Οι γκάφες με τον «Joker» και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Οι γκάφες με τον «Joker» και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Το «ξύλο» που έφαγε αδίκως η κυβέρνηση για τον κινηματογραφικό «Joker» δείχνει ότι η ζωή στην εξουσία δεν είναι εύκολη. Από τη μία, ο υπερβάλλων ζήλος ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων στα υπουργεία Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη, τα λάθη στη διαχείριση του προβλήματος και η αναμενόμενη αξιοποίησή τους από την πλευρά της αντιπολίτευσης μπορούν να μετατρέψουν το όνειρο σε εφιάλτη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός με άνετη πλειοψηφία, την οποία μάλιστα διευρύνει, σύμφωνα και με τις νέες δημοσκοπήσεις, αξιοποιώντας με τον πιο κατάλληλο τρόπο το αίτημα των πολιτών για περισσότερη ασφάλεια και κοινωνική ηρεμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει γκάφες τύπου «Joker» για να πλήξει την κυβέρνηση και να δώσει την εικόνα ότι η χώρα επιστρέφει στη δεκαετία του ’60 σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος, όπου «ο χωροφύλακας μπουκάρει στην κινηματογραφική αίθουσα, διακόπτει την προβολή και συλλαμβάνει 12χρονα παιδιά». Οσο αφελές, επιπόλαιο και ανόητο ακούγεται αυτό το επιχείρημα, τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται. Οχι γιατί θα τραυματίσει πολιτικά την κυβέρνηση, αλλά επειδή μπορεί να της δημιουργήσει φοβίες και ενοχικά σύνδρομα που θα τη βγάλουν από το πρόγραμμά της και τους στόχους της.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» και οι οποίες θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή προς ψήφιση, η κυβέρνηση κινείται ευτυχώς σε σταθερή κατεύθυνση. Τους προηγούμενους μήνες γίναμε όλοι μάρτυρες των συνεπειών που είχαν οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε μόνη της παραμονές των εκλογών του Ιουλίου. Βαρυποινίτες εγκληματίες βγήκαν από τη φυλακή, παιδεραστές το ίδιο, άλλοι έμειναν ατιμώρητοι και συνέχισαν τη δράση τους, επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί αθωώθηκαν για δωροδοκίες ή δωροληψίες, ενώ το κράτος κρύφτηκε πίσω από τον πολίτη και περίμενε από εκείνον να καταγγείλει την κλοπή ή τον κουκουλοφόρο που έσπαγε, έκαιγε και απειλούσε ζωές. Η άδεια από τις φυλακές για τους τρομοκράτες ήταν περίπου δεδομένη και δημιουργήθηκαν γκρίζες ζώνες παρανομίας που ο νόμος δεν μπορούσε να αγγίξει.

Με τις βελτιώσεις που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Κώστας Τσιάρας το νόημα και το πνεύμα της Δικαιοσύνης επιστρέφουν. Τα ισόβια γίνονται τουλάχιστον 22 χρόνια, η διάρρηξη ξαναγίνεται κακούργημα όταν έχουμε να κάνουμε με συμμορία, οι μολότοφ στις διαδηλώσεις επιτέλους θα τιμωρούνται (μην ξεχνάμε την τραγωδία στη Marfin), εφαρμόζεται η Ευρωπαϊ­κή Οδηγία για τους τρομοκράτες και επιτέλους όποιος, έστω και από αμέλεια, σκοτώνει ανθρώπους θα τιμωρείται.

Αποφάσεις που προκάλεσαν την οργή της κοινής γνώμης, όπως αυτή για τον 28χρονο που σκότωσε γιαγιά και εγγονό και αφέθηκε ελεύθερος θα μπορούν τώρα να αντιμετωπίζονται με περισσότερη δικαιοσύνη. Μια γρήγορη ανάγνωση στις νέες ρυθμίσεις δείχνει ότι δεν υπάρχουν υπερβολές, απλώς διόρθωση λαθών που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο.

Σε μια κανονική Δημοκρατία εν αρχή είναι ο Νόμος. Αυστηρός αλλά και δίκαιος, κοντά στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και χωρίς να υπακούει σε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Εάν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείς να απαιτήσεις από τους δικαστές να τον εφαρμόσουν πιστά. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε και να μην αρχίσει τις εκπτώσεις για να περιορίσει την κριτική της αντιπολίτευσης. Αυτή, ούτως ή άλλως, θα υπάρχει. Εδώ ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι «το Χόλιγουντ άθελά του έκανε μια δυνατή ταινία», στην κυβέρνηση θα κολλήσει;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ