«Ένας χρόνος μετά… η πανδημία και οι προκλήσεις του Φθινοπώρου»
IMG_6403_2

Μιχάλης Παπαδόπουλος

«Ένας χρόνος μετά… η πανδημία και οι προκλήσεις του Φθινοπώρου»

Τον Φεβρουάριο του 2020 ανακοινώθηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα με covid 19. Η Κυβέρνηση προέβη αποφασιστικά  στο lockdown του Μαρτίου και στην άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Εμείς, οι πολίτες στην συντριπτική μας πλειοψηφία, ανταποκριθήκαμε φιλότιμα και πειθαρχημένα.

Σε αυτό το χρόνο δοκιμάστηκαν οι αντοχές πολιτών και πολιτείας. Και συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Τότε ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι ένα χρόνο μετά θα συνεχίζουμε να θρηνούμε θύματα και να αιμορραγούμε οικονομικά, πολίτες και κράτος. 

Σήμερα όμως μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε πότε απελευθερωνόμαστε από τα δυσβάσταχτα δεινά της πανδημίας. Όταν το πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, υλοποιηθεί στην Τρίτη Φάση, που περιλαμβάνει τον εμβολιασμό των ατόμων 18 ετών και άνω, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης το καλοκαίρι. 

Συνεπώς το φθινόπωρο του 2021 πιθανώς η οικονομική ζωή επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες. Μια κανονικότητα η οποία όμως θα είναι δυσβάστακτη από τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας. Χρέη δημοσιονομικά αλλά πρωτίστως χρέη κάθε ελληνικού νοικοκυριού που υπέστη τις επιπτώσεις της πανδημίας.  

Κυρίως οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, η εστίαση και οι συσχετιζόμενοι κλάδοι, οι εργαζόμενοι στις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, που κατάφεραν να επιβιώσουν με τα επιδόματα. Ο έμπορος, ο εμποροϋπάλληλος, ο σερβιτόρος και η καμαριέρα, ο ρεσεψιονίστ, ο μάγειρας  και άλλοι υπέφεραν και συνεχίζουν. Και σε όλους αυτούς τους κλάδους, περισσότερο και από αυτούς, οι άνεργοι και κυρίως οι μακροχρόνιοι άνεργοι άνω των 55 και οι νέοι άνεργοι που δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, ακόμα. Αλλά και στο Νομό Κοζάνης και ακόμα περισσότερο στο Δήμο Εορδαίας, στην Πτολεμαΐδα που υποστήκαμε ένα ακόμα σκληρότερο lockdown, με ελλιπή  τεκμηρίωση, όπως σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση μου απέδειξα,  από τον Ιανουάριο, και η οποία προς έκπληξή μου μένει ακόμα αναπάντητη.   

Επιπροσθέτως τον Φεβρουάριο του 2020 ανακοινώθηκε για την Δυτική Μακεδονία και το Νομό Κοζάνης μία δέσμη άμεσων μέτρων για την δίκαιη μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση. Πολλά από αυτά έγιναν, τα περισσότερα όμως καθυστερούν ακόμα και σήμερα. Η γρήγορη χωρίς καθυστερήσεις έγκριση των εδαφικών σχεδίων που θα μας εξασφαλίσουν το χρηματοδοτικό πλαίσιο αλλά και η άμεση διασφάλιση πόρων για την αποκατάσταση των εδαφών, που φαίνεται ακόμα να βρίσκεται στις συμπληγάδες του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, της ΔΕΗ και του κράτους, είναι προτεραιότητες. 

Αποτέλεσμα των παραπάνω οι εύλογες, και άλλοτε όχι, καθυστερήσεις στα μέτρα και στις δράσεις της απολιγνιτοποίησης, συνδυαστικά με τις συνέπειες της πανδημίας να λειτουργούν σωρευτικά και να απειλούν με ασφυξία την Δυτική Μακεδονία. Και το κλίμα, η αισιοδοξία και η κινητοποίηση των πολιτών είναι το βασικό βήμα για την δίκαιη μετάβαση, που αφορά καταρχήν τους ανθρώπους και όχι ρίπους ή αριθμούς. Τους πολίτες που πρέπει αφενός να υιοθετήσουν την απολιγνιτοποίηση αλλά και να την αξιοποιήσουν για να ζήσουν στον τόπο τους.

Κλείσιμο
Συνεπώς με βεβαιότητα η κυβέρνηση έως σήμερα απέδειξε την διαχειριστική της επάρκεια Όμως το Φθινόπωρο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις. Ανάμεσα σε πρωτοφανείς απειλές, χωρίς προηγούμενο, κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία έως σήμερα σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι παθόντες δεν αισθάνονται απειλή από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμός τους από την οικονομική δραστηριότητα. Και δεν σημαίνει επίσης ότι δεν αισθάνονται και ενίοτε αδικημένοι, εφόσον αυτοί σε αυτόν τον πόλεμο είναι στο ξέφωτο ενώ άλλες επαγγελματικές κατηγορίες και κλάδοι στο καταφύγιο. Δεν ζουν όλοι με 550 ευρώ, ούτε έχουν όλοι να αποπληρώσουν το εμπόρευμα που παρέλαβαν αλλά ποτέ δεν πούλησαν. 

Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ικανή προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Για το φθινόπωρο, που όλα δείχνουν να επιστρέφει η οικονομία στην καθημερινότητα. Για την στιγμή που τα συσσωρευμένα χρέη θα τεθούν στο τραπέζι και θα πρέπει κάθε νοικοκυριό να τα διαχειριστεί.  Η πιθανή αποτυχία του κράτους να τους στηρίξει θα έχει θύματα τους πλέον αδύναμους αλλά και τους περισσότερο πληγέντες από την πανδημία. 

Ακόμα χειρότερα το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας τους κράτους να παρέμβει θα επιφέρει πολιτική αναταραχή γιατί θα δώσει πρόσφορο έδαφος αφενός στην δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών αλλά και στον εύκολο λαϊκισμό των κομμάτων.  Και όλα αυτά υπό την προδιαγραμμένη απειλή της απλής αναλογικής. 

Η κυβέρνηση πρέπει, συνεχίζοντας και εντείνοντας τις προσπάθειές της, να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι θιασώτες μονεταριστικών πολιτικών να σωπάσουν τουλάχιστον για μια πενταετία, και να επιλεγούν πολιτικές που θα ενισχύσουν τόσο την παραγωγική ανάπτυξη όσο και την κατανάλωση.

Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η αγορά από μόνη της, μέσα στο περιβάλλον που διαμόρφωσε η οκταετής κρίση και οι επιπτώσεις της πανδημίας, δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί. Αντίθετα απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και παρεμβάσεις τόσο στον χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία. 

Επιπροσθέτως εμείς, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, να βάλουμε τα δυνατά μας ενωμένοι με μια νέα κουλτούρα αλληλεγγύης.  Πρέπει να υποστηρίξουμε συλλογικά σχέδια και παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ζωή μας και νοιάζονται τον διπλανό μας, υπηρετώντας  το συλλογικό καλό

Τέλος, εκτός της ανθρωπιστικής προσέγγισης της δίκαιης διανομής του εμβολίου είναι αυταπόδεικτο ότι κανείς δεν είναι προστατευμένος, όσο καιρό δεν είναι όλοι προστατευμένοι. Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει άμεσα εμβόλια και για τους πληθυσμούς των Δυτικών Βαλκανίων. Ιδιαίτερα εμάς τους Μακεδόνες μας ενδιαφέρει άμεσα η παρέμβαση της ΕΕ στα δυτικά βαλκάνια. Εμπόριο, τουρισμός, αγροτική παραγωγή εξαρτώνται άμεσα και άρρηκτα από τους πληθυσμούς της Σερβίας, της Αλβανίας, των Σκοπίων κ.α.  

Η ελπίδα από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Διεκδικώντας, με σύνεση και επιχειρήματα αλλά και με αποφασιστικότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Γιατί εάν χαθεί η μάχη των μετόπισθεν στο πόλεμο της πανδημίας, δηλαδή η μάχη με την γραφειοκρατία και τους αριθμολάγνους της πολιτικής, θα βγούμε οριστικά χαμένοι. Και αυτό δεν είναι απλά πολιτικός στόχος, είναι πρωτίστως ηθικός. Και μόνον η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να τον επιτύχει!

Άρθρο του Μιχάλη Παπαδόπουλου, Βουλευτή Ν. Κοζάνης ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ