Εuro 2020: Τα υγιή κύτταρα πολεμούν τα καρκινικά
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Εuro 2020: Τα υγιή κύτταρα πολεμούν τα καρκινικά

Το Euro 2020 το οποίο έκανε ταξίδι στον χρόνο λόγω της πανδημίας και διεξήχθη το  2021, πέρασε στην ιστορία ως μία εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Νικήτρια η Ιταλία η οποία μετά από 53 χρόνια κατέκτησε για δεύτερη φορά την κούπα έχοντας απέναντι την Αγγλία που βρέθηκε σε τελικό 55 χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ίδιο γήπεδο, το Γουέμπλεϊ το 1966. Αυτός και αν ήταν … ιστορικός τελικός.

Ακόμη και όσοι δεν υποστηρίζουν τους Άγγλους , ένιωσαν ποδοσφαιρική συμπάθεια για τον τρόπο που έχασαν την κούπα στα πέναλτι με τρεις σερί άστοχες εκτελέσεις, ενώ οι Ιταλοί είχαν χάσει το πρώτο δικό τους χτύπημα.

Πέρα από τα λάθη του Σάουθγκειτ φάνηκε ότι δεν είχαν την συναισθηματική ωριμότητα για να διαχειριστούν αυτή τη μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία.

Η ρατσιστική επίθεση που δέχτηκαν στο διαδίκτυο οι διεθνείς Μπάκαιο Σάκα, ο Μάρκους Ράσφορντ και ο Τζάντον Σάντσο επειδή έχασαν τα πέναλτι, συγκλόνισε και συγκλονίζει.

Η αντίδραση στήριξης των τριών παικτών από τη συντριπτική πλειοψηφία των Άγγλων φιλάθλων και όχι μόνο, της βρετανικής κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων, καταδεικνύει ότι η κοινωνία εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα υγιή κύτταρα πολεμούν τα καρκινικά.

Στα καθαρά αγωνιστικά θέματα το παράδοξο είναι ότι στη διοργάνωση όπου επετεύχθησαν τα περισσότερα γκολ, 142 τον αριθμό, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη τελική φάση Euro, με μέσο όρο 2,79 γκολ ανά παιχνίδι, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ, κορυφαίος παίκτης αναδείχθηκε ο Ιταλός τερματοφύλακας Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα για την απόδοσή του στη διαδικασία των πέναλτι στον τελικό.

Κλείσιμο
Ο Ρονάλντο έζησε τη δική του αντίθεση συναισθημάτων. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με πέντε γκολ όσα σημείωσε και ο Τσέχος Πάτρικ Σικ, ωστόσο το δεύτερο κριτήριο σε περίπτωση ισοπαλίας είναι οι ασίστ, με τον Πορτογάλο να έχει μία και τον Τσέχο καμία. Έγινε δε ο πρώτος παίκτης που αγωνίστηκε και σκόραρε σε πέντε διαδοχικές τελικές φάσεις EURO και έφτασε επίσης τα 14 γκολ σε τελικές φάσεις.

Όμως η UEFA δεν τον συμπεριέλαβε στην ιδανική 11άδα της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα ο «αιώνιος ανταγωνιστής του», ο Μέσι σήκωνε την κούπα του Copa America με την Αργεντινή. «Μαχαιριά» στον εγωισμό του Πορτογάλου σούπερ σταρ.

Τα ρεκόρ πολλά και οι ιστορίες που γράφτηκαν σε αυτό το Euro ακόμη περισσότερες.

Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας. O συγχρωτισμός των φιλάθλων στις κερκίδες ειδικά στους αγώνες του Γουέμπλεϊ και ακόμα πιο…ειδικά σε εκείνον του τελικού προκαλεί ανησυχίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα λεφτά που μοίρασε η UEFA στις 24 ομάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση της διοργάνωσης ήταν περισσότερα από ποτέ. Φτάνουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό με την κατάρρευση εντός αγωνιστικού χώρου του Δανού Έρικσεν. Θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων.

Και φυσικά η Ιταλία αναδείχθηκε δικαίως πρωταθλήτρια Ευρώπης βάσει της εικόνας της μέσα στο γήπεδο.

Επόμενο μεγάλο αθλητικό γεγονός σε λίγες ημέρες στο Τόκιο. Διοργάνωση που θα διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους. Το απόλυτο virtual reality.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ