Final Four ; Τι ειν' τούτ';
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Final Four ; Τι ειν' τούτ';

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση  για το Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στην  Κωνσταντινούπολη και όμως κανενός δεν έχει ιδρώσει το αφτί.   Λίγο πριν το τζάμπολ των ημιτελικών όπου ο ΠΑΟ θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ και ο Ολυμπιακός την Μπαρτσελόνα και είναι σαν να μην υπάρχει στο πρόγραμμα.

Από τη μία οι εκλογές και  οι καραμπόλες της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα, από την άλλη η οικονομική ανέχεια των περισσότερων Ελλήνων έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει  διάθεση.

Και όμως στην Πόλη θα αγωνιστούν δύο ελληνικές ομάδες με ιστορία και  πολυπληθή λαό να τους υποστηρίξει. Σε μία  περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βάλλεται από παντού  οι δύο ελληνικές ομάδες του μπάσκετ λειτουργούν ως πρεσβευτές στο εξωτερικό.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση  για το Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στην  Κωνσταντινούπολη και όμως κανενός δεν έχει ιδρώσει το αφτί.   Λίγο πριν το τζάμπολ των ημιτελικών όπου ο ΠΑΟ θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ και ο Ολυμπιακός την Μπαρτσελόνα και είναι σαν να μην υπάρχει στο πρόγραμμα.

Από τη μία οι εκλογές και  οι καραμπόλες της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα, από την άλλη η οικονομική ανέχεια των περισσότερων Ελλήνων έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει  διάθεση.

Και όμως στην Πόλη θα αγωνιστούν δύο ελληνικές ομάδες με ιστορία και  πολυπληθή λαό να τους υποστηρίζει. Σε μία  περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βάλλεται από παντού,  οι δύο ελληνικές ομάδες του μπάσκετ λειτουργούν ως πρεσβευτές στο εξωτερικό.

Κλείσιμο
Και μιλάμε  για τον 6άστερο πρωταθλητή Ευρώπης και κάτοχο του τροπαίου Παναθηναϊκό  και τον επίσης πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό που τα τέσσερα τελευταία  χρόνια έχει τρεις παρουσίες σε Final 4 και είναι μία φορά φιναλίστ.

Είναι μία διοργάνωση όπου για πρώτη φορά μπορούν να βρεθούν στον τελικό οι δύο αιώνιοι.

Οι ερυθρόλευκοι πηγαίνουν σαν αουτσάιντερ απέναντι στη Μπαρστελόνα που έχει φέτος ρεκόρ 18-1 νικών στην Euroleague. Ο φετινός Ολυμπιακός παρουσίασε δύο πρόσωπα.  Πέτυχε μεγάλες νίκες και δημιούργησε ευφορία στους φιλάθλους του  αλλά και έζησε αρκετές άσχημες στιγμές. Τελικά κατάφερε μήνα με τον μήνα και αγώνα με τον αγώνα να ανεβάσει στροφές και να πάει στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος, να τερματίσει πρώτος στη βαθμολογία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και να περιμένει, με πλεονέκτημα έδρας, τον Παναθηναϊκό στους τελικούς  για τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Και φυσικά είναι μία από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και διεκδικεί  την κορυφή.

Στο πάγκο του έχει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς που είναι ο μοναδικός προπονητής στην Ευρώπη που έχει κατακτήσει ό,τι διοργάνωση υπάρχει δηλαδή και τα τέσσερα διαφορετικά κύπελλα που έχουν θεσμοθετηθεί.

Είναι ο προπονητής που μπορεί να φτιάξει δυνατές ομάδες χωρίς  τις μεγάλες φίρμες, μόνο με νέα παιδιά που έχουν όρεξη για δουλειά και φιλοδοξίες. Ήταν ο ιδανικός προπονητής για έναν Ολυμπιακό που μείωσε το μπάτζετ εφέτος και πολλοί ήτανε εκείνοι που τον είχαν ξεγραμμένο. Η εμπειρία του Σέρβου προπονητή, η στρατηγική του και ο τρόπος που κοουτσάρει  κάνουν καλύτερο τον κάθε παίκτη και καλύτερη την ομάδα  βάζοντας την σφραγίδα το στον φετινό Ολυμπιακό.

Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού είναι ότι δεν πάει αυτή τη φορά ως φαβορί και αυτό μεταφέρει το άγχος στην Μπαρτσελόνα, σε πρώτη φάση.
Οι Καταλανοί έχουν μεγάλα κορμιά που καλύπτουν τη ρακέτα και  δύο πολύ σπουδαίους παίκτες,  τον Ναβάρο, ο οποίος τον τελευταίο μήνα έχει ανεβάσει πολύ την απόδοσή του μετά τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν, και τον Λόρμπεκ, ο οποίος  πραγματοποιεί καταπληκτική χρονιά.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι παίκτες όπως ο Χουέρτας, ο Έιντσον, ο Πιτ Μάικλ και ο Εντόνγκ.

Ο 6άστερος
Ο 6άστερος πρωταθλητής Ευρώπης και κάτοχος του τροπαίου Παναθηναϊκός πάει για το 7ο.Είναι η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα των τελευταίων 15 ετών στην Ευρώπη με τον Ομπράντοβιτς να αναδεικνύεται σε πολυνίκη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Οι πράσινοι στον ημιτελικό αντιμετωπίζουν τη ΤΣΣΚΑ που θεωρείται το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Όμως έχουμε  ξαναγράψει ότι "ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς την καρδιά  του πρωταθλητή". Το μυστικό απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ θα είναι η δίψα για νέους τίτλους και επιτυχίες,  και η δυνατή  άμυνα.

Οι Ρώσοι διαθέτουν τρεις παίκτες που είναι οι βασικοί δημιουργοί και εκτελεστές και  όποτε οι αντίπαλοι πιάνουν αυτούς τους κάνουν τη ζημιά οι…άλλοι.

Από την αρχή της χρονιάς ο Παναθηναϊκός πήγαινε στη διοργάνωση παιχνίδι με το παιχνίδι και φάση με τη φάση. Η ομάδα έχει κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδος  απέναντι στον Ολυμπιακό, είναι στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος και βρίσκεται στο Final Four για  δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο Ομπράντοβιτς έχει την ομάδα αυτοματοποιημένη. Μετά από 13 χρόνια στον πράσινο πάγκο ο Παναθηναϊκός έχει μία σταθερότητα στη φιλοσοφία του με αποτέλεσμα ο κάθε  νεοφερμένος παίκτης να μπαίνει αμέσως στο ρόλο του. Και όποιος δυσκολεύεται υπάρχει και το σύστημα του Ζέλικο που τον καθίζει στον πάγκο και τον …στρώνει.

Ο κόουτς του ΠΑΟ είναι μεγάλος  στρατηγός μέσα στο γήπεδο και παλεύει ακόμη και παχνίδια που φαίνονται χαμένα από χέρι. Οι αλλαγές συστημάτων και παικτών με ρυθμό χάντμπολ είναι    το κύριο χαρακτηριστικό του. Η άμυνα είναι το μεγάλο όπλο του ΠΑΟ  και όποτε οι παίκτες χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους τότε στραβώνει η κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχει δυνατό ρόστερ με ποιότητα και μαχητικότητα. Έχει παίξει ήδη δύο φορές με τον Παναθηναϊκό και τον έχει  κερδίσει και τις δύο.  Διαθέτει ένα πολύ ψηλό ρόστερ. Οι  γκαρντ της, που  είναι οι πιο κοντοί της ομάδας, πλησιάζουν τα… δύο μέτρα!!! Με το ύψος τους  ελέγχουν  πολλά πράγματα μέσα στο παιχνίδι. Επίσης μοιράζουν πολλές ασίστ κατά μέσο όρο 20 ανά παιχνίδι.
Η ρώσικη ομάδα έχει δυνατή  παρουσία καλών παικτών στη θέση «4». Κριάπα, Βοροντσέβιτς και Λαβρίνοβιτς, ο οποίος παίζει και στο «5», ενώ μπορούν να βγουν έξω από τη ρακέτα και  να σουτάρουν για τρίποντο.

Έχουν παίκτες με πολύ καλό άλμα που σταματάνε τα σουτ των αντιπάλων όπως ο Κιριλένκο, ο Βοροντσέβιτς, ο Κριάπα, ο Κάουν. Μπλοκάρουν τα σουτ και φεύγουν στον αιφνιδιασμό, προσθέτοντας κι άλλες τελικές πάσες...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ