Ρεαλιστική συμφωνία η μόνη λύση για την κυβέρνηση
Παν. Μπουσμπουρέλης

Παν. Μπουσμπουρέλης

Ρεαλιστική συμφωνία η μόνη λύση για την κυβέρνηση

Τα μηνύματα των αγορών είναι ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την πρώτη και μικρή συμφωνία.

Αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, που όμως είναι αναγκαίο. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί μείζον θέμα η ελαφρότητα με την οποία προτείνεται ένα δημοψήφισμα τη στιγμή που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν το έχει ως πρώτη προτεραιότητα.

Και αυτό επειδή μια κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ψηφοφορίες κάθε τρεις μήνες. Αυτοί δε που τα προτείνουν αυτά, ας καταλάβουν ότι η οικονομία είναι ήδη σε ύφεση και το πλεόνασμα γίνεται έλλειμμα. Με όλα αυτά μια οικονομία τόσο ευάλωτη μπορεί να μπει σε περιδίνηση ακόμα και μετά την πρώτη συμφωνία στο τραπέζι. Προσωπικά έχω την καλύτερη άποψη για τον Αλέξη Μητρόπουλο και πιστεύω ότι είναι από τους πλέον πραγματιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος μάλιστα ρώτησε δημόσια και τον Πολ Κρούγκμαν αν η ελληνική οικονομία πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και εισέπραξε αρνητική απάντηση. Με τι όρους, λοιπόν, να γίνει δημοψήφισμα; Με προϋπόθεση ότι θα σηκώσουμε όλον τον ELA της ΕΚΤ;

Την ίδια ώρα οι σημερινοί κυβερνώντες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις πραγματικές παραμέτρους της κυβερνησιμότητας.

Ζητούμενο είναι ο ρεαλισμός και η σταθεροποίηση και μετά όλα τα άλλα. Φαίνεται μάλιστα ότι η υπογραφή της πρώτης συμφωνίας θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει με νέες εκδόσεις εντόκων τις ανάγκες μέχρι να τελειώσουμε τη μεγάλη διαπραγμάτευση.
Κλείσιμο

Κι αυτό, όμως, είναι λύση-μπάλωμα αν πάει για κάλυψη δημοσιονομικών και όχι χρηματοδοτικών αναγκών, γιατί θα αυξήσει κι άλλο το χρέος, αν δεν αποπληρώσει λήγουσες ομολογιακές υποχρεώσεις.

Το ερώτημα, όμως, είναι πώς θα προλάβουμε να τελειώσουμε μια τέτοια διαδικασία μέχρι να έρθουν οι πληρωμές των ομολόγων της ΕΚΤ. Πολλά θα κριθούν από τη συστηματική προετοιμασία που γίνεται για το Ασφαλιστικό και την τεκμηρίωση των θέσεων της κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα βιώσιμο και αποτελεσματικό, καθώς το σημερινό έχει τρύπα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο τουλάχιστον.

Η πυξίδα για τα Εργασιακά, επίσης, δεν βρίσκεται ούτε στους κατσαπλιάδες των πιστωτών, ούτε σε όσους διακατέχονται από πολιτικά σύνδρομα. Ας δουν προσεκτικά το μοντέλο του ΣΕΒ, ποιους μέσους μισθούς παίρνουν οι εργαζόμενοι και με ποιους όρους. Ολα αυτά θα μας αποδεσμεύσουν από στείρες κόντρες ελλείψει ιδεών και θα φέρουν στο επίκεντρο την ανάπτυξη.

Διότι η μεγάλη συμφωνία θα πρέπει να έχει πέραν των λογιστικών παραμέτρων και αναπτυξιακές. Είναι μια νέα μεγάλη ευκαιρία ώστε να προωθήσει η ελληνική πλευρά το δικό της σχέδιο για ανάπτυξη με δημοσιονομικούς κανόνες. Κατατάσσεται δε στα πολύ θετικά το γεγονός ότι ήδη ο πρωθυπουργός ισχυροποιεί τον πόλο Δραγασάκη - Σταθάκη στην ομάδα διαπραγμάτευσης.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν καλείται να αλλοιώσει προτεραιότητες και πολιτικά κέντρα βάρους. Καλείται όμως τώρα να επιλέξει ανάμεσα στην κυβερνησιμότητα εντός Ευρωζώνης ή στη σταδιακή απαξίωση εν μέσω πολιτικών παιγνίων. Ο πρωθυπουργός επίσης, που δείχνει να είναι άνθρωπος ο οποίος μαθαίνει γρήγορα, καλείται να βάλει στη θέση τους ανεπάγγελτους πολιτικούς τυχοδιώκτες που νομίζουν ότι κυβερνούν καφενεία ή λούνα παρκ.

Όσον αφορά στο τι έγινε στην πρώτη συμφωνία, αυτή του Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών και κατά συνέπεια πολιτικά ορθώς καλύπτει τους υπουργούς του. Δεν άκουσα όμως κανέναν από την Τράπεζα της Ελλάδος ή από τις εμπορικές τράπεζες να ισχυρίζεται στα τέλη Φεβρουαρίου ότι επρόκειτο το ελληνικό σύστημα να πάρει κάτι παραπάνω από τον ELA.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης