Οι παπάδες μαχόμενοι δίπλα στο λαό
ilias_makos_blog

π. Ηλίας Μάκος

Οι παπάδες μαχόμενοι δίπλα στο λαό

Ο ρόλος του ιερέα δεν είναι να απουσιάζει από τα κοινωνικά προβλήματα και να περιορίζεται "στις λειτουργίες του", όπως κάποιοι περιφρονητικά λένε, αλλά ενεργά να στέκεται δίπλα στο λαό και να υπερασπίζεται τα διακαιώματά του.

Το θετικό στίγμα του ζωντανού παρόντος της Εκκλησίας στις ανησυχίες μιας κοινωνίας, έδωσε πρόσφατα ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, εφημέριος Καλλιμασιάς και πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου. Βρέθηκε δίπλα στον κόσμο, που διαμαρτύρονταν κατά της δημιουργίας Κλειστού Κέντρου Προσφύγων -Μεταναστών στην περιοχή. Μάλιστα κατά την διάρκεια ττης απώθησης από τα ΜΑΤ λιποθύμησε από τη ρίψη χημικών.

Και όσοι διαδήλωναν σαφώς δεν είναι εναντίον των προσφύγων-μεταναστών, που τους βοηθούν με πολλούς άλλωστε τρόπους, αλλά επιθυμούν να βρεθεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη λύση, που να μην επιβλαβής για τον τόπο και τους κατοίκους, αλλά ούτε και για τους μετανάστες-πρόσφυγες.

Στις ημέρες μας οι κληρικοί οφείλουν, κατά το παράδειγμα των πατέρων, που δεν αδιαφορούσαν για το τι συνέβαινε γύρω τους, να είναι παρόντες στα ζητήματα και όχι αποκομμένοι από αυτά. Κινητοποιημένοι και όχι ναρκωμένοι...

Κύριο χαρακτηριστικό αλλά και στόχος μιας σύγχρονης ποιμαντικής είναι η συνειδητοποίηση των αναγκών των πολιτών και η στήριξή τους, μέσα από τη βιωματική εμπειρία, την ανάλυση των συνθηκών και την ενεργοποίηση.

Έτσι ο ιερέας δεν μένει ατσαλάκωτος, αλλά έρχεται σε ἀμεση επαφή με τα προβλήματα των συνανθρώπων, αλλά και τον αντίκτυπο, που αυτά έχουν.
Κλείσιμο
Δεν στέκεται αδιάφορος απέναντι σ' αυτά, αλλά τον αγγίζουν βαθύτατα και τον οδηγούν σε μετοχή, συμμετοχή και δράση.

Αυτό δεν είναι εκκοσμίκευση του ρόλου του, αυτό είναι όρος και υποχρέωση της λεπτής και δύσκολης αποστολής του.

Μέσα από την πράξη του κληρικού, μέσα από τη μαχόμενη ποιμαντική, νιώθουν οι άνθρωποι το ενδιαφέρον και την προσφορά και την αξία της Εκκλησίας, που δεν είναι σε απόσταση από αυτούς, που δεν δημιουργεί χάσμα από αυτούς, αλλά είναι η Εκκλησία αυτοί οι ίδιοι.

Σκοπός του κληρου δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά να αγκαλιάσει τους ανθρώπους και οτιδήποτε τους απασχολεί, όχι μόνο με τη φωνή του, αλλά με την παρουσία του, τα μἀτια του, την καδριά του.

Όταν οι ιερείς αναζητούν τους ανθρώπους και προστρέχουν κοντά στον κόσμο, τότε και οι άνθρωποι τους αναζητούν και προστρέχουν κοντά στους κληρικούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK