felekis_nikos

Και τώρα... ο κεντρώος Τσίπρας

Νίκος Φελέκης

Οι σύμβουλοί του τον προτρέπουν να δώσει τη «μάχη του Κέντρου» επειδή εκεί θα στραφεί η Ν.Δ., αλλά και λόγω της αναδιοργάνωσης της Κεντροαριστεράς

Μέχρι τώρα στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα υπήρχαν δύο τακτικές για την κατάληψη της εξουσίας.Η μία του Λένιν «από το κέντρο στην περιφέρεια» και η άλλη του Μάο «από την περιφέρεια στο κέντρο». Τώρα προστίθεται και μία τρίτη, αυτή του νεοκομμουνιστή Αλέξη Τσίπρα, «από πάνω κι απέξω προς τα κάτω και προς τα μέσα». Τακτική η οποία αναφέρεται στη διατήρηση της εξουσίας και συνίσταται στο εξής: στηριζόμαστε στους επιχειρηματίες, στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς προκειμένου να πείσουμε τους εν Ελλάδι προλετάριους (φτωχούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, ανέργους) και άλλους εξαντλημένους από την οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας και την ακραία φορολόγηση πολίτες (μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι από τη μεσοανώτερη τάξη) ότι η ελπίδα (συνεχίζει να) είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη Ν.Δ. και τον Μητσοτάκη. 

Είναι όντως μια πρωτότυπη τακτική -τουλάχιστον για κόμμα της Αριστεράς. Και οπωσδήποτε αποτελεί αντιγραφή του καραμανλικού «έξω πάμε καλά». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι το πεδίο στο οποίο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει να εξασκηθούν πολιτικά προκειμένου να ανατρέψουν το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα στην κοινωνία. Και είναι αλήθεια ότι η στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση Τσίπρα ο Μακρόν, η Μέρκελ, ο Ντάισελμπλουμ, εν γένει οι δανειστές της χώρας, είναι απλόχερη. Οπως γενναιόδωρη αναμένει το Μαξίμου να είναι και η βοήθεια από τις ΗΠΑ, τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στην Ουάσινγκτον, όσο και κυρίως από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο θα συνομιλήσει την Τρίτη στον Λευκό Οίκο. 

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και πρωτίστως ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς από κοινού με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, αλλά και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος με τη βοήθεια και των κρατικών υπηρεσιών έχουν, λένε, προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις λεπτομέρειες ώστε η απόβαση της ελληνικής αποστολής, να τελεσφορήσει αφενός πολιτικο-διπλωματικά και αφετέρου οικονομικά. Κυβερνητικές πηγές, καθ’ όλα αξιόπιστες, εμφανίζονται υπέρ το δέον αισιόδοξες, υποστηρίζοντας ότι «ο Τσίπρας θα επιστρέψει τροπαιοφόρος από την Αμερική». Θεωρούν πως, δεδομένης της έξαρσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ, η στιγμή της επίσκεψης μόνο καλά προοιωνίζεται για τα ελληνικά συμφέροντα. Ταυτοχρόνως, διατείνονται ότι και το ΔΝΤ, υπό την πίεση και του αμερικανικού παράγοντα, όχι μόνο δεν πρόκειται να προβάλλει πρόσθετα  εμπόδια στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα τη διευκολύνει, τασσόμενο αλληλέγγυο στο αίτημά της να υπάρξει ρύθμιση του χρέους την άνοιξη και πάντως πριν από την προγραμματισμένη για τον Αύγουστο έξοδο από τα μνημόνια. 

Βεβαίως όλοι, από τον Τραμπ και τη Λαγκάρντ μέχρι τον Ντάισελμπλουμ και τον Μακρόν, και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέχρι και τη γερμανική κυβέρνηση, θέτουν ως απαράβατο όρο η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και κυρίως να κλείσει τάχιστα -το άριστο θα ήταν, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πριν από τα Χριστούγεννα- την τρίτη, οι διαπραγματεύσεις για την οποία θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Να σημειώσουμε εδώ ότι βούληση του πρωθυπουργού, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε στενοί του συνεργάτες, είναι η τρίτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί, ει δυνατόν, πριν από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Μάλιστα, υπέρ του να κλείσει το επόμενο δίμηνο η τρίτη αξιολόγηση είναι οι λεγόμενοι μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κάποιοι δε, όπως ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, έχουν, λένε οι πληροφορίες, τη γνώμη ότι «και κάτι παραπάνω να ζητήσουν οι ξένοι, η κυβέρνηση θα πρέπει να τους το δώσει. Αν η τρίτη αξιολόγηση καθυστερήσει και εξελιχθεί όπως η δεύτερη και αντί για τα Χριστούγεννα κλείσει το Πάσχα, οι παραχωρήσεις που θα αναγκαστεί να κάνει θα είναι μεγαλύτερες και ακόμη πιο επώδυνες». 

Μ ε την άποψη αυτή συντάσσονται και οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές, λένε όσοι γνωρίζουν καλά αυτά που διαδραματίζονται στα κυβερνητικά παρασκήνια. Αυτή τη συμβουλή -της όσο το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση- έδωσε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και ο Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα όταν προσφάτως τον επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αξιοποίησε το θετικό μομέντουμ που από τον Ιούλιο υπάρχει για σένα και την κυβέρνησή σου στα ευρωπαϊκά όργανα και τις αγορές, κλείσε την τρίτη αξιολόγηση χωρίς καμία καθυστέρηση. Αν το κάνεις, το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω και το κυριότερο θα έρθουν οι επενδυτές που η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως για να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην κανονικότητα», ήταν το περιεχόμενο των λεγομένων του προέδρου του Eurogroup. Βεβαίως, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν αντιστάσεις. Και όχι μόνο στην Κουμουνδούρου, αλλά και από εκείνους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι οποίοι θεωρούν πως, παρά όσα λέγονται, η «τρύπα» που θα υπάρξει φέτος στα φορολογικά έσοδα θα έχει ως αποτέλεσμα η τρόικα, πρωτοστατούντος του ΔΝΤ, να ζητήσει και νέα μέτρα για το 2018 απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να έρθουν νωρίτερα οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου. Και επειδή, όπως λένε, η κυβέρνηση δεν μπορεί είτε να βάλει νέους φόρους, είτε να κόψει από κοινωνικές δαπάνες χωρίς να κινδυνεύσει με πτώση, ίσως είναι καλύτερα να καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση προκειμένου να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. 

Το σενάριο αυτό ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες το απορρίπτουν καθώς θεωρούν πως η επιστροφή στην αβεβαιότητα θα διαλύσει κυριολεκτικά την κυβέρνηση και η δημοσκοπική ανάσα, που φαίνεται να παίρνει μετά το θέρος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξαναγίνει βρόχος. Μάλιστα, επειδή θέλουν το αμέσως προσεχές διάστημα να ξαναβγούν δοκιμαστικά για δανεισμό στις αγορές (τον Μάρτιο - Απρίλιο), ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του, να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, να κάνει ανασχηματισμό, να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ, και να βάλει μπρος τη συνταγματική αναθεώρηση για τομές και μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα. Και δεν θεωρεί απλώς ότι αυτό «αποτελεί και το ισχυρότερο μήνυμα ότι η Ελλάδα, επί των ημερών του, γυρίζει οριστικά σελίδα», αλλά σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα έναντι των αντιπάλων του και πρωτίστως εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ., αλλά και να κρατήσει σε χαμηλά ποσοστά τη ΔΗ.ΣΥ., η οποία με την προσπάθεια εκλογής αρχηγού και ανασυγκρότησής της μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα. 

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονιακή πλέον δύναμη δεν μπορεί να εφαρμόσει διαφορετική οικονομική πολιτική, το επικοινωνιακό του επιτελείο στο Μαξίμου θα συνεχίσει να θέτει στην επικαιρότητα και στη Βουλή θέματα ατομικών και -εφόσον δεν χρειάζονται δαπάνες για τις οποίες απαιτείται έγκριση της τρόικας- κοινωνικών δικαιωμάτων προκειμένου «αφενός να καταδεικνύεται η διαφορετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συντηρητική Ν.Δ. και αφετέρου να καλλιεργείται το έδαφος για ώσμωση των προοδευτικών δυνάμεων στην περίπτωση που οι επόμενες εκλογές δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση».

 Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διεισδύσει στον νουνεχή και πολιτικά μετριοπαθή κόσμο της εργασίας, θα επιδιώξει, όπως έδειξαν και οι δύο τελευταίες ομιλίες του σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, να κερδίσει τη στήριξη τμήματος έστω του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία -επειδή έχει γονατίσει και απηυδήσει με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ- προσβλέπει σε έλευση της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα Ν.Δ. Ο επιπλέον λόγος που ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μεταφέρει τη μάχη στο Κέντρο είναι γιατί η επιστροφή στην κανονικότητα συμπιέζει τις αντισυστημικές φωνές και τις ακραίες αντιδράσεις, οπότε δεν κινδυνεύει, όπως πολλοί προέβλεπαν, με σημαντική αιμορραγία από αριστερά του (ΚΚΕ, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.). Εξάλλου, οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι, εγχώριοι και διεθνείς, θεωρούν πως θα πρέπει να ρίξει όλες του τις δυνάμεις στον «πόλεμο του Κέντρου» επειδή, πρώτον, εκεί θα στραφεί και η Ν.Δ. καθώς η εκ δεξιών απειλή της Χρυσής Αυγής, με την επιστροφή στην κανονικότητα, αρχίζει να εξασθενεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Και, δεύτερον, γιατί η επιχείρηση αναδιοργάνωσης της Κεντροαριστεράς ενδέχεται να ευδοκιμήσει παίρνοντας ίσως και διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ψ

παιδια το σιγουρο ειναι ενα ,οτι η νδ θα ειναι πρωτη με μεγαλη διαφορα απο τον δευτερο,τωρα το ποσο θα παρει ο τσιπροκαρανικας κανενας δεν ξερει ολα ειναι πιθανα,απο 5 μεχρι 20% αυτο θα εξαρτηθει απο πολλα πραγματα,το βασικο ειναι ενα ,ο πυρηνας του συριζα βρισκεται στους δημοσιους λεχριτες και κυρως κυριως στις δεκο, δεη,οτε τραπεζες κτλ κτλ,αυτοι ειναι λαος ,ευνοημενοι απο αρχαιοτατων χρονων και ο συριζα δειχει οτι αγωνιζετε για αυτους τους λουφαδορους,αυτοι το εισπρατουν,ξερουν ομως οτι το μελλον τους ειναι ζοφερο,δεν περιμενουν τιποτα και απο το συριζα και μονον αυτο αλλα οτι με συριζα μελλοντικα θα ειναι χειροτερα,αυτο ισως τους οδηγησει στην απομακρυνση απο το συριζα,το θεωρω πολυ πιθανο, υπαρχει και μια αλλη κατηγορια που στηριζει συριζα ειναι ολα τα ψιλολαμογια,ειναι αυτοι που δεν πληρωνουν δεη,νερα στους δημους ,γενικως οι τρακαδοροι,αυτοι χρωστουν οχι μεγαλα ποσα σε δημοσιο και τραπεζες,αυτοι προς το παρον ειναι προσανατολισμενοι στο συριζα και αυτοι ξερουν οτι ο συριζα δεν μπορει να τους προστατευσει,οποτε ειναι με το ενα ποδι φευγατοι αυτοι πανε με το νικητη ,διοτι εκει ελπιζουν μηπως και κατι γινει,.ολοι αυτοι ειναι λαος και επηρεαζουν και αλλους,.

Γιώργος

Σοβαρή ανάλυση που πρέπει η ΝΔ να τη λάβει υπόψιν της αν δεν θέλει να πάθει κάνα πατατράκ

Σαρα

Δεν γνωρίζω κατά πόσο ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της κατάστασης που βιώνουμε, ειδάλλως θα είχε ήδη διαπιστώσει ότι αυτοί δεν είναι ικανοι να κυβερνησουν, πράγμα που επιθυμούν με κάθε τροπο. Σίγουρα θα χρησιμοποιεισουν πολλά τέχνασμα για να έχουν λόγο στα πραγματα, και πολύ φοβάμαι ότι πολλοί θα πέσουν στην Παγίδα των κυβερνωντων. Δυστυχώς τον ελληνικό λαό του πετάς κάτι ψίχουλα, τα ξεχνάει όλα και οι πολιτικοί τα γνωρίζουν όλα.

freeman

Ο εγκέφαλος της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας από ΕΕ, Ντόμινικ Κάμινγκς, απογοητευμένος από πορεία συζητήσεων για έξοδο της χώρας από ΕΕ, ξεσπά κατά πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι & του αρμόδιου για Brexit υπουργού, Ν.Ντέιβις Ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε την εκστρατεία Leave κατηγόρησε Βρετανή πρωθυπουργό & υπουργό της για παροιμιώδη αχρηστία, αναφερόμενος στον τρόπο που χειρίζονται τη διαδικασία εξόδου Βρετανίας από ΕΕ. Ο Κάμινγκς εκτίμησε ότι το Brexit εξελίσσεται σε καταστροφή Υποστήριξε, ακόμη, ότι ήταν τρελή η απόφαση της Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει χωρίς καμία προετοιμασία, στις 29 Μαρτίου 2017, το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, κοινοποιώντας έτσι, και επισήμως, την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. ΕΕ και Βρετανία έχουν πλέον δύο χρόνια, για να διαπραγματευτούν το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης. Και μιλάμε για την κραταιά Μ. Βρετανία Ισχυρής Στερλίνας & Σίτι Λονδίνου . . . φαντάσου στο ΖαχοΚαραμανλοΠακη-στάν 2009 ο Παπανδρέου ,ΜΟΛΙΣ ανελάμβανε το ΚαραμανλοΣυλημένο Πτώμα-Ζόμπι της Ελληνικής μπακαλο-τεφτερο-Οικονομίας , πριν ανοίξει τις Ραφηνάτες ντουλάπες με σκελετούς , να άκουγε τα Καμένα αριστεροδεξιά ΚαραμανλοΤσιπροειδή ανθρωποειδή & να επέλεγε ΚΟΥΓΚΙ-ΑΤΑΚΤΗ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΕΞΟΔΟ από ΕΥΡΩ-ΟΝΕ άρα & από ΕΕ. . .O Θεός της Ελλάδας μας ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΝ διορατικό ΗΓΕΤΗ Global Γ.Παπανδρέου. . .Φυσιολογικά (έξω από διεφθαρμένα, αναξιοκρατικά συρματοπλεγμάτα ΝεοΕλλαδιστάν): Με την παρέλευση 6 ετών από επεισοδιακή παραίτηση κυβέρνησής του, υπό το βάρος της ελληνικής κρίσης χρέους, ο Γ. Παπανδρέου ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο 19ο συνέδριο της International Leadership Association (ILA), έλαβε μια βράβευση για την περίοδο 2009- 2011 που βρισκόταν στην πρωθυπουργία της χώρας. Το βραβείο τιτλοφορείται Ηγετικής Προσφοράς, ενώ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως αυτό αποδίδεται στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί ως πρωθυπουργός της Ελλάδας συνειδητοποίησε πολύ καλά τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην ηγεσία μιας χώρας σε μια ταραχώδη περίοδο. Στο επίσημο site, η ILA αναφέρει πως το βραβείο αυτό απονέμεται γενικά σε πρόσωπα των οποίων η αποτελεσματική ηγεσία έχει επιπτώσεις που ξεπερνούν τα σύνορα και λειτουργούν ως παραδείγματα (βλΠορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο που παραδειγματίστηκαν από την την Πολιτική Παπανδρέου ). ΥΓ.Ο ILA είναι ο διεθνής οργανισμός όλων των ακαδημαϊκών που σπουδάζουν, ερευνούν ή διδάσκουν σε πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο στον τομέα της Στρατηγικής και της Ηγεσίας.

ΝΔ με 35- 36 %, δομικά το Νο 1 κόμμα...

Και στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ για αυτούς, το μέλλον των αριστερών δυνάμεων είναι πιο μαύρο από ότι το 1949 και το 1967 που τις κυνηγούσε μόνο το Κράτος αλλά όχι η κεντροδεξιά κοινωνία, ούτε η αγορά όπως συμβαίνει σημερα μετά την χρεωκοπία της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Ας υποθέσουμε ότι κάπου τα ετη 2019-20 λαμβάνουν Κεντροαριστερά 10-12% και Συριζα 24-22%. Με απλή αναλογική θα μαζεύουν 110 βουλευτές. Πώς θα φθάνουν τους 155; Εγώ βέβαια κοιτάω το expected Δεξιό Ισοζύγιο τοτε: ΝΔ(36)-Ανελ(1)-ΧΑ(9)=46%. Συριζα-ΛαεΠλευση και ΚΚΕ=35% only. Μεταξύ 1980-2013, σοσιαλιστές και αριστεροί μάζευαν 58-62% ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΝΑΡΙΣΜΕΝΑ! ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ! ΤΕΛΟΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ. Συμπέρασμα: Η ΝΔ θα έχει την ΗΓΕΜΟΝΙΑ σαν μια ΑΠΟΕΝΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΗ θατσερΜερκλεική και ΜπερλουσκονικοΤραμπική Κεντροδεξιά! Όπως επι 4 δεκαετίες την είχαν οι σοσιαλαριστεροί. Προεκλογικά τα 2 κόμματα ξεκινουσαν από 40% συν-πλην. Αλλά στα αριστερά του πασοκκ υπήρχε ένα ΑΡΙΣΤΕΡΟ 15%. Κι ο αγώνας ήταν ΑΝΙΣΟΣ. ΟΠΩΣ ΕΦΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι τώρα η ΝΔ έχει δεξαμενες στα δεξιά της και στο κέντρο. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΒΙΕΤΙΑ με τον βρωμερό αριστερό ελληνικό λαό πέθανε για πάντα. ΥΓ επειδή η χώρα πέθανε παραγωγικά για πάντα, θα ανθεί το πολιτικό πάθος. Η Αριστερά Περίπατο όπως 1980-2013 ποτέ δε θα μπορεί να ξανακάνει.

ΘΑ ΦΑΕΙ

ΜΑΥΡΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΑΚΗΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Παρήλθον αι ημέραι εκείναι...

Το δεκαεξάμηνο χρονικό διάστημα Μάϊος 2014 - Σεπτέμβριος 2015, ο σύριζα εξαπάτησε τον ελληνικό λαό για τέσσερις, (4), φορές, κερδίζοντας διαδοχικά τις ευρωεκλογές τον Μάϊο 2014, τις εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο 2015, το δημοψήφισμα τον Αύγουστο 2015 και τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο 2015. Πλέον "Παρήλθον αι ημέραι εκείναι..." διότι ο σύριζα συγκυβερνά με τους ανεξάρτητους έλληνες για τριάντα τρεις, (33), μήνες περίπου, είναι το δεύτερο κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από τον Μάϊο2016, (δηλαδή για δεκαεπτά, (17), συνεχείς μήνες, με τεράστια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία η οποία προηγείται), έχουμε όλοι αντιληφθεί το ποιος είναι και βαδίζει ταχύτατα προς συντριπτική ήττα στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές

Πολύ κατατοπιστικό σχόλιο.

Τα πράγματα έχουν όπως ακριβώς τα περιγράφετε στο σχόλιό σας. Συγχαρητήρια.

Συντριπτική ήττα = 10 μονάδες και άνω...

Διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και σύριζα.

Μαύρο και δαγκωτό στον σύριζα και...

Τον τσίπρα θα το ρίξω στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Ο λόγος είνα απλός. Η οικονομική μου κατάσταση πρόκειται να επιβαρυνθεί τρομερά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τον υποβιβασμό του ορίου για αφορολόγητο εισόδημα, (όλα "κατορθώματα της πανάθλιας συγκυβέρνησης συριζα- ανελλ...). Πρακτικά, για εμένα σημαίνει μείωση του ετήσιου εισοδήματός μου κατά 25 % τουλάχιστον.

Εγώ προσθέτω ότι θα το ρίξω...

Μαύρο, δαγκωτό και "χωστό"!!!

Η οικονομία κρίνει τις εκλογές...

Συμφωνώ με το σχόλιο. Η οικονομία κρίνει τις εκλογές και για τον λόγο αυτόν θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία με χέρια και με πόδια.

Τους περιμένουμε στην κάλπη...

Τον τσίπρα και το σκυλολόϊ του.τους περιμένουμε στην κάλπη των αμέσως προσεχών εθνικών εκλογών!!!

Εξαιρετικά αγριεμένοι...

Τον τσίπρα και το σκυλολόϊ του, τους περιμένουμε στην κάλπη των αμέσως προσεχών εθνικών εκλογών εξαιρετικά αγριεμένοι, διότι αποδείχθηκαν αχρείοι ψεύτες και άθλιοι απατεώνες!!!

Τους απομένουν 10,5 μήνες, (το μέγιστο...)

"Ολα αυτά και κυρίως η προαποφασισμένη μείωση του συνόλου των συντάξεων (με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς) τον Ιανουάριο του 2019 είναι αρκετά για να αντιληφθεί κανείς ότι το πολιτικό ρολόι για τις κάλπες κουρδίστηκε με την εφετινή διοργάνωση της ΔΕΘ και θα χτυπήσει κάποια στιγμή ως την επόμενη ΔΕΘ". Εάν δεχθούμε την άποψη αυτή, η επόμενη 83η ΔΕΘ θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, άρα οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο έως και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018. Συνεπώς, έχουν ήδη παρέλθει 997 ημέρες διακυβέρνησης από τους συριζανέλλ και τους απομένουν 319 ημέρες διακυβέρνησης, (το μέγιστο...), μέχρι ότι τους ρίξει την κλωτσιά στον κ@λο ο ελληνικός λαός!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία