Δημοκρατική Συμπαράταξη: Eυκαιρία ανασύστασης του αναγκαίου πόλου για την υγεία του συστήματος
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Eυκαιρία ανασύστασης του αναγκαίου πόλου για την υγεία του συστήματος

H επανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς θα αναδειχτεί σταδιακά στον κρισιμότερο πολιτικό παράγοντα για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Ηταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η συγκέντρωση του συνόλου σχεδόν των δυνάμεων στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία είναι εμφανές πλέον ότι θα αναδειχτεί σε έναν νέο πόλο του πολιτικού συστήματος.

Κατά βάση, η Φώφη Γεννηματά πέτυχε αυτό που φαινόταν δύσκολο πριν από μερικούς μήνες: την ανασύσταση του χώρου που είναι αναγκαίος για την υγεία και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

Ενός χώρου διακριτού και από τα δεξιά και από τα αριστερά, με κοινωνικό πρόσωπο και εμπειρία στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ασφαλώς και η κυρία Γεννηματά έχει μακρύ δρόμο μπροστά της, αλλά και πάρα πολλές ευκαιρίες. Το σημαντικότερο όμως που κρατά κανείς είναι το «ότι είμαστε μέρος της λύσης αλλά συμπλήρωμα κανενός». Και αυτό πρέπει να είναι η στρατηγική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία ως χώρος πλήρωσε περισσότερο απ' όλους πολιτικά τη χρεοκοπία της οικονομίας. Θα πρέπει όμως να σταθούμε στο όνομα του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, η εμβέλεια του οποίου -όπως αποδεικνύεται- ακόμα και σήμερα ενώνει δυνάμεις και επαναφέρει τις αρχικές προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ. Αν αυτός ο μεγάλος πολιτικός δεν είχε χαθεί πρόωρα, ενδέχεται να είχαμε άλλον πολιτικό χάρτη σε σχέση με αυτόν που διαμορφώθηκε από τις ποικίλες στραβοτιμονιές μετά το 2000.

Κλείσιμο
Στενός συνεργάτης του Ανδρέα, από τους πλέον παραγωγικούς υπουργούς και με ξεκάθαρες πολιτικές απόψεις, ο Γεννηματάς απέδειξε μέχρι το τέλος ότι ήξερε να εκσυγχρονίζει τις θέσεις και τις πολιτικές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προφίλ που είχε καλλιεργήσει όταν ανέλαβε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, το 1993, έδειχνε ξεκάθαρα ότι λάμβανε τα μηνύματα της αγοράς και συνέθετε πολιτικές στα μηνύματα των καιρών. Επανερχόμενοι στην προοπτική της Συμπαράταξης, είναι θετική η παρουσία του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έγκαιρα κατάλαβε τη δυναμική του πόλου και εγκατέλειψε τις μεμονωμένες κινήσεις των υπολοίπων, οι οποίοι πολύ δύσκολα θα έχουν αποτέλεσμα αν κατέλθουν αυτόνομα. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει το Ποτάμι που εμφανίζεται φθίνον, έχοντας διαρροές και προς τη Συμπαράταξη και προς τη Νέα Δημοκρατία.

Με τα σημερινά δεδομένα και κατόπιν και της παρέμβασης Λυκούδη, θα πρέπει να βρεθούν όλες οι προϋποθέσεις περαιτέρω ισχυροποίησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει συγκριτικά πλειάδα εμπειρότερων και ικανότερων στελεχών σε σχέση με τους άλλους χώρους. Από κει και πέρα οι ευκαιρίες για τη χάραξη της στρατηγικής πλατφόρμας του πολιτικού αυτού σχηματισμού είναι πολλές, καθώς το ζητούμενο από την κοινωνία είναι η αποτελεσματική διαχείριση της μεταμνημονιακής πραγματικότητας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως θα πρέπει να πιστέψει ότι δεν είναι συμπλήρωμα και να εμφανίσει τις προγραμματικές θέσεις της, να πει τα μεγάλα «ναι» και τα μεγάλα «όχι». Τώρα που ωριμάζει πια η μετά τη χρεοκοπία αντίληψη για το μέλλον της χώρας, οι στρατηγικές πρέπει να είναι πιο σύνθετες και πιο συμπαγείς. Είναι βέβαιο ότι πολιτικοί όπως ο Δημήτρης Ρέππας αλλά και ο Παντελής Οικονόμου, από τους ελαχίστους που απουσίασαν, έχουν πολλά να προσφέρουν στη νέα περίοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK