makis-pollatos1

Αντί αποχαιρετισμού λένε «ζήτω που καήκατε»

Μάκης Πολλάτος

Ντροπή. Μόνο ντροπή ένιωσα ακούγοντας τον Τόσκα, τον Τζανακόπουλο, την ηγεσία της Πυροσβεστικής και τον αρχηγό της Αστυνομίας να αυτοαποθεώνονται στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την εθνική καταστροφή με τους 87 νεκρούς στο Μάτι και να κραυγάζουν ειρωνικά ότι αισθάνονται υπερήφανοι γι' αυτά που έκαναν την προηγούμενη Δευτέρα, μια μαύρη ημέρα για όλους τους Έλληνες. Με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής να λέει ξεδιάντροπα ότι αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζε τίποτα απ' αυτά που έκανε, κυρίως απ' όσα δεν έκανε, ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις που προκάλεσαν εκατόμβη νεκρών.

Οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών -και 300 ολόκληρα λεπτά μετά τη μαύρη ώρα που έκοψε το νήμα της ζωής 87 ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών, είχαν το θράσος να χαζολογάνε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό ότι δεν τρέχει τίποτα στο Μάτι- μας δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν τίποτα διαφορετικό για να αποτρέψουν την εθνική καταστροφή!

Παραδέχθηκαν ότι σχέδιο για την διασφάλιση των ανθρωπίνων ζωών δεν υπήρχε. Μας είπαν ότι τα πυροσβεστικά χρειάστηκαν 26 λεπτά μόνο για να στείλουν τα πρώτα πυροσβεστικά στο Νταού Πεντέλης και στο Νέο Βουτζά. Ισχυρίστηκαν ότι η διαφυγή των εγκλωβισμένων στην ανοιχτή θάλασσα κράτησε τέσσερις ώρες και βάλε γιατί... έτσι. Ο ανεκδιήγητος υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι φταίνε οι κάτοικοι επειδή κάποια από τα σπίτια τους, αυτά που τώρα νομιμοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυθαίρετα. Καλά να πάθουν δηλαδή, είπε για τους καμμένους ο Πάνος Καμμένος ισχυριζόμενος ότι τώρα θα καταλάβουν το λάθος τους οι... απολίτιστοι!

Κι όμως. Εμείς οι σανοφάγοι έχουμε καταλάβει. Εμείς όλοι, που μάλλον οι ΣΥΡΙΖΑίοι μας θεωρούν χαχόλους, συνειδητοποιήσαμε ότι σχέδιο για τη διάσωση των ανθρώπων στο Μάτι δεν υπήρχε.
Αντιληφθήκαμε ότι δεν ήταν ικανοί να συντονίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Νιώσαμε στο πετσί μας ότι ακόμη και τις ημέρες που οι κυβερνώντες ξέρουν ότι ο αέρας θα λυσσομανάει δαιμονισμένα, σωτηρία από τις δυνάμεις πυρόσβεσης δεν έχουμε να περιμένουμε. Ακούσαμε με τρόμο την παραδοχή τους ότι εμείς και τα παιδιά μας είμαστε απροστάτευτοι επειδή λέει «φυσικές καταστροφές γίνονταν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται».

Αυτοί οι άνθρωποι, οι μικροί, οι λίγοι, πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου έκαναν λες και επρόκειτο να ανακοινώσουν μια μεγάλη επιτυχία. Λες και η συνωμοσιολογία ότι η φωτιά -όχι στο Μάτι, αλλά στην Κινέτα- ήταν εμπρησμός, τους απαλλάσσει από την ευθύνη να σβήσουν την πυρκαγιά και να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές. Λες και αν πρόκειται για εμπρησμό αλλάζει κάτι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στην αντιμετώπιση της φωτιάς βάση σχεδίου!

Αναρωτιέμαι: Τι αποτελέσματα μπορείς να περιμένεις από πολιτικούς που δεν μπορούν να συντονίσουν ούτε μια συνέντευξη που κάνουν με σκοπό να συνωμοσιολογήσουν; Τι προσδοκίες να έχεις από ανθρώπους που υποτιμούν και προσβάλλουν την μνήμη των άταφων νεκρών και των αγνοούμενων -τον αριθμό των οποίων ακόμη δεν μπορούν να προσδιορίσουν;

Είναι εξωφρενική η ομολογία τους ότι στο Μάτι εκκένωση δεν έγινε γιατί δεν προλάβαιναν. Κι επειδή δεν είχαν σχέδιο. Και διότι ήταν λίγος ο χρόνος για να βρουν... λεωφορεία.
Πέρα από την γενικευμένη εκκένωση, θα έπρεπε να υπήρχαν δυνάμεις -ΕΜΑΚ, κομάντος της Ζ ΜΑΚ- που να καθοδηγούν επί τόπου τους ανθρώπους μέχρι να βρουν διέξοδο στη θάλασσα. Πού ήταν όλοι αυτοί; Γιατί οι αρμόδιοι δεν διέταξαν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων να προσφέρουν αρωγή;

Ακούστε και το άλλο: Κατά την άποψη Τόσκα, Τζανακόπουλου, Καπάκη (της Πολιτικής Προστασίας) και των αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, ο μέσος άνθρωπος χρειαζόταν 44 λεπτά για να διανύσει την απόσταση που απαιτούνταν μέχρι να βγει απ' τον κλοιό των καμμένων στο Μάτι. Αφού άφησαν αβοήθητους χιλιάδες ανθρώπους να καίγονται, για να είναι σίγουροι ότι η κυβέρνησή τους θα μας κάνει δρομείς, κάτι σαν τον Μπολτ, μετά παρατηρούσαν τους ανθρώπους να βρίσκονται στη θάλασσα, τους άφησαν να θαλασσοδέρνονται στα κύματα 4-4,5 ώρες για να σιγουρευτούν ότι θα επιζήσουν μόνο οι υπεραθλητές... Λίγο ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το άθλιο επιχείρημα της φυσικής επιλογής και να πουν ότι όπως λειτούργησαν φρόντισαν να διασωθούν μόνο οι πιο δυνατοί...

Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα. Διότι δεν μπορεί. Θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που οδήγησαν 87 ανθρώπους στο θάνατο. Και δεν είναι μόνο τι έπρεπε να έχουν κάνει προτού πιάσει η φωτιά. Είναι, κυρίως, τι έκαναν αφού ξέσπασε η πυρκαγιά. Γιατί οι καταγγελίες λένε πως οι πυροσβέστες ούτε τις μάνικες δεν κατάφεραν να απλώσουν για να αρχίσουν την κατάσβεση.

Αφού «έχασαν» τη φωτιά στα αρχικά στάδια:

- Γιατί δεν είχαν πυροσβεστικές δυνάμεις προληπτικά τοποθετημένες σε καίρια σημεία ενώ γνώριζαν τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας λόγω των θυελλώδών ανέμων;

- Γιατί δεν είχαν σχέδιο αντιμετώπισης εφαρμοσμένο και δοκιμασμένο;

- Γιατί δεν μπόρεσαν να συντονίσουν ούτε τη διαφυγή;

- Γιατί δεν χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσο ενημέρωσης, τηλεόραση, διαδίκτυο, ραδιόφωνο, social media, για να πληροφορήσουν τον κόσμο για την επερχόμενη καταστροφή αλλά αντιθέτως προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες λέγοντας ψέματα;

- Γιατί καθυστέρησε τόσο η επιχείρηση διάσωσης από θαλάσσης;

- Γιατί άργησαν τόσο να στείλουν σκάφη -του λιμενικού, εμπορικά, αλιευτικά, ιδιωτικά- ώστε να γίνει η διαφυγή και να μην πνιγούν τόσοι άνθρωποι στη θάλασσα;

Είναι βέβαιον ότι στα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της Ελληνικής Αστυνομίας θα υπάρχουν χιλιάδες καταγεγραμμένες συνομιλίες των ανθρώπων που καίγονταν να ζητάνε βοήθεια. Πού να φαντάζονταν όμως το φρικτός τέλος που τους επεφύλασσε ο ερασιτεχνισμός και η ανικανότητα των δήθεν αρμοδίων...

Είναι τόσο άθλιοι οι πολιτικοί προϊσταμένοι και υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας που δεν ντρέπονται να μας λένε ότι έχασαν τον ύπνο τους μερικές ημέρες, την ώρα που 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για πάντα, δεκάδες αγνοούνται και ενώ καταστράφηκαν οι ζωές και οι περιουσίες χιλιάδων άλλων ανθρώπων.

Λέει ο Τόσκας, απολύτως υποκριτικά, ότι υπέβαλε την παραίτησή του αλλά ο Τσίπρας δεν την έκανε αποδεκτή. Μαϊμού ήταν η παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.Τραβάτε με κι ας κλαίω. Όσοι έχουν συνείδηση,όσοι έχουν ευθυκρισία, παραιτούνται και δεν ανακαλούν τις παραιτήσεις. Και η ευθύνη γι' αυτό το θέατρο βαραίνει τον πρωθυπουργό.

Για τους νεκρούς θα κλάψουμε. Για τους κατεστραμμένους. Για τις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους. Κι όχι για τους τυχαίους που ενδιαφέρονται μην χάσουν τις καρέκλες τους.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

axinos

Αν κάνουμε όλοι μια αναδρομή τι έγινε από απόδοση ευθυνών μέχρι την αποκατάσταση των πληγέντων στις φωτιές του 2007, θα δούμε ότι τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν θα αλλάξει. Όσοι έχουν κοντή μνήμη και περιμένουν τον επόμενο σωτήρα, θα είναι οι ίδιοι που θα γράφουν υπερασπιστικά σχόλια για την όποια καταστροφή θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της επόμενης κυβέρνησης. Γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί. Αρκεί να ρίξει μια ματιά όποιος θέλει, στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που γίνονται κάθε χρόνο, χωρίς να λογαριάζουν ποιός κυβερνάει. Φυσικά και υπάρχει απόδοση ευθυνών, ολιγωρία, αστοχία, έλλειψη πρόβλεψης, συντονισμού, αποτελεσματικότητας. Φυσικά και υπάρχει αυτό το υπερφύαλο εγώ το κυβερνώντων, απευθυνόμενοι προς τους πληγέντες με έπαρση και ξερολίαση. Αυτό που με λυπεί σαν απλό Έλληνα και όχι Έλληνα ψηφοφόρο, είναι ότι αν όλα αυτά συνέβαιναν πριν από λίγα χρόνια ή μετά από κάνα-δύο χρόνια, με άλλους κυβερνητικούς άρχοντες, θα διαβάζαμε ακριβώς τα ίδια, από αποβολή ευθυνών, αγανάκτιση πολιτών, καυστικά άρθρα και σχόλια, μόνο που όλα αυτά θα ήταν από την αντίπερα όχθη.

Σοφία

Θέλει αρετήΝ και ΤόλμηΝ η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μοιραίοι και Κυνικοί διαχειριστές της εξουσιας

Μόνο αυτή η φράση θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται και να αντικαταστήσει τη λέξη ελληνική κυβέρνηση. Πιο μεγάλη θλίψη και φόβο από την πιθανή εκατομβη των νεκρών της φωτιάς, ακόμη πιο συγκλονισμένος και από την ύπαρξη των απανθρακομένων παιδιών και βρεφών, ακόμη μεγαλύτερα και εντονότερα συναισθήματα από όλα τα παραπάνω μου δημιουργεί η σκέψη ότι αυτοί οι κυνικοί, αναισχυντοι, ανίκανοι άνθρωποι διαχειρίζονται τα πράγματα της χώρας. Μόνο φόβο μπορείς να νιώσεις όταν η ζωή σου εξαρτάται από άτομα χωρίς αξίες, ήθος και αίσθημα ευθύνης. Τέτοιοι άνθρωποι σε διοικητικές θέσεις της χώρας υπήρξαν διαχρονικά πολλοί, αλλά τόσοι πολλοί μαζεμένοι σε μια κυβέρνηση υπό την εποπτεία του πιο αμοραλιστη πρωθυπουργού παγκοσμίως μόνο φόβο μπορεί να προκαλέσει.

Βαγγελης

Μπραβο Μακη !!! Και να βαζετε τις φωτο με τον Τοσκα ,τον Καπακη και τον Τσιπρα διπλα στους δυο μικρους αγγελους την Σοφια και την Βασιλικη να ξερουμε ποιοι τις εκαψαν.....

Γιώργος

Δεν το είχα διαβάσει το άρθρο. Θέλω να γράψω τόσα,αλλά δεν μπορώ να βρώ ούτε πέντε λέξεις. Θλίψη.Μόνο θλίψη.Ανείπωτη θλίψη. Θλίψη για τους νεκρούς,για τα διδυμάκια,για αυτούς που έχασαν τις ζωές τους κυριολεκτικά και μεταφορικά. Θλίψη για τα ανθρωπάκια που μας κυβερνούν. Θλίψη για εμάς και το μέλλον μας.

Βαγγελης

και πολλά μπράβο για την ερωτησή σου

Βαγγελης

αυτο το τσουτσεκι ο παππάς που γυρισε να σε δει αγριεμενος δήθεν

μαρω

Ντρέπομαι που ζω σε αυτή την χώρα, ντρέπομαι...αυτοί πάλι όχι... Την φρίκη που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι πώς μπορούν να την παραγκωνίζουν;

Bασίλης

Συγχαρητήρια για την κριτική σας σκέψη! Γελιούνται οικτρά οι κυβερνώντες εάν νομίζουν ότι με άθλιες επικοινωνιακές φιέστες θα καταφέρουν να κρύψουν την αλήθεια. Την αλήθεια ότι άφησαν, με την ανικανότητα και την αναλγησία που τους χαρακτηρίζει, τόσους ανθρώπους αβοήθητους να καούν και να πνιγούν... Ντροπή τους!

Chris

Όπως πάντα άψογος. Άκουσα πριν από λίγο, τον Άγγελο Συρίγο, να λέει, ότι υπήρχε χάος στον συντονισμό. Και ότι οι αρχές έστελναν τον κόσμο να περνάει από το Μάτι, γιατί το θεωρούσαν μέχρι μια ώρα, ασφαλή περιοχή. Δηλαδή, οι αρχές έστειλαν στον θάνατο, με απολύτως δική τους ευθύνη, τόσους ανθρώπους. Επίσης, πάλι ο Συρίγος, αναρωτήθηκε για το πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Ακόμα μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι. Ίσως μετά από κανέναν μήνα, να αναφερθεί σε κανένα μονόστηλο. Διότι οι νεκροί δεν είναι μόνο 87. Δυστυχώς, όλοι οι αγνοούμενοι είναι και αυτοί νεκροί. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του 21ου αιώνα, για δυτική χώρα (μόνο στην Αυστραλία είχαμε μεγαλύτερη καταστροφή). Πρέπει να παραιτηθούν όλοι. Από τον Τσίπρα, μέχρι και τον αρχηγό της πυροσβεστικής. Δεν μπορούν οι άνθρωποι. Είναι ανίκανοι, είναι άχρηστοι. Είναι άπειροι. Είναι ιδεοληπτικοί. Είναι αγράμματοι. Είναι τελικά εγκληματίες, εν τη βλακεία τους.

Μπράβο

Το σχόλιο σου είναι καλύτερο και από το άρθρο - που είναι πολύ καλό . Μιλάμε για ανεπανάληπτο τσίρκο !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία