Η παραπληροφόρηση βασικό όργανο του Τουρκικού καθεστώτος, στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Η παραπληροφόρηση βασικό όργανο του Τουρκικού καθεστώτος, στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό

Tο καθεστώς στην Τουρκία δεν φημίζεται για τον σεβασμό στην ελευθερία του τύπου και της ενημέρωσης. Το αντίθετο θα μπορουσε να πεί κανείς. Δεν είναι κατά καιρούς , λίγες, οι εκθεσεις περι της ελευθερίας του Τύπου, που την παρουσιάζουν σε πολύ χαμηλη καταταξη. Κατω ακόμα και από τα πλέον απολυταρχικά καθεστωτα

Παρόλα αυτά, το καθεστώς της Τουρκίας δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα και σχεδιάζει να εφαρμόσει έναν νέο νόμο, που θα του επιτρέπει να φυλακίζει πολίτες έως και τρία χρόνια για «διάδοση παραπληροφόρησης»….

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το κυβερνών κόμμα AKP και θα αναγκάζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα site να παραδίδουν στις αρχές στοιχεία χρηστών που είναι ύποπτοι για «διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών». Αυτό προφανώς και αποσκοπεί στο να φιμώσει την κριτική εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών στην Τουρκία και αποτελεί συνέχεια ενός αντίστοιχου νόμου του 2020, σύμφωνα με τον οποίο το Twitter και το Facebook πρέπει να έχουν νόμιμους εκπροσώπους στην Τουρκία, οι οποίοι θα διώκονται εάν περιεχόμενο που θεωρείται προσβλητικό από την κυβέρνηση δεν αποσύρεται εντός 48 ωρών.

Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζεται να βάλει ταφόπλακα στα τελευταία ψήγματα της ελευθερίας της έκφρασης, αναγκάζοντας τον επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων Ναζίμ Μπιλγκίν, να δηλώσει ότι «αυτές είναι οι πιο σκοτεινές μέρες της Τουρκίας σε ότι αφορά στην ελευθερία του Τύπου».

Η ειρωνεία βέβαια έγκειται στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή που το καθεστώς υποτίθεται ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει την διασπορά ψευδών ειδήσεων, το ίδιο χρησιμοποιεί κατά κόρον την τακτική της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.
Στο εσωτερικό η δραστηριότητα των λεγόμενων «troll» του Twitter υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης είναι εντονότατη. Οι λογαριασμοί «troll» είναι διαδικτυακές οντότητες που αλληλοεπιδρούν με τρόπο πολλές φορές προσβλητικό και προκαλούν συναισθήματα όπως απογοήτευση ή θυμό.

Κλείσιμο
Στην Τουρκία του 2022 έχουν μάλιστα την επίσημη ονομασία «AΚ Τrolls», και αναπαράγουν αποκλειστικά τις θετικές ειδήσεις και ενέργειες του καθεστώτος, είτε πραγματικές, είτε όχι, υποβαθμίζοντας ή χλευάζοντας ταυτόχρονα την δραστηριότητα της αντιπολίτευσης. Η επισημοποίηση αυτής της τακτικής έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης για τα «AΚ Trolls», δηλώνοντας ότι αποτελούν ένα «γιγαντιαίο δίκτυο troll που πληρώνεται από το ταμείο του κράτους».

Η Τουρκία όμως κάνει τα ίδια και στο εξωτερικό προσπαθώντας συνεχώς να κάνει το «άσπρο – μαύρο». Πρόσφατα μάλιστα στο στόχαστρο του καθεστώτος μπήκε η υπό ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδία και οι υποτιθέμενες διασυνδέσεις της με το PKK και την τρομοκρατία. Η απάντηση στην Τουρκία ήρθε από την Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε μέσω Twitter, η οποία δήλωνε ότι «λόγω της πολύ διαδεδομένης παραπληροφόρησης για τη Σουηδία και το PKK, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η σουηδική κυβέρνηση του Όλοφ Πάλμε ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, ήδη από το 1984».

Εκτός όμως από την Σουηδία, ο κατ’ εξοχήν στόχος της τουρκικής προπαγάνδας είναι η χώρα μας. Παρατηρούμε λοιπόν καθημερινά την προσπάθεια αντιστροφής των γεγονότων και της πραγματικότητας με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, με την Ελλάδα να κατηγορείται συστηματικά ότι δήθεν υποθάλπει την τρομοκρατία, ότι δεν σέβεται τους μετανάστες, ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, ότι δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και άλλα φληναφήματα.

Το καθεστώς της Τουρκίας έχει εισέλθει σε περιδίνηση και καθημερινά πέφτει όλο και πιο χαμηλά. Λόγω και των επερχόμενων προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν φαίνεται «παίζει τα ρέστα του» με στόχο την πόλωση του πολιτικού σκηνικού.

Η χώρα μας πρέπει – σε αντίθεση με ορισμένες ακραίες φωνές που επιζητούν το αντίθετο για διάφορους λόγους- να συνεχίσει να αντιδρά με ψυχραιμία στο δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας, γιατί δεν πρέπει να γίνει μέρος αυτής της νοσηρής κατάστασης.




* Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ