Ο ερντογανισμός (νεοχιτλερισμός) , χρειάζεται Veto. Δεν θέλει «χάιδευέ το»
Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Ο ερντογανισμός (νεοχιτλερισμός) , χρειάζεται Veto. Δεν θέλει «χάιδευέ το»

Ο ερντογανισμός (νεοχιτλερισμός, νεοθωμανισμός, τουρκικός σωβινισμός, επεκτατισμος), όπως θέλετε ονομάστε τον, βήμα-βήμα προωθεί τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς του στόχους. Και τους κατακτά, σταδιακά, σταθερά και ανενόχλητα: Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Καύκασος και συνεχίζει. Επόμενες επεκτατικές κινήσεις του, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος. Η φιλανδοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου, μέσα από τον αναθεωρητισμό των συνθηκών Λοζάνης και Παρισίων, είναι το επόμενο στάδιο.

Οι επαναλαμβανόμενες απειλές, προκλήσεις κατά της Ελλάδας, με την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στο Αιγαίο (αποστρατικοποίηση των νησιών μας, την ωμή και διαρκή παραβίαση των ελληνικών θαλασσίων ζωνών (ORUC REIS), δεν αντιμετωπίζονται μόνο με διαμαρτυρίες, διαβήματα και διπλωματικές κινήσεις, αλλά και με άλλα μέσα: Την χαλύβδινη, την σκληρή γλώσσα της αποτρεπτικής στρατιωτικής μας ισχύος.

Είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Τουρκία. Και αυτή η σκληρή γλώσσα πρέπει να εκφραστεί ρητά και κατηγορηματικά και προς την Ε.Ε. Να καταστεί σαφές στους εταίρους και «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ, ότι κανείς μα κανείς, δεν θα παίξει με την εθνική μας ακεραιότητα. Να υπενθυμίσει η κυβέρνηση την ιστορική φράση του αειμνήστου Γεωργίου Παπανδρέου προς τον Λίντον Τζόνσον «Αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να εισέλθουν εις το φρενοκομείον, θα εισέλθωμεν και ημείς».

Να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας, ότι τα εθνικά μας σύνορα είναι ταυτόχρονα και τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για τα οποία υποχρεούται σε κοινή υπεράσπιση. Να γίνει συνείδηση σε όλους, αυτό που ο Πρόεδρος κ. Μακρόν έχει συνειδητοποιήσει, ιδιαίτερα η κ. Μέρκελ η οποία οφείλει να εγκαταλείψει την «επαμφοτερίζουσα ουδετερότητα».
Η πολιτική αυτή της κας Μέρκελ, είναι εναντίον των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει μέτρο πολιτικής ισορροπίας, ανάμεσα στον επιτιθέμενο και τον απειλούμενο. Είναι ασύλληπτη και εξωφρενική αυτή η στάση της Γερμανίας .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ως μοναδικό στόχο την αύξηση των οικονομικών μεγεθών της. Υπάρχει και για την προάσπιση του πολιτισμού της, υπάρχει για τις αξίες της Δημοκρατίας, για την ελευθερία των λαών της. Για να υπάρξουν αυτές οι αξίες, πρέπει να υπάρξει πρωτίστως η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. Αυτήν την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια απειλεί η Τουρκία. Και αυτήν την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει να την εξασφαλίσει για όλα τα μέλη της και τους λαούς τους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, διατηρώντας την αυτονομία των προγραμμάτων σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά θέματα, να επικεντρώσουν ομόφωνα το ενδιαφέρον τους στην απόκρουση του εθνικού κινδύνου που έρχεται. Να υψώσουν μία ενιαία εθνική φωνή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Φτάνει πια η ρητορική σας. Τη χορτάσαμε! Είναι η ώρα να αναλάβετε έμπρακτα την ευθύνη της ασφάλειας των ανατολικών συνόρων. Άλλως, θα την αναλάβουμε εμείς και με τη δική σας ευθύνη.

Κλείσιμο
Ο επεκτατικός ερντογανισμός χρειάζεται Veto. Δεν θέλει «χάιδευέ το».

Συνεπώς, η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου να λάβει τελεσίδικες αποφάσεις που θα στοχεύουν στην ανατροπή του επεκτατικού (χιτλερικού) καθεστώτος του Ερντογάν, μέσα από την αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας. Μόνο αυτή θα προκαλέσει την κατάρρευση του καθεστώτος Ερντογάν. Όποιες τυχόν παρενέργειες (παράπλευρες απώλειες) θα έχει αυτή η οικονομική κατάρρευση για ορισμένα οικονομικά συμφέροντα (κυρίως τραπεζικά) κάποιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πειράζει. Μικρό το κακό.

ΥΓ 1: Στην γκρίζα ζώνη που μεσολαβεί μέχρι την 20/1/2021, (ορκομωσία του κ. Μπάιντεν), θα επιχειρήσει πιθανόν να προχωρήσει σε γεώτρηση σε ελληνική ζώνη δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Ας το έχουν υπόψη τους οι «φύλακες».

ΥΓ 2: Η διχοτόμηση της Κύπρου από τον Ερντογάν, είτε με την δημιουργία ξεχωριστού κράτους στα κατεχόμενα, είτε με την προσάρτησή τους στην Τουρκία, είναι προ των πυλών. Ας φροντίσει λοιπόν από τώρα η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να θωρακίσουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα στη διχοτομημένη Λευκωσία της πολύπαθης Κύπρου.

ΥΓ 3: Οι συμμαχίες οφείλουν να έχουν ως αφετηρία, όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και την ανεξαρτησία και την ελευθερία των κρατών-εθνών. Και αυτή η εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία, απειλείται και για άλλα κράτη-έθνη της Λεκάνης της Μεσογείου, αλλά αι πέραν αυτής. Ορθώς η ελληνική διπλωματία διευρύνεται. Πρέπει όμως, να ισχυροποιηθεί και με αντίστοιχες συμμαχίες.


*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ