LIVE

Κορωνοϊός

ilias_makos_blog

Γιατροί και νοσηλευτές: Οι κακοπληρωμένοι ήρωες...

π. Ηλίας Μάκος

Ο ηρωισμός έχει να κάνει με τη στάση ψυχής του καθενός απέναντι στα γεγονότα, ειδικά υπό συνθήκες αντίξοες και αφόρητης πίεσης.

Και οι υγειονομικοί στην Ελλάδα, γιατροί, νοσηλευτές/τριες και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό, δείχνουν αυτή την περίοδο της πανδημίας συμπεριφορά ηρώων. Και ας μη θεωρηθεί υπερβολικό αυτό.

Και δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν αυτές τις κρίσιμες στιγμές ασυνείδητες περιπτώσεις με τα γνωστά φακελάκια.


Μπορεί τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα να είναι αφημένα εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους, χωρίς το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, χωρίς τις χρειαζούμενες υποδομές, χωρίς καν τα αναγκαία.

Και η ευθύνη είναι διαχρονική, αφού η τελευταία δομική παρέμβαση στο χώρο της υγείας έγινε πριν σαράντα περίπου χρόνια.


Βλέπετε για την υγεία, που είναι πολύ ευαίσθητος τομέας, δεν διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ για άλλα πράγματα, πολύ μικρότερης σημασίας, εξασφαλίζονται εύκολα...

Τα Νοσοκομεία απαξιώθηκαν και όσοι πολίτες διέθεταν χρήματα στρέφονταν προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ωστόσο όλο το βάρος για τον κορωνοϊό έπεσε στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, που το δυναμικό τους ενεργοποιήθηκε και παρά τις πολλές ελλείψεις, αδυναμίες και αστοχίες του συστήματος, ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες.

Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για καταλογισμούς παραλείψεων, διαπιστώσεις και κατηγορίες, είναι η ώρα της συλλογικής και υπεύθυνης και έντιμης προσπάθειας για να οπισθοχωρήσει και να νικηθεί ο επιτιθέμενος εχθρός του κορωνοϊού, που έχει σκορπίσει πανικό.


Μπορεί ο κορωνοϊός, να επιτίθεται ύπουλα και μαζικά και να έχει δημιουργήσει τεράστιες και απρόβλεπτες συνέπειες, μέχρι του σημείου να κοντεύει να αλλάξει η ζωή και ο χαρακτήρας μας...

Μπορεί πολλοί συνάνθρωποί μας να ασθενούν, άλλοι βαρύτερα και άλλοι ελαφρύτερα από την πανδημία και ο κίνδυνος να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή για όλους μας. Και ωστόσο κάποιοι από εμάς αδιαφορούμε, μέχρι να μας ...επισκεφτεί η ασθένεια, να περάσουμε δύσκολες και πονεμένες καταστάσεις για να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε πόσο ανεκτίμητη αξία έχει η υγεία και πόσο πολύτιμο αγαθό είναι. Κάτι, που δεν υπολογίζουμε όσο είμαστε γεροί, έχοντας την ψευδαίσθηση, αλλοίμονό μας, ότι είμαστε άτρωτοι. Τα σκουλήκια σ' ένα τάφο μας θα μας φάνε αργά ή γρήγορα.Μπορεί τα Νοσοκομεία να έχουν κατακλυστεί με αρρώστους, λόγω του ιού, που το βλέμμα τους είναι κυριαρχημένο από την αγωνία και το φόβο και το σώμα τους εξουθενωμένο και εξαντλημένο.

Μπορεί οι έρευνες να δείχνουν ότι αυτοί που απορρίπτουν πλήρως την συνωμοσιολογία περί του κορωνοϊού είναι κάτω από 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% έχει κάποιου τύπου συνωμοσιολογική άποψη, λες και είναι τυφλωμένο και δεν βλέπει άτομα γύρω μας να καταρρέουν ή και να πεθαίνουν.

Μπορεί να τριπλασιάστηκε η κατάθλιψη, να διπλασιάστηκε το ποσοστό αυτοκτονικών σκέψεων, καθώς και αυτών που εμφάνισαν συμπτώματα έντονου άγχους, να αλλοιώθηκε η ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Όμως, ευτυχώς, υπάρχουν οι αφανείς ήρωες, που μέρα και νύχτα αντιπαλεύουν τη θανάσιμη απειλή, που σκορπάει ο κορωνοϊός.

Είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές των Νοσοκομείων, αυτοί οι κακοπληρωμένοι υπάλληλοι του δημοσίου, που πάντα, αλλά περισσότερο τούτες τις ώρες, αυτοπροσφέρονται νύχτα και ημέρα, με νύχια και δόντια, πέρα και πάνω από τα όρια του καθήκοντός τους, στη μάχη κατά της πανδημίας, ταγμένοι στο μετερίζι της αλληλεγγύης, της συνεισφοράς, της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και της ανθρωπιάς.

Οι άνθρωποι αυτοί, που δεν πληρώνονται καλά, που δουλεύουν ατελείωτες ώρες, χωρίς να κοιτάνε τα ρολόγια, που είναι εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό, που τους λείπουν τα στοιχειώδη για την αυτοπροστασία τους, που η ένταση χαράζει τα πρόσωπά τους, που η πολύωρη χρήση μάσκας ματώνει τα πρόσωπά τους, ναι αυτοί, κρατάνε θυσιαστικά όρθιο το σύστημα υγείας.

Και απορροφούν την ένταση των ατόμων, που χτυπημένοι από τον κορωνοϊό έχουν πεσμένη ψυχολογία και στηρίζουν πάνω τους τις ελπίδες τους.

Και οι γιατροί και οι νοσηλευτές/τριες σηκώνουν αυτό το βάρος χωρίς να γογγύζουν και κρατάνε άσβεστο τον πόθο του αρρώστου να γίνει καλά.

Συγκινηθήκαμε μέχρι δακρύων όταν γνωστός μας γιατρός σε Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό μας ομολόγησε: " Κάνω ό,τι μπορώ και ακόμη περισσότερα... Στο πρόσωπο κάθε αρρώστου, από τον πιο δύστροπο, λόγω της αναστάτωσής του, μέχρι τον πιο αβαρή, βλέπω τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, τα αδέλφια μου...".

Τι συγκλονιστικά λόγια, που δείχνουν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αν όχι στην ολότητά τους, οι υγειονομικοί δίνουν τη δική τους μερίδα αγάπης στους ασθενείς, και ας είναι οι ίδιοι από την κούραση, σωματικά ερείπια.

Ένας παππούς, πήγε για νοσηλεία σε Νοσοκομείο με κορωνοϊό, έχοντας πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα.

Η μελαγχολία του ήταν μεγάλη. Τον πρόσεξε η νοσηλεύτρια της βάρδιας, και παρ' ότι ήταν άυπνη από την εφημερία, τον πλησίασε και του είπε: "

"...Μην σκέπτεσαι τίποτε άλλο, παρά μόνο ότι θα γίνεις καλά, ότι θα γυρίσεις κοντά στα παιδιά και στα εγγόνια σου".

Άστραψαν τα νυσταγμένα μάτια του ηλικιωμένου και την παρακάλεσε να της το ξαναπεί αυτό. Το έκανε η νοσηλεύτρια. Ο γέροντας έμεινε για λίγο σιωπηλός και σιγοψιθύρισε αποκαμωμένος: "Ευχαριστώ για την παρηγοριά, που μου 'δωσες, αν και ξέρω ότι μπορεί να κλείσω για πάντα τα μάτια μου".

Μέσα από το σκοτάδι του κορωνοϊού βγαίνει το φως του ανθρωπισμού από τους υγειονομικούς, ένα φως προσφοράς και δόσιμο της ψυχής ολόθερμο.

Ας τα δει το κράτος όλα αυτά και επιτέλους, ας γίνει κάτι ουσιαστικό στο χώρο της υγείας, μακριά από μικροκομματισμούς και κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (28)

ελλας

η χωρα με τους πολλους ηρωες, απλα ειναι τα πραματα, καποια μειοψηφια τρεχει και δε φτανει και οι υπολοιποι βλεπουν απο μακρια και ξυνονται

kasi

στον αρθρογάφο: ακριβώς, τώρα δεν είναι ώρα για διαπιστώσεις, ούτε είναι ώρα να ζητούν οι γιατροί και νοσηλευτές, αυξήσεις, μισθούς, μονιμοποιήσεις.... Τώρα είναι ώρα για την κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού... είναι η ώρα -από τους γιατρούς και νοσηλευτές- της προσφοράς τους, είναι ώρα κατάθεσης ψυχής, είναι η ώρα που μας δείχνουν πόσο μεγάλοι ήρωες είναι εκεί στα νοσοκομεία... Η αναγνώριση έχει έρθει... πιστεύω ότι θα έρθει και η ώρα της ανταμοιβής των κόπων τους

kasi

Είσαι εχθρός, ναι εχθρός και πολέμιος της χριστιανικής πίστης και είσαι τόσο ανόητος που τολμάς να βρίσεις τον μέγιστο Απόστολο των Εθνών Παύλο και ακόμη παρερμηνεύεις τις επιστολές του.

kasi στον θεσπρωτο

Το σχόλιο αυτό είναι απάντηση στον θεσπρωτο

Logic

Ποιά είναι βρε kasi η χριστιανική πίστη;Να κάθεσαι να τρως σφαλιάρες μέχρι θανάτου και να γυρίζεις και το άλλο μάγουλο;Δε μας παρατάτε λέω γω με τις μεσαιωνικές κοτσάνες σας;Στο 2020 ζούμε και τα είδαμε τα χαίδια σας,γεμίσατε τη μισή Ελλάδα με κορονοϊό επειδή οι μάσκες είναι του Σατανά και έχεις και μούτρα να μιλήσεις κι από πάνω.

Κρίμα...

Γιατί δεν εμφανισατε το σχόλιο μου? ΑΜΕΑ ασθενής.

ΣΤΕΛΙΟΣ

Μισθός 1460 ευρώ παντρεμένος με παιδια με 6 χρόνια προϋπηρεσία ειδικού και άλλα 7 ειδικότητα και αγροτικό.Η εφημερία 18 συνεχόμενες ώρες για 70 ευρω.Δεν σταματάω 10 λεπτά συνεχόμενα στην δουλειά ενώ πληρώνω ασφαλιστηρία αστικής ευθύνης καθώς δεν ξέρεις από που θα την βρεις.Υπαρχουν ημέρες με απίστευτη πίεση που θες να σηκωθείς να φύγεις.Το ευχαριστώ το ακούς σπάνια.Αγαπητοι μου νέοι ΜΗΝ γινετε γιατροί ,δεν αξίζει οικονομικά και ιδιαίτερες ηθικές ικανοποιήσεις μην περιμένετε. Οι μεγαλογιατροι των οποίων αμαρτίες πληρωνουμε είναι η απόλυτη εξαίρεση.

Κωστας

Καπου στην τριτη δημοτικου, εκει που μας μαθαιναν να γραφουμε εκθεσεις, μπηκαμε στο μαγικο κοσμο των καλολογικων στοιχειων τα οποια εκμεταλλευτηκα καταλληλως για να μερικα βραβεια. Καπου στην τριτη γυμνασιου, ακουγοντας την αριστοτεχνικη εκθεση συμμαθητη μου που καταληξε δικηγορος, αποφασισα οτι ο αριθμος καλολογικων στοιχειων ειναι αντιστροφως αναλογος της εμπειριας του συγγραφεα στο θεμα και ευθεως αναλογος της αγνοιας και της ανασφαλειας του. Λοιπον ο "υπουλος" ιος δεν "ενεργει με κακο σκοπο" δεν εχει λογικη, δεν ειναι "οργανο του σατανα". Μπορει η παιδεια σου να σε εχει μαθει οτι ο σατανας φταιει για ολα, ομως αυτο δεν ειναι απαραιτητα αληθεια. Οσο για τον κοσμο που καταρρεει, δεξια και αριστερα, πεθαινει στο δρομο, βγηκα το πρωι για τρεξιμο και δεν ειδα κανεναν. Μπορει παλι ο χρυσος αιωνας της εκκλησιας σας να ηταν η εποχη της πανουκλας, και τοτε οντως πεταγαν τους νεκρους στους δρομους να τους παρει το καρο, αλλα σημερα δεν ειναι ετσι. Τα νουμερα δεν σε βοηθανε. Καθε χρονο φυσιολογικα πεθαινουν 13 στους 1000. Τα στοιχεια του κ-ιου ειναι για κατω απο 1 στους 1000, και οι περισσοτεροι απο αυτους εχουν προβληματα, αρα πολλοι απο αυτους θα πεθαιναν ουτως η αλλως. Τα νουμερα δεν σε βοηθανε να φτιαξεις τον μπαμπουλα που ελπιζεις. Μπορει να τους εβγαλες ολους συνωμοσιολογους, αλλα αυτο ειναι αλλο ενα καλολογικο στοιχειο. Οπως οι κομμουνιστες τους εχουν βγαλει ολους φασιστες. Το πετανε κι οποιον αρπαξει. Το καλυτερο απ'ολα ειναι οτι μετα την πρωτη αναμπουμπουλα, ο κοσμος καταλαβαινει και απλως σταματαει να ακουει ολους τους τσαρλατανους. Απλως προσπερναει. Μπορει να διατρεχουμε την ιδια ιστορια του Αισωπου με τον λυκο στα προβατα. Ομως ακομα ειμαστε στην φαση που ο βοσκος φωναζει λυκο κι εχει δει κατσαριδα. Τελος, για τους γιατρους και νοσηλευτες, αυτοι ειναι τραγικα υποαμοιβομενοι. Ομως ειναι σε ενα συστημα που εχει προσλαβει παρα πολλους και περιμενει μονο απο φορους. Αφου φανε ολα τα παχια γουρουνια πιο πανω στην πολιτικη τροφικη αλυσιδα, δεν περισσευει τιποτα. Και βεβαια τωρα ζοριζονται, αλλα ετσι ειναι οι πανδημιες. Ειδικα στο ΕΣΥ, μυγες βαραγανε πιο πριν, μυγες θα βαρανε και του χρονου. Και πας με ενα παιδακι να καιγεται στον πυρετο και περιμενεις 6 ωρες στην καλυτερη.

Κοπρόσκυλα ΔΥ

Αυτοί είστε.

Κρατικοδιαιτε φοροφυγα

Γιατί φωνάζεις; Μήπως αργούν οι δημόσιες υπηρεσίες να σου καταβαλλουν καμία επιδότηση;

Οι νοσηλευτες δεν ειναι ακομα στα Βαρεα και Ανθυγεινα επαγγελαματα

Αυτό αρκεί για να καταλάβεις κανείς την αδικία.

Μάκε

Το άλλο, με τον Τοτό, το ξέρεις;

δπ

Φιλε μου ετσι ειναι. Δραση και αντιδραση. Για να υπαρχει ισορροπια. Ετσι δεν μας μαθεναν στο δημοτικο? Την ιδια στιγμη που οι νοσηλευτες φτυνουν αιμα και κακοπληρωνονται καποιοι εκπαιδευτικοι (π.χ. γυμναστες) κολοβαρανε και πληρωνονται. Μπορεις να προτεινεις κατι? Εαν μπορεις καντο (η μαλλον γραψτο).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία