Μαραθώνας: Υπόθεση «De Facto»
spyros-pappas01

Σπύρος Παππάς

Μαραθώνας: Υπόθεση «De Facto»

Δεκαοκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της «Νέας» Δημοτικής Αρχής και ο Δήμος Μαραθώνος φαίνεται πως βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και σε βαθιά ύπνωση, αφήνοντας τον χρόνο να τρέχει… Τι γίνεται, αναρωτιούνται οι πολίτες : «…έχουμε πάλι μια από τα ίδια» ; Δεν πρέπει όμως οι πολίτες να είναι αχάριστοι, διότι μέσα από τα social media χόρτασαν ήδη με όμορφα λόγια, μακέτες, χαμόγελα, συναντήσεις, χειραψίες, φωτογραφίες… Καλά τα λόγια λένε όμως οι πολίτες, αλλά τα έργα ακόμη καλύτερα !

Όσον αφορά τα έργα, αυτά τα αφήνουν για αργότερα… Γνωρίζουν καλά πως πάντα υπάρχει χρόνος. Γνωρίζουν όμως καλύτερα πως ο κατάλληλος χρόνος που πρέπει να τα «σερβίρουν» στους πολίτες είναι η τελευταία (ψηφοθηρική) χρονιά. Γιατί άραγε ; Μα για να ξαναζητήσουν την ψήφο των δημοτών, γιατί σε μια τετραετία (ως γνωστόν) δεν τα προλαβαίνουν ! Όλοι ξέρουν ότι τα έργα χρειάζονται χρόνο… γι’ αυτό στην πρώτη τετραετία σχεδιάζουν, στην δεύτερη ξεκινούν, στην τρίτη συνεχίζουν, στην τέταρτη… μέχρι που να «μπουκώσουν» τους δημότες από «έργα», να τα βαρεθούν και να τους καταψηφίσουν !

Καλά τα ωραία λόγια, οι μακέτες και τα ευχολόγια, αλλά τα προβλήματα στον Δήμο Μαραθώνος, τα οποία και πολλά είναι και δυσεπίλυτα ορισμένα από αυτά, δυστυχώς διογκώνονται ολοένα και περισσότερο. Και η καθημερινότητα των πολιτών τραβάει την ανηφόρα… Τι να πρωτοπεί κανείς για την καθαριότητα, τα σχολεία, τον ηλεκτροφωτισμό, την οδοποιία… μια καθημερινότητα που βρίσκει τους πολίτες φανερά απογοητευμένους, θυμωμένους, αγανακτισμένους… Ζητούν την άμεση παρέμβαση του Δήμου για την επίλυση πολλών εξ αυτών των μικρών και μεγάλων προβλημάτων, αλλά παίρνουν, ως συνήθως, τη γνωστή σε όλους απάντηση, θα… θα… θα… 

Εξαίρεση λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελεί ούτε το Δημοτικό αναψυκτήριο «De Facto», το πιο σημαντικό ίσως εκ των καταστημάτων της παραλίας της Νέας Μάκρης, ακριβώς δίπλα στο γραφικό λιμανάκι της πόλης. Ο Δήμαρχος (προεκλογικά και μετεκλογικά) διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι αφού θα γινόταν η τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, που έγιναν (σύμφωνα με ανάρτηση του στα social media 2/10/20), θα φρόντιζε άμεσα για την αξιοποίησή του. Παρά τις βεβαιώσεις ότι στις προτεραιότητες της «Νέας» Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι η αξιοποίηση και όχι η απαξίωση του «De Facto», εντούτοις τo γνωστό σε όλους μας Café-Restaurant συνεχίζει να παραμένει ερμητικά κλειστό, εγκαταλελειμμένο, ερειπωμένο, αναξιοποίητο… με ότι αυτό συνεπάγεται για το Δήμο και τους δημότες !

Γιατί άραγε ;

Αδιαφορία, ολιγωρία, ανικανότητα, σκοπιμότητα ; Ειλικρινά αδυνατώ πλήρως να αντιληφθώ τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της Δημοτικής μας Αρχής. Περίμενε ποτέ κανείς τέτοια αντιμετώπιση των θεμάτων και προβλημάτων του Δήμου, από έναν Δήμαρχο με θητεία 30 ετών στα Δημοτικά δρώμενα, αλλά και στελέχη της «Νέας» Δημοτικής Αρχής με εμπειρία άνω των 10 και 20 ετών ; Τουναντίον όλοι περίμεναν μια «Νέα» Δημοτική Αρχή με όρεξη, θέληση, ενέργεια… σαφώς πιο δραστήρια από την προηγούμενη, πιο καλή, πιο δημιουργική… 

Μήπως όμως τελικά, Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας  είναι λίγοι και κατώτεροι των περιστάσεων ; Δεν ξέρω ! Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι αν δεν αντιληφθούν - και μάλιστα σύντομα - ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια αδιαφορίας, κοροϊδίας, απραξίας… είναι σαφές ότι οι ευθύνες θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον αυτούς που (πρέπει να) ασκούν Διοίκηση, σε όλα τα επίπεδα. 

Κλείσιμο
Δυστυχώς για τον Δήμο Μαραθώνος, οι Διοικήσεις των 10 τελευταίων ετών αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Πολύ φοβάμαι πως και η σημερινή θα έχει την ίδια κατάληξη. Είναι πραγματικά λυπηρό γιατί μέσα σ’ αυτή τη 10ετία χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για βελτίωση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Δήμου μας. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Μαραθώνος οφείλει και πρέπει να κερδίσει το χαμένο έδαφος και με εξωστρέφεια να βγει μπροστά. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μια Διοίκηση σοβαρή και υπεύθυνη, μια Διοίκηση με πρόγραμμα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Πίστευα και πιστεύω ότι ένας σύγχρονος Δήμος θα πρέπει να διοικείται από μια ομάδα ανθρώπων που σε αυτήν θα συμπυκνώνονται οι γνώσεις, η ορμή των νιάτων και η εμπειρία των μεγαλύτερων. Η Διοίκηση ενός Δήμου δεν είναι μόνο σημαντική γιατί καθορίζει τη ζωή χιλιάδων πολιτών για μια τετραετία και όχι μόνο, αλλά και γιατί δίνει στους πολίτες της ελπίδα και προοπτική. Εξάλλου το να διοικείς έναν Δήμο, εκτός των άλλων, σημαίνει και να προνοείς…

Υ.Γ. Οι Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης θα πρέπει (μόλις το επιτρέψουν οι συνθηκες) να θέσουν μετ’ επιτάσεως το θέμα «De Facto» για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα της πλήρους ενημέρωσης των πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ