mpousmpourelis

Ο Σόιμπλε, κυρίαρχος του παιχνιδιού

Παν. Μπουσμπουρέλης

Τα νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία όπως διαγράφονται δημιουργούν ελπίδες, αλλά χαρακτηρίζονται από την επικράτηση της γερμανικής λογικής, που σημαίνει ότι θα είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα επί μακρόν.

Οσον αφορά τον Εμανουέλ Μακρόν, ας περιμένουμε να δούμε πώς θα συνδεθεί μελλοντικά το χρέος με την ανάπτυξη.

Η γερμανική ατζέντα που θα αρχίσει να ξετυλίγεται σε μερικούς μήνες θα έχει ως βάση τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας επί μακρόν και ανάλογα με το πώς οι Γερμανοί θα κρίνουν τις προοπτικές, θα προσδιορίσουν τις επιμηκύνσεις και τα επιτόκια.

Το βέβαιο είναι ότι τους ενδιαφέρουν δύο πράγματα:

Πρώτον, να μη δημιουργηθεί νέο χρέος με νέες εκδόσεις ομολόγων, άρα θα κοιτάξουν να περιορίσουν τους βαθμούς ελευθερίας της ελληνικής πλευράς, η οποία και δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει τα ανάλογα κεφάλαια.

Δεύτερον, δεν θέλουν να βάλουν άλλα λεφτά στην Ελλάδα. Αρα, οτιδήποτε γίνει από εδώ και μπρος θα πρέπει να γίνει με τα υπόλοιπα του 3ου Μνημονίου, που είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάποιες δεκάδες δισ. και με τον ESM σε βοηθητικό ρόλο.

Με τα δεδομένα αυτά, οι Γερμανοί θα κοιτάξουν να κλειδώσουν τις προϋποθέσεις ότι η ελληνική οικονομία θα μπορεί να ανταποκριθεί. Τους απασχολεί από τώρα ένα αξιόπιστο σχέδιο για μετά το 2018, περίοδο για την οποία δεν υπάρχει ακόμα τίποτε το συγκεκριμένο. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι η ελληνική οικονομία πολύ δύσκολο -έως αδύνατο- να χρηματοδοτηθεί μόνη της.

Τούτων δοθέντων, οι επιθέσεις της κυβέρνησης στον Σόιμπλε είναι λανθασμένη στρατηγική, σαν να δίνει γροθιά στο μαχαίρι.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και θα τον έχει μπροστά της και τώρα και τους επόμενους μήνες.

Η παρουσία του δε στο Bloomberg με τη δήλωση ότι «αν η Βρετανία αναστρέψει το Brexit, θα ανοίξουν οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δείχνει και το image του Ευρωπάρχη.
Τώρα όλα πηγαίνουν καλά για τον κ. Σόιμπλε, οι δε γερμανικές εκλογές αναμένεται να ενισχύσουν τις επιλογές του. Ο ίδιος έχει άποψη για όλα στην Ευρώπη και η πορεία της οικονομίας της τον δικαιώνει.

Κατά συνέπεια, στον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται γραφικοί με τις κορόνες κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Αλλη είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν - και τώρα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν.

Από την άλλη, όσο κι αν η κυβέρνηση υπέστη αρκετές πολιτικές ήττες, τα πράγματα στην οικονομία δείχνουν ότι ενισχύεται το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο και εκδηλώνεται.

Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον Τζον Κάλαμος, που στο συνέδριο της Capital Link είπε ότι «προετοιμάζουμε προϊόντα για την ελληνική οικογένεια», δείχνει ότι ένα παραδοσιακό αμερικανικό γκρουπ μπαίνει στον χρηματοοικονομικό τομέα. Παράλληλα μεγάλα funds από το Λονδίνο βλέπουν ενέργεια, ακίνητα και ξενοδοχεία. Η επίσκεψη Νετανιάχου, επίσης, σηματοδοτεί τις νέες προοπτικές στον γεωπολιτικό και επενδυτικό τομέα.

Αν θέλει να πουλήσει κανείς το στόρι της ανάπτυξης, αυτά θα πρέπει να περιλάβει. Δάνεια στο μπακαλικάκι της γειτονιάς δεν παίζουν πια.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

stahis apo Germania

Enas Schuble tha estelne ta 2/3 ton dimosion ipallilon gia dulia stin Germania. Pies ependisis perimenis me tus kummunistes stin kivernisi? Zis sta sinefa? Perimenis apo tus Evropeus na mas taizun me nea dania? Prosgiosu!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία