Ο «εκκεντρικός» Λεξ κι ο «μονόφθαλμος» Ρίσι Σούνακ
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Ο «εκκεντρικός» Λεξ κι ο «μονόφθαλμος» Ρίσι Σούνακ

Ψάχνουν όλοι να εξηγήσουν το φαινόμενο Λεξ. Πώς μπορεί, πώς γίνεται, ένας άγνωστος μουσικός να γεμίζει με ευκολία το γήπεδο με 30.000 κόσμο κάθε φορά που κάνει συναυλία; Μήπως οι στίχοι του μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, αναρωτήθηκε φίλος από ραδιοφώνου

Δεν ξέρω. Μήπως μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους οι στίχοι των ευπώλητων τσαχπινογαργαλιάρικων τραγουδιών του κιλού που ακούγονται σε πολλά από τα μουσικά ραδιόφωνα;

Πώς ένα φτωχόπαιδο από τη Θεσσαλονίκη που ραπάρει γεμίζει το γήπεδο της Νέας Σμύρνης και μετά κάνει sold out και στο Καυτανζόγλειο με 30.000 φανατικούς κάθε φορά; Με την ίδια ευκολία θα γεμίσει ένα γήπεδο στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Κρήτη, στην Αλεξανδρούπολη και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας που έχει νεολαία και θα επιλέξει να εμφανιστεί ο Λεξ;

Γιατί η νεολαία εκφράζει το δυναμισμό της μέσα από τους στίχους του Λεξ που αποδομούν τα κακά της κοινωνίας και περιγράφει την πραγματικότητά μας αφτιασίδωτη; Ενας λόγος είναι ότι η νεολαία περνάει δύσκολα. Οι νέες και οι νέοι μας δουλεύουν ασταμάτητα, δεν έχουν ευκαιρίες και τα καλά πόστα που πληρώνονται με ανθρώπινο μισθό είναι είτε στο εξωτερικό είτε αποτελούν άβατον -στις περισσότερες περιπτώσεις- αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη. Κι αυτό περιγράφει ο Λεξ, χωρίς φιοριτούρες. Κι επίσης, η ζωή του είναι συμβατή με αυτό που τραγουδάει.

Δεν έχει μετακομίσει στο Πανόραμα ή στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης. Μένει στις εργατικές κατοικίες όπου μεγάλωσε. Εχει φτηνό το εισιτήριο στις συναυλίες του, 6 ή 8 ευρώ, που σημαίνει ότι και με 30.000 ανθρώπους, αυτά που του μένουν στο τέλος ίσα που καλύπτουν το κόστος για το επόμενο καλογυρισμένο video clip που θα ετοιμάσει. Δεν θέλει να γίνει πλούσιος. Και γι' αυτό έχει γίνει μύθος. Επειδή τα χρήματα που μπορεί να του περισσεύουν από τις συναυλίες -όπως λένε εκείνοι οι λίγοι που γνωρίζουν- ο Λεξ τα προσφέρει σε φτωχές οικογένειες που έχουν ανάγκη, χωρίς να θέλει να γίνει γνωστό. Διότι δεν κάνει φιλανθρωπίες, ούτε το πράττει για να γίνει φίρμα.

Μάλλον είναι αριστερός, με τον τρόπο εκείνο που είχαν στο μυαλό τους οι παλαιοί, οι εξορισμένοι, οι εμιγκρέδες, οι εργάτες. Κάτι σαν ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών. Και γι' αυτό δεν θέλει να δίνει συνεντεύξεις, ο ίδιος έχει δυσανεξία στην αυτοπροβολή μέσω των social media. Διότι μάλλον δεν θέλει να γίνει mainstream. Κι αυτή η συνέπεια λόγων και έργων είναι που κάνει τους νέους να αναφωνούν: «Λέξαρος»! Και γι' αυτό η επιδραστικότητα που γίνει ο Σαλονικιός ράπερ στη νεολαία θα μεγαλώνει όσο παραμένει συνεπής στις αρχές του.

Περίεργο, αλλά νομίζω ότι συνεπής στις αρχές του φαίνεται να είναι και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ. Ο Ινδός, όπως κάποιοι στην Ελλάδα λένε με μια αδιόρατα ειρωνική διάθεση, που κατάφερε να μπει ως πρωθυπουργός στον αριθμό 10 της Downing Street του Λονδίνου.

Κλείσιμο
Στα 42 του, πρωθυπουργός μιας χώρας που μπορεί να έχει βασιλιά αλλά λειτουργεί πολύ πιο δημοκρατικά απ' οποιαδήποτε άλλη δυτική δημοκρατία. Και επέλεξε σαν πρώτο μεταξύ ίσων το νεότερο πρόσωπο που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας εδώ και 200 χρόνια. Σκεφτείτε το λίγο: η Βρετανία είχε πρωθυπουργούς κάτω των 42 ετών προτού η Ελλάδα γίνει ανεξάρτητη χώρα.

Και τώρα ο χαμογελαστός και κομψός Ρίσι Σούνακ έχει μπροστά του ένα κολοσσιαίο έργο. Εχει μόλις 6 μήνες να αλλάξει την κατάσταση και να σώσει την παρτίδα, προεξοφλούν όσοι θεωρούν ότι μπορεί και να μην τα καταφέρει. Η αλήθεια είναι όμως ότι τουλάχιστον στην πρώτη θητεία του, κάθε πρωθυπουργός έχει μόλις το πρώτο εξάμηνο για να δείξει ποιος είναι. Αυτός είναι ο χρόνος για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, δύσκολες και επώδυνες, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να αποδώσουν οι αλλαγές και να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο. Αν το εξάμηνο περάσει χωρίς μεταρρυθμιστική ορμή, πάπαλα.

Μόλις στα 42 του και έχοντας μόλις επταετή θητεία ως βουλευτής, ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Επειδή οι Βρετανοί τον θεωρούν καλύτερο από τους άλλους υποψήφιους να αναλάβουν την πρωθυπουργία. Έρευνα της YouGov που έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε μόλις επιστρέψει από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να το παίξει σύγχρονος Τσώρτσιλ και οι λόρδοι των Τόρις έψαχναν ποιος από το κόμμα είναι αποδεκτός απ' όλες τις πτέρυγες για να αναλάβει την καυτή πατάτα, έδειξε ότι το 43% των Βρετανών πιστεύουν ότι ο Ρίσι Σούνακ θα κάνει καλή δουλειά ως πρωθυπουργός, με το 40% να προβλέπουν ότι δεν θα τα πάει καλά.

Στην περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον, μάλλον αυτό το γκάλοπ έδειξε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να αποσυρθεί. Το 56% των Βρετανών εκτιμούν ότι ο Τζόνσον θα (ξανα)γινόταν κακός πρωθυπουργός, ενώ η τρίτη υποψήφια Πένι Μόρντοντ ήταν ένα μάλλον άγνωστο πρόσωπο που οι περισσότεροι Βρετανοί απάντησαν ότι δεν είναι σίγουροι αν θα τα πάει καλά ή άσχημα.

Να μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από δύο μήνες, τα μέλη των Βρετανών Συντηρητικών ανέδειξαν στη 2η θέση τον Ρίσι Σούνακ, επιλέγοντας ως καταλληλότερη τη Λιζ Τρας που κατάφερε να μείνει πρωθυπουργός για κάτι λιγότερο από 45 ημέρες, μένοντας στην ιστορία ως μια θεαματικά αποτυχημένη πρωθυπουργός. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται σαν είναι ο μονόφθαλμος μεταξύ των τυφλών. Που μπορεί να τα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που έχει μπροστά του η Βρετανία, μπορεί και όχι.

Για εκείνον είναι ένα στοίχημα που μάλλον δεν θα επηρεάσει τη ζωή του. Είναι βαθύπλουτος, κι όχι μόνο σαν... εσώγαμβρος αφού η σύζυγός του είναι κόρη του ιδρυτή της Infosys, αλλά επειδή και ο ίδιος πρόλαβε με την εργασία του ως μεγαλοστέλεχος να βγάλει αρκετά εκατομμύρια σε μόλις 15 χρόνια αφού αποφοίτησε από την Οξφόρδη.

θα σας υπηρετήσω με ταπεινότητα και ακεραιότητα, δεσμεύθηκε ο Ρίσι Σούνακ στην πρώτη δήλωσή του αφού γνωστοποιήθηκε ότι είναι ο διάδοχος της Λιζ Τρας. Οπως ταπεινός και ακέραιος παραμένει και ο Λεξ, (ξανα)χαράσσοντας νέα και αυτονόητα για τους νέους Έλληνες πρότυπα για το σύστημα των σελέμπριτις στο ελληνικό τραγούδι.

Τα γεγονότα, καλό μου αγόρι, τα γεγονότα, είναι αυτά που ορίζουν τη ζωή μας έλεγε ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ ΜακΜίλαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network