LIVE

Κορωνοϊός

sofia-nikolaou

Σύλληψη Πολάκη σήμερα και αύριο στον Ανακριτή

Σοφία Νικολάου

Το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα είναι σαφές: «[…] όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου […] τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι η καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας χωρίς τη συγκατάθεση του συνομιλητή σου είναι κακούργημα. Ότι μπορεί να σου επιβληθούν από 5 μέχρι 10 χρόνια φυλακή. Κι ότι θα πρέπει η Δικαιοσύνη να διερευνήσει άμεσα και μάλιστα στα πλαίσια του αυτοφώρου που λήγει στις 12 το βράδυ, αν ο Πολάκης τέλεσε το αδίκημα. Και να απολογηθεί στον Ανακριτή γι’ αυτό.

Θα μου πείτε τώρα ότι μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Κι όμως: Το άρθρο 62 του Συντάγματος είναι επίσης σαφές: «Δεν απαιτείται άδεια (σ.σ. της Βουλής για δίωξη, σύλληψη, φυλάκιση βουλευτή) για τα αυτόφωρα κακουργήματα». Εν προκειμένω, οι προϋποθέσεις πληρούνται: Το αδίκημα είναι και αυτόφωρο και κακούργημα.

Είμαι περίεργη να δω εάν τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης θα είναι το ίδιο ταχεία, όπως σε άλλες περιπτώσεις. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα και ειδικά από την πλήρη κάλυψη του Μαξίμου, φαίνεται πως δεν υπάρχει διάθεση κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για το αυτονόητο: την επιβολή του Νόμου. Είναι από τις περιπτώσεις που μάλλον οι λειτουργίες του Κράτους κωφεύουν και… ανταριάζονται μπροστά στο «ανάστημα» του κρητικού, θεριακλή βαρύμαγκα.

Το πρόβλημα που γεννάται εν προκειμένω δεν έχει να κάνει με κάποιο πολιτικό ζήτημα που δημιουργεί ένας δημόσιος λειτουργός. Ακόμα κι αν είχαμε να κάνουμε με ακόμα μία ανάρμοστη, ποταπή, ελεεινή και τρισάθλια συμπεριφορά του συνήθους υπόπτου αναπληρωτή υπουργού υγείας, θα το ξεπερνούσαμε ενδεχομένως αγογγύστως, εντάσσοντάς το στην γνωστή «κατηγορία Πολάκη». Ακόμα κι αν αυτό είναι επίσης προβληματικό, τουλάχιστον το συνηθίσαμε.

Πλέον, όμως, έχουμε ξεπεράσει κάθε οριογραμμή. Κι αν δεν μπορεί για τον Πολάκη αυτή να τη θέσει ούτε ο Ποινικός Κώδικας, οφείλει να τη θέσει η Πολιτεία διά των εξουσιοδοτημένων οργάνων της. Ακόμα κι αν δεχθούμε την διαδικτυακή του «απολογία», πως δήθεν δεν κατέγραψε και δεν απείλησε τον κεντρικό τραπεζίτη, το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να μην εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη: Ένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας απειλεί ευθέως τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ηχογραφεί τη συνομιλία τους.

Ίσως το πλέον μείζονος σημασίας ζήτημα είναι ότι ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας, ως άλλος θεατής της επιθεώρησης Πολάκη, αντί να καρατομήσει το επόμενο δευτερόλεπτο τον κολλητό του, βγάζει ανακοινώσεις για το απαιτούμενο της αμεροληψίας από την πλευρά της …Τράπεζας της Ελλάδος.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η σήψη έχει φτάσει στο μεδούλι αυτής της κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι ότι αν ρωτήσεις τον Τσίπρα για το θέμα σε τόνο φιλικό, είναι βέβαιο ότι θα σου απαντήσει: «Έλα μωρέ. Δεν τον ξέρεις τον Πολάκη;» Όχι, κύριε, πρωθυπουργέ. Δεν τον ξέρω. Και ούτε θέλω να τον μάθω. Θέλω μόνο να τον ελέγξει η Δικαιοσύνη. Όπως θα ήλεγχε τον καθένα από εμάς. Και αν έχει εγκληματήσει, να πάει στη φυλακή. Όπως θα πήγαινε ο καθένας από εμάς.


* Η Σοφία Νικολάου είναι δικηγόρος www.sofianikolaou.comΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

ND

Σοφία το ξανθο τα εξηγει ολα...χαχαχα

Μεχρι και οι δεξιοι σας βριζουν

Για την ουσια θα μας πεις τιποτα; Ο Στουρναρας μπορει να παιρνει εντολες απο το Πρωτο Θεμα να ψαξει το δανειο του Πολακη αυθημερον αλλα δεν μπορει να ψαξει τα δανεια που του ειπε ο Πολακης; Για αυτο εχεις να μας πεις τιποτα ως δικηγορος που εισαι ή ολα καλα;

Κουβεντα για την ταμπακιερα...

Ανεβηκε πουθενα ηχογραφημενη η συνομιλια; Δηλαδη οταν βγαινουν τα μυνηματα καμενου-κοτζια κλπ στη φορα τι διαφορετικο εχει;

Αντώνιος

Στη δημοκρατία, οι εκλεκτοί του λαού είναι μπουμπούκια που ανθίζουν με το ποτιστήρι του. Μη θέλουμε λοιπόν να βάλουμε φυλακή καθένα που παρανομεί. Το δικαίωμα του το παραχωρεί ο ψηφοφόρος που ψήφισε παράνομες εξαγγελίες τους (δεν πληρώνω κλπ). Αν όλο το κράτος τελικά μετατραπεί σε συμμορία, αυτή είναι η θέληση του λαού, τι να γίνει. Κανείς εισαγγελέας δεν είναι εύκολο να τα βάλει με τη βούληση της πλειοψηφίας περί του είδους ανθέων που προτιμά να εκλέγει και να τον κυβερνά. Οταν έχει μάλιστα την κάλυψη όλης της κυβερνησης. Με τον ίδιο τρόπο που εγινε υπουργός, έτσι να φύγει.

Θέμης

Άρθρο 370Α Παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνηµάτων και της προφορικής συνοµιλίας 1. Όποιος αθέµιτα παγιδεύει ή µε οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρεµβαίνει σε τηλεφωνική σύνδεση ή συσκευή µε σκοπό ν’ πληροφορηθεί ή να µαγνητοφωνήσει το περιεχόµενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης µεταξύ τρίτων τιµωρείται µε φυλάκιση. Η χρησιµοποίηση από το δράστη των πληροφοριών ή µαγνητοταινιών που αποκτήθηκε µε αυτόν τον τρόπο θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση. 2. Όποιος αθέµιτα παρακολουθεί µε ειδικά τεχνητά µέσα ή µαγνητοφωνεί προφορική συνοµιλία µεταξύ τρίτων που δεν διεξάγεται δηµόσια ή µαγνητοσκοπεί µη δηµόσιες πράξεις τρίτων, τιµωρείται µε φυλάκιση. Με την ίδια ποινή τιµωρείται και όποιος µαγνητοφωνεί ιδιωτική συνοµιλία µεταξύ αυτού και τρίτου χωρίς τη συναίνεση του τελευταίου. Το δεύτερο εδάφιο της παραγρ. 1 αυτού του άρθρου εφαρµόζεται και σ’ αυτή την περίπτωση. 3. Με φυλάκιση τιµωρείται όποιος κάνει χρήση των πληροφοριών ή των µαγνητοταινιών ή των µαγνητοσκοπήσεων που αποκτήθηκαν µε τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου. 4. Η πράξη της παραγρ.3 ΔΕΝ είναι άδικη αν η χρήση έγινε ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, ανακριτικής ή άλλης δηµόσιας αρχής για τη διαφύλαξη δικαιολογηµένου συµφέροντος που δε µπορούσε να διαφυλαχθεί διαφορετικά και ιδίως σε ποινικό δικαστήριο για την υπεράσπιση του κατηγορουµένου και γενικά αν η χρήση έγινε για την εκπλήρωση ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ του κατηγορουµένου ή για τη διαφύλαξη έννοµου ή άλλου δικαιολογηµένου ουσιώδους ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ. 5. Η ποινική δίωξη της πράξης της παραγράφου 3 γίνεται µόνο µε ΕΓΚΛΗΣΗ. 6. Αν ο δράστης των πράξεων των παραγράφων 1, 2 και 3 αυτού του άρθρου είναι ιδιωτικός αστυνοµικός Ή τελεί τις πράξεις αυτές κατ’ επάγγελµα Ή απέβλεπε στην είσπραξη αµοιβής επιβάλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηµατική ποινή. Ο Πολάκης προασπίζει δημόσιο συμφέρον, οι δημοσιογράφοι όμως που κάνοντας χρήση των πληροφοριών της συνομιλίας τις αναπαράγουν κατ’ επάγγελμα και αποβλέπουν σε είσπραξη αμοιβής δυστυχώς υπάγονται στο 6 αν και εφόσον γίνει έγκληση από τον Στουρνάρα. Τα καραγκιοζιλίκια μπορεί να είναι εθνικό σπορ και για εθιμοτυπικούς λόγους να γίνονται λίγο πολύ αποδεκτά αλλά ο Στουρνάρας υπαγόμενος στην ΚΤΕ πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ακόμη και με προσωπικό κόστος. Εφόσον πήγε το θέμα εκεί και ενεπλάκη η ανεξάρτητη ΤτΕ θα πρέπει να γίνει εμφανές στο εκλογικό σώμα το θέμα των δανείων και να εξεταστούν τα δάνεια που αιτείτε ο υπουργός ως προς την βιωσιμότητα τους.

Νίκος

δεν είμαι δικηγόρος αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι η ασυλία δεν ισχύει εάν το αδίκημα δεν έχει τελεστεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης υπουργικών καθηκόντων. Και εφόσον το αντικείμενο του τηλεφωνήματος ήταν το προσωπικό του δάνειο, είναι φανερό ότι αυτόφορο ξεαυτόφορο ασυλία δεν έχει.

MARINA.

Δέν θα τολμήσει κανείς να συλλάβει τον Πολάκη, όπως κανείς στην Βενεζουέλα δεν μπορεί να συλλάβει τον φασίστα Νικολάς Μαδούρο.Και απόπειρα να γίνει για την σύλληψη του και την παραπομπή Πολάκη στη δικαιοσύνη, θα κάνουν κλοιό γύρω του οι Ρουβίκωνες, οι κακοποιοί λαθρομετανάστες και οι λούγκρες.´Ολη η υψηλή πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ.Είδες σπιταρώνα Σταμάτη ο Κρητίκαρος στα Σφακιά; Και δεν είναι το μόνο.Από το 2015 που εκλέχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αγοράσει με βάση το Πόθεν Έσχες κάμποσα δικά του διαμερίσματα. Με τρείς ακόμα υποθήκες στην σπιταρώνα αυτή και εξακολουθεί να τραβάει καταναλωτικά δάνεια.Καθόλου απίθανο να θέλει να μπεί και μέτοχος στην NOVARTIS.

νικος

σοφακι γιατι τετοιο μενος για Πολακη; Θα σε διορισει καπου ο Κουλης οταν βγει;

η μπάλα στην εξέδρα από τα συριζάκια

Έχεις καθιερώσει εδώ μέσα το ψεύτικο "νικος" βρε συριζοκατσαριδάκι, και μ' αυτό πετάς την κάθε βλακεία σου. Εγκλημάτησε η λειράτη κότα κοτοΠουλάκης. Και τώρα κάνει κο-κο-κο για να γλυτώσει το αυτόφωρο.

chris

Νίκο, γιατί τέτοια υποστήριξη στον Παύλο; Θα σε διορίσει κάπου ο Αλεξάκος;

Epic

Θα πει ότι μετέφερε απο τη συνομιλία ότι θυμόταν.

Περαστικός

Χωρίς σχόλια.Η κυρία είναι γυναίκα του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ ,Δαυλού και πιθανόν υποψήφια βουλευτής την ΝΔ. Τι θα μας έλεγε οεο;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ωχ!

Αυτό έχει για σένα σημασία ή αν αυτό που λέει έχει νομική βάση; Πιστεύεις ή όχι ότι ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους;

SPARTA.

Ενώ ο άντρας της Καφαντάρη, ο σύντροφος της Ρένας Δούρου και ο Δρίτσας ο σύζυγος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου είναι μιά χαρά τίμιοι και ακομμάτιστοι άνθρωποι.Ή κάθε Περιφερειακή σύμβουλος της ανίκανης Δούρου, έχει άντρα κομματόσκυλο του ΣΥΡΙΖΑ διορισμένο με υψηλά αμοιβώμενη θέση στην χαβούζα που λέγεται Ελληνικό Δημόσιο.Αλλού αυτά Συριζοτρόλ.

Βίκυ

Στο σκαι δεν υπαρχουν δημοσιογραφοι. Υπάλληλοι ειναι που πρεπει να επαναλαμβανουν την επιλογή της ημερας που δίνει ο Πορτοσαλτε το πρωί

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία