«Απορώ γιατί οι γαλοπούλες βιάζονται να έλθουν τα Χριστούγεννα» ή γιατί ο Αλ. Τσίπρας βιάζεται για εκλογές
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

«Απορώ γιατί οι γαλοπούλες βιάζονται να έλθουν τα Χριστούγεννα» ή γιατί ο Αλ. Τσίπρας βιάζεται για εκλογές

«Απορώ γιατί οι γαλοπούλες ζητούν να έλθουν γρήγορα τα Χριστούγεννα». Με την παραλλαγή(λόγω των ημέρων) της γνωστής ρήσης «τα αρνιά βιάζονται να έλθει το Πάσχα», σχολίασε πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή το βράδυ σε συζήτησή μας, το «ξαφνικό» αίτημα Τσίπρα στην Βουλή , το περασμένο Σαββατοκύριακο», για εκλογές εδώ και τώρα

Και πραγματικά είναι απορίας άξιο, πως ένας πολιτικός αρχηγός που η δημοτικότητα του «κανένα» είναι υψηλότερη από τον ίδιο και το κόμματου στις δημοσκοπήσεις έχει πάρει την κατρακύλα και υπολείπεται του πρώτου κόμματος, σε όλες τις δημοσκοπήσεις 10-15%, ζητά εκλογές τώρα.
Εκλογές που πριν λίγες εβδομάδες, τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπος του «απέκλειαν» είτε λόγω της πανδημίας που με το συνωστισμό στις κάλπες θα επεκταθεί , είτε γιατί δεν είναι ώρα τώρα.

Αν κάποιος βέβαια , δει τα πράγματα ψύχραιμα, πέρα από το ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας έχει συνηθίσει σε αλλαγές θέσης και γραμμής σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι εξηγήσεις για την αλλαγή τακτικής είναι τρείς.

---- Η πρώτη , έχει να κάνει με το ότι οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα _και ιδίως για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, είναι πως θα αρχίσουν να «φαίνονται» οι επενδύσεις που αυτό το διάστημα κλείνουν ή προετοιμάζονται , ενώ η ύφεση της πανδημίας που αναμένεται , θα δώσει εν ανώθηση στον τουρισμό.

Κάτι τέτοιο, θα δώσει «γερά χαρτιά» στον Κ Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του , μια και όταν τα αποτελέσματα των επενδύσεων αρχίζουν να φαίνονται στον μέσο πολίτη (προσλήψεις σε έργα, κίνηση της τοπικής οικονομίας, προοπτικές), θα μπορεί να πείσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού (και μάλιστα χειροπιαστά) για την επιτυχημένη πορεία της χωράς. Και αυτό, σαφέστατα , οδηγεί σε επανεκλογή.

--Η δεύτερη, σχετίζεται με τις αλλαγές στο ΠΑΣΣΔΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και την δυναμική επανασυσπείρωσης στο κόμμα αυτό, μετά τις εκλογικές του διαδικασίες και την εκλογή νέου αρχηγού.

Κυριαρχεί ο φόβος πως όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι δυνατότητες του κόμματος αυτού να «επαναπατρισθεί» μεγάλο αριθμό πρώην ψηφοφόρων του που για διάφορους λογούς ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Αυτή η προοπτική , ήταν και η αφορμή για να κάνει την «πρόταση για εκλογές» σε αυτή την χρονική στιγμή, εσπευσμένα και σε αντίθεση με ότι έλεγε ως τώρα.

---Η τρίτη έχει να κάνει με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, δυο χρονιά μετά την ήττα στις εκλογές του 2019, έχουν αρχίσει οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και συσπειρώσεις διαφόρων ομάδων.

Κλείσιμο
Η εγκατάλειψη (τουλάχιστον προσωρινά) της ιδέας της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό πόλο (πράγμα ανέφικτο μεν αλλά…) απομακρύνει και στελέχη της κεντροαριστεράς που συσπειρωθήκαν στο πρώην κυβερνών κόμμα με την προοπτική αυτή (και την σκέψη για αξιοποίηση τους, ως έχοντες πείρα…) αλλά και απομακρύνει πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του κέντρου που κινούμενοι και με αντιδικία σύνδρομα, ψήφισαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις και επανασυσπείρωση των «παλαιών» στο κόμμα, που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προσπάθεια «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του χώρου τους…

Εξάλλου, η όλη αυτή «προσπάθεια» δεν έφερε ψήφους, ως φαίνεται, αλλά το αντίθετο. Και αυτό , αποτελεί «χαρτί» στα χέρια των στελεχών της «ιδεολογικής καθαρότητας» (αν υπάρχει κάτι τέτοιο στον συγκεκριμένο χώρο).

Και η εσωτερική αυτή αντίθεση , ίσως είναι το μεγαλύτερο και «θανατηφόρο» πρόβλημα στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Με την «κίνηση απελπισίας», όπως την χαρακτηρίζει παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος , για εκλογές τώρα, ο κ Τσίπρας προσδοκά να δώσει μια «ψεύτικη» εικόνα σιγουριάς, με στόχο κυρίως τους ψηφοφόρους του που ήδη τον εγκαταλείπουν ενώ παράλληλα ελπίζει , μήπως και παρασύρει την κυβέρνηση σε μια τέτοια επιλογή (μια και η τελευταία βλέπει πως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσει μπορεί να κάνει…περίπατο), ώστε να περισώσει ότι μπορεί να σωθεί και κυρίως να μην απειληθεί η δεύτερη θέση του…..

Η κυβέρνηση και ο Κ Μητσοτάκης, προς το παρόν τουλάχιστον , δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παρασυρθούν από τις «παγίδες» του κ Τσίπρα, έστω και αν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων είναι «γοητευτικά».

Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ