Γιατί ο Τσίπρας είδε σήμερα μέχρι και Ντόρα
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Γιατί ο Τσίπρας είδε σήμερα μέχρι και Ντόρα

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί σήμερα με την κα Ντόρα Μπακογιάννη σε μία κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων και ενώ δεν έχει υπάρξει καμία προσέγγιση με την ηγεσία του κόμματος.

Πριν από δύο εβδομάδες η κα Μπακογιάννη έκανε δηλώσεις για τον κίνδυνο ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις και προέβλεψε το τριήμερo του Αγίου Πνεύματος μέτρα περιορισμού στις αναλήψεις από τις Τράπεζες, που προκάλεσαν τις οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Τώρα που το ναυάγιο είναι πιο κοντά από ποτέ λόγω του αδιεξόδου που έχει σημειωθεί και ο διεθνής Τύπος είναι γεμάτος από δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο ενός capital control η κα Μπακογιάννη πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου.

Νωρίτερα πέρασαν την ίδια πύλη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Εκτός από το να ενημερωθούν οι δύο αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων, για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ποιές είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού, είναι προφανές ότι θέλουν να βοηθήσουν την χώρα στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται και να αναζητούν σημεία σύγκλισης με την κυβέρνηση. Ο κ. Θεοδωράκης προτείνει την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που όμως αρνείται ο πρωθυπουργός. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν ο κ. Τσίπρα έχει τους ίδιους στόχους ή επιθυμεί να αξιοποιήσει τις συναντήσεις προς ίδιον πολιτικό όφελος ώστε να προβάλλει ότι οι δύο αρχηγοί συγκατατίθενται στους εκ των προτέρων αποφασισμένους χειρισμούς του. Άλλωστε κάτι παρόμοιο έκανε και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, όπου έθεσε το ερώτημα στους πολιτικούς αρχηγούς αν συμφωνούν με το πακέτο Γιούνκερ. Παρότι οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν εκφράσει την διαφωνία τους και με την δική του πολιτική τόσο όσον αφορά στο περιεχόμενο των θέσεων -πχ στον δημόσιο τομέα- όσο και για την διαπραγματευτική του τακτική, χρησιμοποίησε την αναμενόμενη απόρριψη από την πλευρά τους των προτάσεων Γιούνκερ, ως απόδειξη προς τα έξω ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση γύρω από τις θέσεις της κυβέρνησης και ενιαίο μέτωπο των πολιτικών κομμάτων.

Πίσω από την παρούσα μεθόδευση διαφαίνεται η σκοπιμότητα του πρωθυπουργού να πλήξει τη ΝΔ, εμφανίζοντας απομονωμένη την ηγεσία της -ακόμη και με την διαφωνία κορυφαίων στελεχών της- αν και στο τέλος της πορείας που δεν θα είναι μακρυά, από την απομόνωση αυτή ίσως βγει πολιτικά κερδισμένη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ