To brain drain, οι παράτες και οι παρατρεχάμενοι του ΣΥΡΙΖΑplus
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

To brain drain, οι παράτες και οι παρατρεχάμενοι του ΣΥΡΙΖΑplus

Αν τα λεφτά που ξοδεύουν για παράτες (μεταξύ αυτών και άσκοπες μετακινήσεις παρατρεχάμενων σε διεθνείς εκθέσεις) τα συναρμόδια και … αναρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑplus μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο ταμείο/λογαριασμό θα ήταν η βάση της χρηματοδότησης για παράδειγμα 3 μεγάλων εθνικών βραβείων για επιχειρηματικές ιδέες ανεξαρτήτως της προέλευσης τους– φοιτητικές ομάδες, ομάδες ερευνητών, νεοφυείς επιχειρήσεις κ.λπ.

Ένας θεσμός για τους εθνικούς πρωταθλητές του μέλλοντος θα ήταν πάνω από όλα χρήσιμος καθώς θα οδηγούσε σε ένα επίπεδο παραπάνω όλους τους διαγωνισμούς που γίνονται σήμερα από την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank, το MITEF Greece, το Evolve και θα αποδείκνυε ότι η χώρα, το πολιτικό προσωπικό, η επιχειρηματική κοινότητα αλλά και οι ελίτ δίχως άλλο νοιάζεται ως ενιαία δύναμη για την επόμενη γενιά –για την γενιά της ψηφιακής επανάστασης των μεγάλων ανατροπών…

Αλλά, πώς να συμβεί κάτι τέτοιο όταν στα συρτάρια του υπουργού Ανάπτυξης θα μπορούσε κανείς να βρει σελίδες επί σελίδων προτάσεις για την αξιοποίηση της παρουσίας και δράσης των νεοφυών επιχειρήσεων, ένα φαινόμενο που εκδηλώθηκε σε μαζική κλίμακα με την γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση από το 2009. Μάλιστα, η τελευταία μελέτη -αποτέλεσμα κοινής επεξεργασίας αρκετών φορέων (τράπεζες, funds, επιχειρηματικοί φορείς)- ξεκουράζεται στα συρτάρια του υπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη όπως το ίδιο έκανε και επί εποχής του Δήμου Παπαδημητρίου.

Και όμως σε αυτές τις σελίδες υπάρχουν μελετημένες προτάσεις που θα έλυναν κρίσιμα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την αντιμετώπιση της διαρροής διανοητικού κεφαλαίου – της νέας επιστημονικής μετανάστευσης που μαστίζει τη χώρα και τραυματίζει ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις για πολλά πολλά χρόνια.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Σταύρος Ιωάννου (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank) αναφερόμενος στην επιλογή να στηριχθεί μέσα στη κρίση το πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας egg είπε: «Η απόφαση της Τράπεζας να επενδύσει στο egg 12 εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, σε νέες, καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις, έφερε θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα με κοινωνικό πρόσημο. Το egg βοήθησε πολλούς νέους ανθρώπους να μείνουν στην Ελλάδα και να κυνηγήσουν τα σχέδιά τους σε μια δύσκολη περίοδο, στην εποχή της μεγάλης διαρροής ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού προς το εξωτερικό.

(…) Η απόφασή μας να δράσουμε εγκαίρως και να θέσουμε σε λειτουργία ένα φιλόδοξο σχέδιο όπως το egg, δημιούργησε μια πολύ καλή “μαγιά” 100 νέων επιχειρήσεων, οι οποίες επιβίωσαν, ξεχώρισαν, εξελίχθηκαν σε εταιρείες με νομική μορφή και αναπτύσσονται, διαθέτοντας πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό τους επιτρέπει να βλέπουν με αισιοδοξία σήμερα την ανάπτυξή τους, εντός αλλά και εκτός συνόρων».
Απλές, καθαρές κουβέντες…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ