Ας μη ρίχνουμε όλο το ανάθεμα της εγκληματικότητας σε Αλβανούς και λοιπούς αλλοδαπούς...
ilias_makos_blog

π. Ηλίας Μάκος

Ας μη ρίχνουμε όλο το ανάθεμα της εγκληματικότητας σε Αλβανούς και λοιπούς αλλοδαπούς...

Mε αφορμή το έγκλημα, που φέρεται ως δράστης, καθ' ομολογίαν και του ιδίου, νεαρός αλλοδαπός (Αλβανός) οικοδόμος, σε βάρος γνωστού ξενοδόχου σε νησί, λόγω, όπως γράφεται, οικονομικών διαφορών (200 ευρώ χρωστούσε το θύμα στο δράστη), ξανάρχεται στην επιφάνεια το θέμα της εγκληματικότητας των αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι από εμάς, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία, ρίχνουμε το ανάθεμα στους αλλοδαπούς, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα μας το έγκλημα κάθε μορφής, από κλοπές και ληστείες ως απάτες και ανθρωποκτονίες και σωματεμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σ' αυτούς.

Ας ξεπεραστούν πάσης φύσεως ιδεοληψίες, που ρίχνουν όλο το βάρος της εγκληματικότητας, της ορατής, γιατί υπάρχει και αυτή, που δεν φαίνεται, στους ξένους.

Ας μην υιοθετούνται υστερίες του τύπου "οι μετανάστες μετέβαλαν τη χώρα μας σε «Σικάγο», ή "μας έκαναν να χάσουμε τον ύπνο μας και την ασφάλειά μας" ή "επικίνδυνοι Αλβανοί φονιάδες" ή "αλλοδαπός ίσον εγκληματίας".

Ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα παλαιά χρόνια, τη δεκαετία του 70 και του '80 για παράδειγμα, υπήρχε λιγότερη εγκληματικότητα στην Ελλάδα σε σχέση με τα χρόνια, που στην Ελλάδα έφτασαν μεταναστευτικά κύματα.
Σαφώς παρατηρούνταν και τότε εγκληματικότητα και μάλιστα σκληρή, σίγουρα συνετέλεσαν αργότερα στην όξυνση του φαινομένου και οι μετανάστες, αλλά παλαιά ήταν μειωμένο το έγκλημα σε σχέση με το σήμερα, γιατί, κυρίως, ήταν διαφορετικά τα κοινωνικά δεδομένα και αίτια και αιτιατά και διαφορετικές και οι ανάγκες, καθώς και άλλα τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Για την εγκληματικότητα στη χώρα μας, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν φταίνε μόνο αλλοδαποί.

Κλείσιμο
Όντως αλλοδαποί έχουν συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα.

Και δεν εννοούμε φυσικά τη διάπραξη απ' αυτούς αδικημάτων σχετιζόμενων με παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, όπως παράνομη εργασία, διαμονή, παραμονή, είσοδος στη χώρα κ. ά), αλλά βαριών εγκλημάτων, όπως ένοπλες ληστείες, φόνους εν ψυχρώ, σοβαρές σωματικές βλάβες κ. ά.

Να σημειωθεί ακόμη ότι υπάρχουν περιοχές, που γειτνιάζουν με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, όπου η εγκληματικότητα των προερχόμενων από αυτές τις χώρες δεν είναι μικρή.

Αλλά για την εγκληματικότητα στην πατρίδα μας. ευθύνονται, σε σημαντικότερο βαθμό συνολικά, και Έλληνες, που και αυτοί σκοτώνουν, ληστεύουν, ρημάζουν, διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα, κάνουν εμπόριο ναρκωτικών και λευκής σάρκας κ.λπ.

Ωστόσο είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστούν ορισμένα βασικά πράγματα, ώστε να μην δημιουργούνται, ενδεχομένως και σκόπιμα, λανθασμένες εντυπώσεις και συγχύσεις.

Πρώτον, όλοι οι αλλοδαποί, που βρίσκονται προσωρινά (καλώς ή κακώς είναι άλλο θέμα) ή ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα δεν είναι εγκληματίες.

Το αντίθετο, οι περισσότεροι είναι φιλήσυχοι και έγνοιά τους και πόθος τους είναι μια καλύτερη ζωή.

Δεύτερον, Έλληνες, μεγαλύτερος αριθμός από τους αλλοδαπούς, ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες εγκλημάτων, επιδίδονται σε εγκληματικές πράξεις.

Αν επιχειρούσε κανείς να αποδώσει σε ποσοστά την εγκληματικότητα (μικρή και μεγάλη) Ελλήνων και αλλοδαπών, κατά προσέγγιση, με σχετικές αυξομειώσεις, είναι 60% προς 40%, όπως προκύπτει από έρευνες.

Οι συνεχιζόμενες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αλλά και η ψυχολογική πίεση έχουν αυξήσει το ποσοστό των Ελλήνων δραστών.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες, που βιώνουν τα άτομα, σε συνδυασμό με τη δόμηση της προσωπικότητάς τους, είναι σημαντικότερος δείκτης ροπής προς την εγκληματικότητα, σε σχέση με τα φυλετικά χαρακτηριστικά τους.

Χωρίς δουλειές, χωρίς ποιότητα ζωής, χωρίς παιδεία, χωρίς καλή ψυχολογία, με στραπαρισμένα τα οικονομικά, χωρίς ηθικούς φραγμούς, με την εντύπωση ότι αυτοί που είναι κεφαλή και έχουν τη δύναμη παρανομούν, με ενισχυμένη την πεποίθηση ότι το άδικο επικρατεί παντού, μπορεί να "φουντώσει" η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα.

Άρα το ζητούμενο είναι η βελτίωση των παραγόντων και η εξάλειψη των λόγων, που προκαλούν το έγκλημα , ανεξάρτητα από την καταγωγή των εγκληματιών.

Όμως στην εγκληματικότητα λειτουργεί σε μεγάλο και καθοριστικό βαθμό και η προσωπική ευθύνη.

Οποιασδήποτε φυλής και προέλευσης και αν είναι ο άνθρωπος, αν δεν έχει φροντίσει να φυτέψει έγκαιρα μέσα του τις δυνάμεις εκείνες, που θα τον βοηθήσουν στην αναστολή του κακού, τότε μεταβάλλεται σε θηρίο ή καλύτερα σε κάτι αγριότερο από θηρίο, γιατί άνθρωπος χωρίς αρχές είναι χειρότερος από το θηρίο.

Όσο θα λείπουν από την κοινωνία μας οι άνθρωποι με την αληθινή έννοια του όρου, τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της εγκληματικότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ