτουργία του Ελληνικού κράτους.

Από την αρχή και καθ' όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, ο δημόσιος τομέας συνέχισε να απαξιώνεται και να ταυτίζεται με το σπάταλο, αναποτελεσματικό και πελατειακό κράτος, με αποτέλεσμα, σήμερα, να συγκεντρώνει πολύ χαμηλό ποσοστό κοινωνικής αποδοχής. 

Ο άνισα κατανεμημένος δημόσιος τομέας της χώρας μας νοσεί και μάλιστα πολύ βαριά. Η λειτουργία του είναι προβληματική. Κατασκευάστηκε, ανδρώθηκε, στηρίχθηκε και εξελίχθηκε πάνω σ’ ένα μοντέλο καθαρά συμφεροντολογικό, γι’ αυτό και είναι σπάταλος, αντιπαραγωγικός και αντικοινωνικός. Για να γίνει όμως λειτουργικός και άρα επικερδής, παραγωγικός και κοινωνικός, χρειάζεται πολιτική βούληση. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται μια γενναία, τολμηρή και μακροπρόθεσμη μεταρρυθμιστική τομή. Μια τομή που να θέτει την όλη κατάσταση του Δημόσιου τομέα σε εντελώς νέα βάση και κατεύθυνση. Η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να εγκύψει τάχιστα πάνω στο πρόβλημα που λέγεται δημόσιος τομέας, να τον αναδιατάξει, να τον αναπτύξει, να τον εξορθολογήσει και να τον εκσυγχρονίσει με όλα τα απαραίτητα μέσα που διαθέτει σήμερα η κοινωνία της πληροφορίας. 

Κλείσιμο
Με την σωστή ανάπτυξη του Δημόσιου τομέα, τη δίκαιη αναδιάρθρωση και αξιολόγηση των δομών του, καθώς και την συνεχή κατάρτιση, επιμόρφωση και αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, είναι βέβαιο ότι και πόροι θα εξοικονομηθούν και θα δρέψουμε, σε εύλογο χρονικό διάστημα, τους καρπούς αυτού του υγιούς δημόσιου για όλους μας κοινωνικού αγαθού.


* Ο Σπύρος Παππάς είναι καθηγητής, πρώην άμισθος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του Δήμου Μαραθώνος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ