Τα Εξάρχεια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τα Εξάρχεια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Μπορεί και να φαίνεται προκλητικό! Μπορεί και να είναι! Για σκεφτείτε να επέλεγε μια κυβέρνηση – προφανώς, όχι αυτή του ΣΥΡΙΖΑplus- να δεχθεί ως πεδίο δοκιμής για τις εφαρμογές και τα εργαλεία που συνδέονται με την λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση στο Far West των Εξαρχείων και το μοντέλο της Smart City και αφορούν πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών. 

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό – καθόλου τυχαία σας διαβεβαιώνω- είναι τα video analytics και η αξιοποίηση του πλούσιου υλικού που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο από την λειτουργία των καμερών δρ πολλαπλά σημεία της περιοχής. Τα video analytics – σε πρώτη ανάγνωση- δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μηχανή ανάλυσης βίντεο σε πραγματικό χρόνο που χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας για να μετατρέψει το βίντεο σε μια έξυπνη πληροφορία. Τα video analytics σε άμεση σύνδεση με την βαριά βιομηχανία των big data και τους επιδέξιους τεχνικούς τους μπορούν να μας επιτρέψουν να πάρουμε μια διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα δια γυμνού οφθαλμού.

Στις μέρες μας – για να προλάβω τις αντιδράσεις των λεγόμενων δικαιωματιστών- η ασφάλεια της πόλης και των πολιτών, με την διαρκώς διευρυνόμενη έννοια του όρου, αποτελεί μέρος του οικοδομήματος της πολιτικής προστασίας και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην ατζέντα των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη Δύση του 21ου αιώνα.

Αλλά, η ασφάλεια δεν θέλει λόγια. Θέλει υποδομές και δίκτυα, προηγμένα συστήματα τεχνολογίας, αξιοποίηση κάθε δυνατής καινοτομίας αλλά και πλήθος εξειδικευμένων στελεχών. Κακά τα ψέματα, η ΕΛ.ΑΣ δεν επαρκεί ως έχει και ευρίσκεται για να διαβεί το κατώφλι της νέας εποχής και να επωφεληθεί από τον αναγκαίο και απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό ακόμη και μέσα στην δική της «οικία». Χρειάζεται άλλο, διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας με focus στις τοπικές ιδιαιτερότητες και με ένα εκτεταμένο δίκτυο- πλατφόρμα συνεργασίας με πλήθος tech startups. Οι τελευταίες μπορούν να συνεισφέρουν από μια εφαρμογή έγκαιρης ειδοποίησης υπηρεσιών και πολιτών που λειτουργεί σε έξυπνα κινητά μέχρι τα έξυπνα ή ευφυή μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Σε όλη αυτή την υπόθεση πρέπει, δίχως άλλο, να εμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τελευταία οφείλει να αναζητήσει ένα νέο ρόλο και ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών της προς την κατεύθυνση της πλήρους αποδοχής της αναγκαιότητας του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σήμερα, η ασφάλεια των πολιτών και της πόλης ως μέρος της πολιτικής προστασίας θα μπορούσε κάτω από μια εμπνευσμένη πολιτική ηγεσία να αποτελέσει μια από τις μεγάλες μονάδες μιας «βαριάς βιομηχανίας» της νέας ψηφιακής εποχής. Μια «βιομηχανία» που μπορεί να απασχολεί νέους επιστήμονες, να φέρνει ή να δημιουργεί καινούργιες δουλειές και εισοδήματα, αφήνοντας με την δράση της ένα ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ